vervoer uitvaart

Vervoer voor de uitvaart

Kantel of draai je toestel voor de beste weergave

16-jan-2017 | Bart Moore | 37 x aanbevolen

Omdat je nu leef, ga iedereen ook een keer dood. Dat is zeker. Maar over de uitvaart heb meeste mensen nooit echt nagedacht. Stappen in een wereld die je niet ken; de wereld van de uitvaart. Gelijk spelen er vragen door je hoofd als;
Wat gebeurd er met me?
Van de dood tot het graf?
En wat is er eigenlijk allemaal mogelijk?
Ben ik hiervoor wel verzekerd en dekt de verzekering voor de uitvaart dit wel? etc.
bekijk en luister dit artikel.

Mijn Uitvaart.

Het vak van een uitvaartverzorger gaat meestal niet over rozen. Daar gaan we ons zomenteen eens wat meer in verdiepen. Maar eerst wilde ik wat anders weten. En dat heeft alles te maken met de wielen. Hoe komt bij een uitvaart een kist op zijn plek? En wat zou ik zelf willen qua vervoer? We gaan het vooral hebben over het vervoer van de uitvaart….

uitvaart loop wagen

Vervoer voor de uitvaart.

Vandaag wil ik uitzoeken wat er gebeurd met mijn kist, qua vervoer. En daar is heel veel mogelijk. Ik heb gisteren eens even op het internet gekeken, nou, echt alles is mogelijk. Moet het ook aan bepaalde voorwaarden voldoen om vervoerd te worden? Dit is een rijdende baar, of ook wel een loop- koets genoemd.

Het antwoord is nee, het vervoer hoeft niet aan voorwaarden te voldoen. Alleen je moet wel goed overwegen als je iets zelf doet dat het ook veilig is. Het is natuurlijk een beetje een raar gezicht wanneer de boel niet goed vast staat en de boel gaat schuiven. Het vervoeren van een overleden is niet zo eenvoudig als het lijkt.

uitvaart wagen of rijdende baar

De functie van een baar.

Wat is de functie van zo’n baar? Wordt zo’n kist dan uit huis gehaald? Meestal bij een graf dat je de baar gebruikt. Bij het uitvaartcentrum, gaan de mensen ook wel eens per baar. Zo rijden ze dan naar het crematorium.

Het meest voor de hand liggende is natuurlijk een auto. Nou zijn de 3 meest gebruikte vervoersmiddelen wel bekend. Er is ook nog een uitvaart- bus onder andere. Een motor en loopkoets…

Meer vervoersmiddelen?

Een uitvaartbus, wacht even, wat is dat dan zou je je kunnen afvragen. Dat is een bus, daar kan de kist in en daar kunnen ongeveer 20 personen bij in de bus, die dan de kist begeleiden naar het crematorium of naar de begraafplaats.

uitvaart fiets

Verder heb je ook nog een uitvaart caravan en je hebt ook nog een motor met een zijspan. En natuurlijk wat je vroeger deed: met paard en wagen gewoon met een wagen. Een losse boerenwagen.Ik heb ook een fietskarretje ooit gezien. Die kwam achter een fiets aan.

Speciaal rijbewijs nodig?

Veel mensen vragen dit af, of je ook nog een speciale rijbewijs voor nodig om zo’n auto te rijden en overledenen te vervoeren. Nee, het gewone rijbewijs. Dus iedereen zou in principe met een rijbewijs gewoon ook achter het stuur. Dat mag wel, alleen ze zullen het niet gauw doen, omdat die auto’s toch een bepaalde vaardigheid vereisen om er mee te rijden en zeker wanneer je er een terrein mee oprijdt bij een begraafplaats, of bij het crematorium.

Daar moet je wel flink voor oefenen want dat is een behoorlijke draai die je moet maken.

rouwvervoer busje groot uitvaartbus

Regels voor het vervoer van overledenen.

Er zijn protocollen voor vervoer van overledenen. In zoverre als je bedoelt met het vervoer over de weg. Je rijdt met een stoet. Dan moeten de volgauto’s, moeten vlaggetjes dragen aan weerskanten van het raam, die kun je in het raam steken, die moeten boven de auto uitsteken…

En ben je op wegen van gelijke orde en de rouwauto is als eerste over de kruising, dan moeten ze de rest voor laten gaan. Maar dat geldt alleen op wegen van gelijke orde. Dus niet wanneer je op een voorrangsweg rijdt. Of je gaat een voorrangsweg kruizen… Dat was een listige vraag op de theorie. Want je mag door kruizen etc. rijden.

Het beroep voor de uitvaart.

Een uitvaartverzorger. Wat houdt dat precies in? Nou, uitvaartverzorger dat wil eigenlijk zeggen, op het moment van overlijden dan wordt je gebeld door de familie en dan maak je een afspraak met de familie en dan kom je daar, om eigenlijk de hele uitvaart te bespreken. Vanaf de verzorging tot de kaart en de kist…

Je bent een beetje de regisseur van de dag.
Ja, zo moet je je wel opstellen. Je bent een beetje de regisseur, maar je moet natuurlijk opletten dat de familie het laatste woord hebben. En ook de wensen van de familie moeten natuurlijk gerespecteerd blijven.

