Belasting over de uitvaartverzekering

Trends en onderzoeken Uitvaartverzekeringen 2017
 • Deel dit

  19-maart-2017 | Hans B | 17 x aanbevolen
  leestijd Leestijd: 3 min. Beluister dit artikel.

  Is de premie voor de uitvaartverzekering aftrekbaar onder het mom van inkomstenbelasting? Zo nu en dan krijgen we de vraag: of de premie van de verzekering aftrekbaar is van de inkomstenbelasting? Het antwoord is nee, dat is hij niet. Tot 2009 was de uitvaartverzekering premie aftrekbaar van de belasting. Het Ministerie van Financiën heeft toch besloten om deze mogelijkheid destijds stop te zetten.

  Er is wel een mogelijkheid om belastingvoordeel te krijgen op een kapitaal dat iemand heeft gespaard voor zijn / haar uitvaart. Dit kun je als een je voor een koopsom uitvaartverzekering kiest, welke ook wel een uitvaartdeposito wordt genoemd.


  In het geval van een koopsom uitvaartverzekering hoef je over de waarde van de eerste € 6921 euro in de uitvaart verzekering, geen belasting te betalen. Je moet er dus wel voor zorgen dat het kapitaal van de verzekering of het bedrag geld op het geblokkeerde spaarrekening niet boven € 6290 komt. Als dit wel het geval is moet je namelijk over het totale geldbedrag nog steeds vermogensbelasting betalen want de vrijstelling vervalt in zo’n geval altijd in zijn totaal.

  De kosten van de uitvaart zijn aftrekbaar

  Het geld dat de nabestaanden betalen voor de uitvaart plechtigheid van hun geliefde en dierbare zijn dus aftrekbaar in de aangifte voor de zogenaamde erfbelasting. Is er sprake van een uitvaartverzekering? Dan zijn dus de kosten welke niet worden gedekt door de uitvaartverzekering bij de belasting aftrekbaar. Hier gaat het echt alleen dus om de kosten die nabestaanden zelf moeten betalen voor de uitvaart. Bijvoorbeeld de kosten voor diensten of producten zoals; rouwdrukwerk, de opbaring, het vervoer, de plechtigheid en de asbestemming of de grafbestemming. De belastingdienst let er wel op of de kosten overeenkomen met het vroegere vermogen van de persoon die is overleden. Dit wil feitelijk zeggen dat de kosten dus niet enorm hoog mag zijn als iemand niet zoveel geld heeft gehad.

  Niet alle kosten die zijn gemaakt voor de uitvaart zijn aftrekbaar bij de Belastingdienst. Zo heb je bijvoorbeeld de kosten voor de ‘afwikkeling van het nalatenschap’. Deze kosten zijn niet aftrekbaar. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van de belastingdienst. Nabestaanden kunnen ook contact opnemen bij het serviceteam nabestaanden van de belastingdienst indien er vragen zijn. Bel hiervoor naar 0800 – 235 83 54, wat gratis is. Dit nummer is te bereiken van maandag tot en met vrijdag op de tijden van 08.00 tot 20.00 uur, op vrijdag maar tot 17.00

  Serviceteam

  Voor informatie over het serviceteam voor nabestaanden kun je kijken op


 • € 7000,-
  Vrij te besteden:
  € 2500,-
  Kinderen
  Wel mee verzekerd
  Meer informatie Door 48% gekozen
  € 8500,-
  Vrij te besteden:
  € 3000,-
  Kinderen
  Wel mee verzekerd
  Meer informatie Door 25% gekozen
  € 8000,-
  Vrij te besteden:
  € 8000,-
  Kinderen
  Wel mee verzekerd
  Meer informatie Door 22% gekozen
  € 7666,-
  Vrij te besteden:
  € 1000,-
  Kinderen
  Wel mee verzekerd
  Meer informatie Door 4% gekozen
  € 7000,-
  Vrij te besteden:
  € 2500,-
  Kinderen
  Niet mee verzekerd
  Meer informatie Door 2% gekozen
  € 7000,-
  Vrij te besteden:
  € 2500,-
  Kinderen
  Wel mee verzekerd
  Meer informatie Door 48% gekozen
 • Deel dit

  Dit artikel beluisteren

  Dit artikel kun je beluisteren. Zo hoeft je dit artikel niet te lezen.

  Jouw mening telt!
  Deel je reactie met anderen!

  Laat ons weten wat u hiervan denkt. u kunt ook altijd een uitvaartverzekering vergelijken & afsluiten wanneer u maar wilt.

  Beoordeling

  Beoordeel dit artikel

  Premie uitvaartverzekering aftrekbaar van de belastingdienst?
  Van de 31 stemmen, Is de score 4.5 s (gemiddeld)