Is het afkopen van een uitvaartverzekering verstandig?

uitvaartverzekering afkopen
27-jan-2017 | Nick Walgers | 17 x aanbevolen

Je kunt al een tijdje de redactie een e-mailtje sturen met een vraag over de uitvaartverzekering. Een interessant onderwerp breken we aan, namelijk het afkopen. Wat is afkopen van een uitvaartverzekering? En is dat wel verstandig? Ja of nee… We kregen via Pleun een vraag:

“Tot 5 jaar geleden stond ik op de begrafenispolis van mijn vader. Op het advies van mijn vader heb ik toen de eerste de beste verzekering genomen. Toen maakte me het niet veel uit hoeveel, hoe en of ik verzekerd was. Ik betaal momenteel omdat ik wat ouder ben € 17,- per maand aan premie. Ik vind het zonde en overweeg sterk of ik de uitvaartpolis zal stop zetten. Is dit verstandig? Graag jullie mening hierover.” Door Pleun

Is het afkopen van een uitvaartverzekering verstandig?

Als je een begrafenis of uitvaartverzekering gaat afkopen, stopt de premie betaling en dan stopt ook de verzekering. Op het moment van overlijden zal er een lager bedrag uitgekeerd worden omdat je minder hebt betaald / gespaard aan premie. Je krijgt de afkoopwaarde uitgekeerd op je rekening van de uitvaartverzekeraar. Hoeveel je uitgekeerd krijgt, hangt af van een aantal factoren.

Afkopen van een kapitaal uitvaartverzekering

Als je een uitvaartverzekering in kapitaal wilt afkopen kan dat. Alleen als er je een kapitaal uitvaartverzekering is afgesloten. Bij een kapitaal uitvaartverzekering wordt er een bedrag uitgekeerd. Bij een natura verzekering is dit weer anders, daar worden namelijk diensten en producten vergoed voor de uitvaart. Als je een kapitaalverzekering wilt afkopen moet je controleren welke verzekering je hebt afgesloten. Een brief of een email naar de uitvaartverzekeraar is in de meeste gevallen voldoende om de polis af te kopen. Je krijgt hierover een bevestiging. Maar nogmaals; het is niet in alle gevallen even verstandig.

Een natura uitvaartverzekering afkopen

Bij alleen een natura uitvaartverzekering voor de uitvaart, kun je de polis niet afkopen. Dit komt omdat er alleen geleverde producten en diensten worden vergoed. Bij een natura uitvaartverzekering wordt er dus geen geld uitgekeerd. Je krijgt dus nog steeds een ‘plechtigheid’ vergoedt door de verzekeraar als je komt te overlijden.

Er zijn uitzonderingen. Als je bent verhuisd naar het buitenland en je daarom niet verzekerd kunt blijven is er een soort ‘acceptatiebeleid’ vanuit de verzekeraar. Deze zal dan in alle redelijkheid de gelegenheid de natura uitvaartpolis af te kopen. Let wel op het gaat hier om permanente verhuizing. De meeste verzekeraars accepteren dit (alleen) als je naar een land waar oorlog is, gaat emigreren of naar een land dat gevaarlijk is verhuisd. Het risico dat je dan komt te overlijden is dan vele malen groter. Waardoor de verzekeraar een groot risico loopt. Door het afkopen van zo’n natura polis

Nadelen van een verzekering afkopen.

Er kleeft ook een nadeel aan vast. Als je er voor wilt kiezen om je verzekering af te kopen is de afkoopwaarde een stuk lager dan het afgesloten verzekerde bedrag. Het bedrag van de afkoopwaarde is vaak minder dan premie die je betaald hebt. Meestal is het terug te krijgen bedrag niet genoeg om de begrafenis mee te betalen. Het is dan ook aan te raden een nieuwe uitvaartverzekering af te sluiten. Hiermee kunnen de kosten voor de crematie of begrafenis gewoon betaald worden.

Afkoopwaarde van de verzekering.

De afkoopwaarde is een berekening die gemaakt wordt door de verzekeraar. Dit bedrag is dan de huidige waarde van de uitvaartverzekering. De verzekeraars baseren dit bedrag door de premie dat betaald is plus het rendement van de winst als daarvan sprake is. Ook de kosten zullen in mindering worden gebracht. Het hangt dus af van het verzekerd bedrag en hoeveel premie er is betaald. Hoe hoog het bedrag van de afkoopwaarde zal zijn. Ook zijn dus kosten die zijn gemaakt door de verzekeraar hiervan afgehaald.

Het is verstandig als je een uitvaartverzekering wilt afkopen te informeren naar een andere verzekering voor de begrafenis of crematie. Door een verzekering af te kopen ben je waarschijnlijk niet genoeg verzekerd voor de hoge kosten van de uitvaart. Als je komt te overlijden zullen nabestaanden met hoge kosten achter blijven.

Je kunt zelf sparen. Toch is het uit onderzoek gebleven dat de jaarlijkse kosten van een uitvaart, begrafenis- of crematie steeds hoger worden. Met een uitvaartverzekering ben je vaak goedkoper uit. Plus kun je alles vooraf regelen, wat het achteraf lastiger maakt.

Uitvaartverzekering is een spaarplan.

Een uitvaartverzekering is meer dan alleen een spaarplan. Het is wel een echte verzekering. Toch denken mensen daar op internet anders over. Zoals Flurry;

“Ik vind een uitvaartverzekering onzin. Het is geen verzekering want je weet wanneer je dood gaat. De vraag is alleen vooral wanneer dat is. Volgens mij al zet je het geld een spaarrekening lukt het ook de uitvaart te betalen.”
Bron Flurry

We zijn het gedeeltelijk eens met Flurry. Alleen Het is wel een echte verzekering. De bedoeling van een verzekering is dat er een best kleine kans is dat je komt te overlijden. Een grote groep mensen betaald een kleine premie, en zo is iedereen verzekerd. Het klopt dat je bij een uitvaartverzekering altijd al weet dat je een keer aanspraak gaat doen op de verzekering, want we gaan een keer dood. Je betaalt dus maandelijks een klein bedrag per maand. En op het einde zal het hele bedrag voor de uitvaartkosten worden uitgekeerd.

Wel of geen uitvaartverzekering afsluiten?

Buiten dat de uitvaartkosten erg hoog zijn er nog een aantal redenen om een wel uitvaartverzekering te nemen. Je wilt nabestaanden niet opzadelen met geld dat betaald moet worden en de zorg die er nodig is voor uitvaart- diensten zoals een uitvaartverzorger. Wanneer je jonger bent denk je dat je nog eeuwig kunt leven. Bij elke verzekering geldt de volgende regel: “Kun je de kosten van een verzekering zelf goed betalen?” Dan moet je eigen niet verzekeren. Helaas kun je de emoties niet aan de kant schuiven.