Nog niet verzekerd voor de uitvaart? Probeer dan de uitvaartverzekering te vergelijken op: uitvaartverzekering vergelijken

Charme van een uitvaartverzorger.

Wat is nou de charme van het vak van uitvaartverzorger? Kun je daar van spreken? Ja vinden we, dan toch wel het van betekenis kunnen zijn voor mensen, toch in extreme situaties, het verlies, het afscheid nemen. En met elkaar er een goed einde van maken. We kunnen ons voorstellen dat zo´n beroep veel indruk op je kunt maken en dat je daar ook echt voor gemaakt moet zijn.

Heftige emoties?

Wat zich eigenlijk openbaart bij de mensen na een overlijden, waarvan ze het zelf ook nooit hebben geweten dat ze een bepaalde inborst hebben, na een overlijden… Wat we daarmee bedoelen? Het is erg verdrietig, maar wat mij dan verbaast, is dat mensen toch wel relatief, en rationeel kunnen zijn. En behalve de emoties ook tijd nemen voor het opbaren: Oké, maar wat kan er geregeld worden? En hoe willen we het? En daar toch orde in scheppen en dat is mooi als je dat met de mensen kan doen en dat is ook mijn taak om daar orde in te scheppen.

Dit maakt het voor de uitvaart verzorger ook echt een stukje makkelijker. En uiteindelijk op de dag van de uitvaart plechtigheid, dan komen alle puzzelstukjes bij elkaar. En dan klopt het. En dat is fascinerend.

Uitvaart vrachtwagen / truck.

We hebben aan de eigenaar van de vrachtwagen truc gevraagd of het een bedrijf is wat hij voert.

uitvaart vrachtwagen truck

De meeste mensen / doelgroep is toch vrachtwagenchauffeurs. Dit is ook de hoek vanwaaruit de meeste vraag komt natuurlijk. Toch is er ook wel is een dienst voor 2 verstandelijk gehandicapten geweest. De eigenaar verteld dat hij dit bijzonder vindt omdat deze mensen vanuit nature iets anders hebben met vrachtwagens. Die houden volgens hem van groot.

En als je de foto’s heb gezien kun je zien dat dit klopt, je kunt er niet om heen.

“Maar we hebben toch geprobeerd om het zo compact mogelijk te houden, zodat we toch op een best wel kleine plaats ook kunnen komen. Ze zijn wel vrij hoog, maar zoals je ziet kunnen we hier ook komen, dus.”

Moeilijk bestuurbaar?

Er zijn altijd vragen hoe je nou met zo’n truck op bijvoorbeeld een begraafplaats op kunt rijden. De chauffeur heeft nog maar 1 keer gehad dat hij een spiegel in hoefde te klappen, dus voor de rest is het nog goed gegaan. Want op een begraafplaats zijn er altijd van die hele nauwe paadjes. En dan zo’n grote vrachtwagen naar de locatie rijden is lastiger als je verwacht.

“Vooral op oude begraafplaatsen, dan heb je best wel vrij smalle paden. En daar moet je ook gewoon rekening mee houden. Dan moet je gewoon zeggen van: het gaat niet, als het niet gaat natuurlijk.”

De ramen van de vrachtwagen.

Ook de ramen van een vrachtwagen. Die kunnen ook dicht. Normaal gesproken als de vrachtwagen op de weg gaat rijden er de overledene in zit, dan zitten de jaloezieën naar beneden. Want ja, je hebt toch wel bekijks genoeg onderweg.

Misschien ook wel raar zo’n kist. Je ziet dit niet dagelijks. Nou ja, als de familie er achter aan rijdt, of er rijdt familie mee, dan rijden we wel met de jaloezieën naar boven. Familie en vrienden trekken die conclusie wel, maar… Want dan liggen ook mooie bloemen om heen en dat is best een heel apart gezicht.

Heel indrukwekkend vinden we het wel. Mensen kunnen het niet mooi vinden en sommige mensen wel. Dat is het mooie. Iedereen kan aan het afscheid zelf zijn of haar ideeën invullen. Ieder zijn smaak hè?

Afscheid nemen

Afscheid nemen van een dierbare regisseren. Je neemt afscheid van een dierbare. Dus hoe regisseer je dat dan? Het lijkt mij gewoon een heel moeilijk vak ook.

Dat is ook moeilijk. Daar zit ook in zeker zin de uitdaging in en dan komen we bij het punt van emotie. Je absorbeert als het ware de emoties van de mensen. En dat ga je voor jezelf inventariseren en dan denk je: Oké, daar moeten we wat mee doen en dan haal je dat toch naar voren en probeer je daar in die zin wat mee te doen dat het ook ergens in de uitvoering tot uiting komt.

