Uitvaartverzekering zinvol?: onzin of nuttig?

Uitvaartverzekering zinvol Of is het verzekeren van een uitvaart onzin of nuttig?
 • Deel dit

  10-april-2017 | Nick Walgers | 21 x aanbevolen
  leestijd Leestijd: 10 min. Beluister dit artikel.

  Er zijn genoeg mensen die al een uitvaartverzekering hebben, wellicht was deze al door hun ouders afgesloten. Wanner je niet verzekerd bent, is het dan slim om dat doen, of kun je misschien beter sparen voor je eigen uitvaart?

  Hoogleraar risicogedrag Peter Wakker, van de Erasmus universiteit noemt al jaren dat Nederlanders over-verzekerd zijn. Vijf verzekeringen zijn nodig volgens hem, een uitvaartverzekering is daar geen onderdeel van. Zijn woorden in het Parool te 2012 waren: ‘Wat de uitvaartverzekering betreft: daarvoor betaal jij je hele leven een premie en dat betekent ook dat je net zo goed een buffer bij elkaar had kunnen sparen.’

  Hieronder hebben we een korte samenvatting wanneer je wel of geen uitvaartverzekering moet afsluiten, met voor- en nadelen.

  Punt 1. Ga je Sparen of verzekeren?

  Wanneer je de keus maakt tussen een uitvaartverzekering of sparen moet je deze vragen eerste beantwoorden:

  • a. Wat voor wensen heb je voor de uitvaart en hoeveel zal dit gaan kosten? Je kunt een geschat bedrag aanhouden zoals je kunt berekenen op onze website, maar je kunt ook een wensengesprek aanvragen bij de uitvaartondernemer. Meestal is dit volledig vrij van kosten. De uitvaartondernemer kan dan een begroting voor je maken.
  • b. Nadat je kosten weet kun je wel inschatten of je zelf voor dit bedrag kan sparen. Zo ja: doe het dan vooral! Waarom dan? Zie daarvoor punt 2.
  • c. Kun je niet sparen voor de uitvaart en kunnen jouw nabestaanden het niet betalen of wil je ze hier niet mee belasten? Dan is het een slim idee om een uitvaartverzekering af te sluiten. Hiervoor ga je naar punt 3.

  Punt 2. De reden voor sparen?

  Als het kan, spaar dan voor jouw eigen uitvaart. Hiervoor zijn twee goede redenen:

  • 1. Als je al jong begint bestaat er de kans dat je uiteindelijk meer premie betaald dan dat er aan de uitvaart wordt besteed.
  • 2. Het grootste deel van de uitvaartverzekeringen keert bovendien niet genoeg geld uit om de volledige uitvaart mee te betalen. Vaak blijft er voor de nabestaanden nog een rekening van 2000 euro liggen.
  • 3. Je betaalt de verzekering natuurlijk ook zodat zij hun onkosten kunnen betalen en winst kunnen maken. Dit kan jij jezelf besparen wanneer je zelf het geld bijeen spaart.

  Punt 3. Verzekeren: Wil je een natura uitvaartverzekering of een kapitaal uitvaartverzekering

  Wanneer je een uitvaartverzekering afsluit kun je kiezen tussen een natura uitvaartverzekering of een kapitaal uitvaartverzekering. Bij een naturaverzekering krijg je enkele goederen en diensten voor de uitvaart vergoed maar je ontvangt dus geen geld. In het geval van een kapitaalverzekering ontvang je dus wel geld, hiervan kan je dan een uitvaart betalen. Een natura uitvaartverzekering brengt veel nadelen met zich mee, zie hiervoor punt 4.