Je voelt altijd emoties tijdens zo’n uitvaart. Een mengeling van emoties van de nabestaanden, maar dan ook met wensen indien ook kenbaar gemaakt vooraf, van de overledenen. Ja en dat samenvoegen, dan kom je toch vaak tot een, wel een mooi geheel.

Hoe wordt je eigenlijk uitvaartverzorger?

De meeste mensen in dit vak houden ook écht van dit vak. Ik denk wel dat meeste daar gedreven in zijn, ja. Je moet ook van mensen houden om het vak te kunnen doen. Je moet goed met mensen kunnen omgaan als uitvaartverzorger.

“Vragen voor Edward Hardenberg, de uitvaartverzorger van Monuta in Groningen”

Nou, je wordt geen uitvaartverzorger, ik denk dat je het bent, op een of andere manier. Als je dit werk gaat doen, dan heb je daar een bepaald gevoel bij. En het is niet zo dat je dan wakker wordt ’s ochtends en denkt van: oh, ik word een keer uitvaartverzorger dat lijkt me wel eens leuk…

Hoe ben je er ingerold dan?

Nou, in mijn familie heb ik natuurlijk ook overlijdens meegemaakt. Mijn vader is destijds overleden en dan komen die mensen bij je om de uitvaart te bespreken en dat intrigeert je dan op een of andere manier. Dan denk je van: zou dat iets voor mij zijn? Maar als je die vraag stelt, wil het nog niet zeggen dat het ook iets voor je is dat je het ook kan. Je moet je realiseren dat het niet van acht tot vijf is. Je moet ook ’s avonds op pad en in de weekeinden, feestdagen.

Er moet ook iets moois zijn aan dit vak, anders zou je het niet volhouden?
Ja, kijk dan is het de dankbaarheid van de familie, na een uitvaart dat ze zeggen van nou, bedankt voor de goede zorg en dat vind ik het meest mooie compliment. Want daar draait het uiteindelijk, om: de zorg voor de familie. Het is zwaar, maar het is ook leuk. We werken in een teamverband en we hebben natuurlijk ook heel veel lol natuurlijk. Want als je dat niet hebt, dan kun je dit werk ook niet lang volhouden.

paarden uitvaart Fries

De Friese paarden

Friese paarden, helemaal in antieke of ouderwetse stijl, zeg maar. Lakens er oven.
Dat is echt traditioneel? Zoals ze er nu bij staan, helemaal.

En is het ook streekgebonden, de uitrusting van de paarden?
Ja, die zijn er wel ja. Ja, als je bijvoorbeeld in het midden van het land bent dat ziet het er allemaal net weer anders uit. Vaak ook geen Friese paarden.

We hebben ook de koetsier. De koetsier lopen bij Monuta Groningen altijd met twee personen. Waarbij er één vooraan loopt. Hij of zij zal dan voor de paarden uit lopen.

uitvaart koets

Soms zijn uitvaart- koetsen uit het jaar 1850. Sommige zijn inmiddels al 2 keer gedeeltelijk gerestaureerd.

Zijn paarden, onberekenbaar?

Niet alle paarden zijn er geschikt voor. Wij hebben meerdere koetspaarden, maar er zit wel verschil of we een trouw- rit doen of een rouwrit. De paarden die wel geschikt zijn voor de uitvaart kunnen makkelijk 5, 6 uur gewoon stil staan.

Zoals het nu draait, rijden er ongeveer, nou, 6, 7 keer rijden wij met de rouwkoets eigenlijk in een jaar. Toch verdwijnt deze manier van de plechtigheid steeds meer.

Dat zijn vaak mensen die wat ouder natuurlijk, maar die hebben altijd wat affiniteit met paarden gehad. Echt meer voor de oudere generatie, die daar voor kiest.

En mag er ook iemand de mijn familie mee?

Normaal gesproken dan is er nog een volgkoets, een zwarte coupé koets. En die rijdt er dan achteraan met daarnaast de familie.

De overledenen lig opgebaard thuis. Komen de paarden de overledenen halen?
Ja. De mensen in dienst komen voorrijden. Eigenlijk hetzelfde wat normaal gesproken met een auto. Dat noemen ze ook een rijder een vierspan zijn, of een tweespan,

Vergelijken:

Monuta uitvaartverzekering € 7000,-Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 48% gekozen
Dela uitvaartverzekering € 8500,-Vrij te besteden:
€ 3000,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 25% gekozen
Yarden uitvaartverzekering € 8000,-Vrij te besteden:
€ 8000,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 22% gekozen
Nuvema uitvaartverzekering € 7666,-Vrij te besteden:
€ 1000,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 4% gekozen
Ardanta uitvaartverzekering € 7000,-Vrij te besteden:
€ 7000,-
Kinderen verzekerd: nee Meer informatie Door 2% gekozen

In deze vergelijking zie je premiebedragen. De premie is vergeleken met: een man van 30- jaar, (geboortedatum: 20-04-1986) en er is gekozen voor een levenslange looptijd

RouwVervoer van de uitvaart
Van de 24 stemmen, Is de score 4.2 s (gemiddeld)
Goed stuk? 37 x aanbevolen