  Punt 4. De nadelen van een natura uitvaartverzekering

  • 1. Het geld uit je polis kun je niet besteden zoals jij wilt. Je zit vast aan bepaalde producten en diensten, bovendien is wisselen vaak niet mogelijk.
  • 2. Binnen de producten en diensten is er vaak weinig keus. Wanneer je een andere kist, een andere begraafplaats of een ander vervoermiddel wilt wordt dit vaak niet vergoed. Kortgezegd is er weinig mogelijkheid tot eigen inbreng
  • 3. De verzekering dekt bovendien niet alle kosten. Producten zoals de bloemen of het grafmonument moeten apart betaald worden. Wanneer je toch een natura uitvaartverzekering wilt afsluiten is het verstandig om daar op te letten. Alle polissen zijn helemaal anders. Ze zijn niet te vergelijken, maar misschien vind je er één die aansluit op jouw wensen.
  • 4. Wilt je dat een andere uitvaartondernemer de uitvaart regelt dan waarbij je de verzekering hebt afgesloten, dan krijg je van de uitvaartverzekering vaak een stuk minder geld.
  • 5. Het afkopen van jouw polis, wanneer je toch van gedachten verandert en zelf voor jouw uitvaart wilt sparen, betekent vaak dat je veel minder geld terug gaat krijgen dan je had ingelegd. Een andere optie is om hier jouw uitvaart premievrij te maken. Je behoud het recht op bepaalde diensten maar dan voor minder geld. De rest van het geld dan kan je dan zelf bij elkaar sparen.
   Een kapitaalverzekering afsluiten

  Wanneer je niet wilt sparen voor jou uitvaart, dan is een kapitaalverzekering de beste optie.
  Hiervoor twee tips:  1. Waar je ook je uitvaartverzekering afsluit, je bent nooit verplicht om deze organisatie de uitvaart te laten regelen. Je kunt naar elke uitvaartondernemer stappen die je wilt. Deze kan de verzekeringspremies innen en aftrekken van de rekening. Toch rekent de uitvaartverzekeringsmaatschappij wel administratie kosten voor het overstappen naar een andere uitvaartondernemer. In mijn mening zijn deze kosten het wel waard om een stuk meer keuzevrijheid te hebben. Het kan zomaar het geval zijn dat de rekening bij de huidige uitvaartondernemer lager uitvalt dan bij de verzekering. Heb je de tijd, dan kun je meerdere begrotingen aanvragen en bekijken welke het beste bij jou past.

  2. Wanneer je een uitvaartverzekering afsluit, laat jouw nabestaanden dan weten dat je een polis hebt! Vaak zijn nabestaanden hiervan niet op de hoogte. Zo blijven er veel verzekeringspolissen van overledenen liggen die nooit worden uitgekeerd.


 • € 7000,-
  Vrij te besteden:
  € 2500,-
  Kinderen
  Wel mee verzekerd
  Meer informatie Door 48% gekozen
  € 8500,-
  Vrij te besteden:
  € 3000,-
  Kinderen
  Wel mee verzekerd
  Meer informatie Door 25% gekozen
  € 8000,-
  Vrij te besteden:
  € 8000,-
  Kinderen
  Wel mee verzekerd
  Meer informatie Door 22% gekozen
  € 7666,-
  Vrij te besteden:
  € 1000,-
  Kinderen
  Wel mee verzekerd
  Meer informatie Door 4% gekozen
  € 7000,-
  Vrij te besteden:
  € 2500,-
  Kinderen
  Niet mee verzekerd
  Meer informatie Door 2% gekozen
  € 7000,-
  Vrij te besteden:
  € 2500,-
  Kinderen
  Wel mee verzekerd
  Meer informatie Door 48% gekozen
 • Deel dit

  Dit artikel beluisteren

  Dit artikel kun je beluisteren. Zo hoeft je dit artikel niet te lezen.

  Uw mening telt!
  Deel uw reactie met anderen!

  Laat ons weten wat u van dit artikel vindt. U kunt ook de natura en kapitaal uitvaartverzekering vergelijken. We zouden u reactie hieronder waarderen.

  Beoordeling

  Deel dit

  Beoordeel dit artikel

  Uitvaartverzekering zinvol?: onzin of nuttig?
  Van de 9 stemmen, Is de score 4.9 s (gemiddeld)