Uitvaart – De aankleding vormgeving van de plechtigheid

Uitvaart plechtigheid invulling en de verzekering
25-feb-2017 | Nick Walgers | 15 x aanbevolen
leestijd Leestijd: 10 min. Beluister dit artikel.

Omdat je leef, ga je ook een keer dood. Dat is zeker. Maar over mijn uitvaart heb ik nooit zo goed nagedacht. We stappen daarom in een wereld die we nog niet kennen; de wereld van de uitvaart. Wat gebeurd er met me? Van de dood tot het graf? En wat is er eigenlijk allemaal mogelijk?

Mijn Uitvaart

Bart Moore, van de redactie van uitvaartverzekeringenvergelijken.net ging langs uitvaartcentra om achter een aantal dingen te komen. Bart ging langs bij de uitvaartverzorging in Groningen om een aantal dingen te vragen.

Een aantal dingen weet ik nu al. Ik weet dat ik later gecremeerd wil worden. Met een koets thuis opgehaald. En de kist, die heb ik ook al uitgezocht. Nu wil ik wel eens weten hoe de vormgeving van de plechtigheid er precies uit komt te zien.

Het bloemstuk van de uitvaart

Ik heb gekozen voor de kleine aula. Het heeft wat knus, dat vind ik zelf wel prettig denk ik. En ik heb de bloemen besteld, voor op de kist. En mijn wens was Fuchsia kleurige orchideeën. Dus ik ben heel benieuwd hoe dat bloemstuk er uit gaat zien.

Als wens had ik jou doorgegeven Fuchsia kleurige orchideeën en iets met voorkeur qua zwart. Nou, dit is wat je gemaakt hebt. Ik vind het echt heel erg mooi.

uitvaart verzekering bloemstuk 1uitvaartverzekering bloemstuk 2uitvaart verzekering bloemstuk 3uitvaart verzekering bloemstuk 4

Kijk altijd wat er gedekt is bij de uitvaartverzekering. Het wil wel is voorkomen dat een bepaald boeket niet is inbegrepen is in de uitvaartpolis. Op zo’n moment zijn er waarschijnlijk andere opties beschikbaar. Bespreek dit soort dingen vooraf met de uitvaartverzekering wat er wel en niet is inbegrepen bij uw uitvaartpolis.

En ik vind het ook wel indrukwekkend bij het zien van de bloemstukken, moet ik zeggen. Nou, ik krijg er wel een beetje wat raar gevoel in mijn buik, zeg maar.

De bloemist van luyckx uitvaartbloemen antwoord met

“Dat is altijd heel goed”

Dat vinden we belangrijk. Omdat ik het persoonlijk voor jou gemaakt hebt.
Dat zijn ook de bloemen die je zelf uitgezocht hebt. En normaal gesproken gebeurt dat natuurlijk door de familie, door de nabestaanden, die zoeken de bloemen uit. En heel vaak is het ook zo als ik de bloemen kom brengen, is het een heel emotioneel gebeuren voor de familie.

Want heel vaak zitten er bloemen bij waar een verhaal aan vast zit.
Bijvoorbeeld bloemen uit het bruidsboeket. Of heel vaak zit er een verhaal aan de bloemen.

Ja en persoonlijker kan het haast niet worden, denk ik he? Als je dit als bloemist moet maken, denk ik, of niet?

Zoveel persoonlijker, zoveel te mooier is het voor ons om te maken. Want er is niks mooier om de familie een klein beetje te ondersteunen met prachtige bloemen.

“Dat is voor mij gewoon heel belangrijk.”
Zegt de bloemist van luyckx uitvaartbloemen

Muziek tijdens de uitvaart

Muziek tijdens uitvaart, is voor mij heel belangrijk. Zit voor mij ook heel veel emotionele lading aan. Dat zou ook voor heel veel mensen zo zijn.

Het is ook een heel belangrijk onderdeel van de uitvaart.

En ik zie daar op het schermpje, de kist daar ook staan.

uitvaartverzekering muziek

Hier wordt alles ingestart, ingeregeld, hoe werkt het?

Dit is de muziekkamer van de crematorium. Hier wordt alles ingeleverd aan muziek. Wat er gedraaid moet worden tijdens de plechtigheid en dat overhandigen dan weer aan onze collega. Die zet het hier in het systeem en zodat jij straks bij de uitvaart dat muziek hoort wat je ook wil horen.


En is er ook een favourite top 3 hier?

Nou ja, 10 jaar geleden was het nog heel veel, eigenlijk 70% was nog het slavenkoor van Nabucco, of Mieke Telkamp?

‘Waarheen, waarvoor’. – Natuurlijk onze bekende Ede Staal.

Maar die tijden zijn wel helemaal om.


Het is wel een stuk persoonlijker geworden. Mensen zeggen nou van ja, ik wil nou echt mijn muziek horen waar ik ook echt daadwerkelijk van hou.

We kijken altijd in de cd-box of de cd er nog in zit. Want het gebeurt heel vaak dat wanneer de muziek hier afgeleverd wordt, dat de cd er niet in zit. Want dan luistert de familie nog even thuis naar de muziek. Dan zeggen ze nou, dat is goed, doen we dat en dan brengen ze het hier heen en dan is het er niet. En dat kan natuurlijk niet.

Muziek is altijd inbegrepen in de uitvaartverzekerings polis. Hier hoeft u ook niet bang voor te zijn dat u of uw nabestaanden hier extra kosten voor hoeven te betalen.

Uitvaart Catering

De catering van een uitvaartcentra. Heel veel lekkere dingen voor ons klaargezet. Wijn, hapjes, het is niet meer van de cake en de koffie, zeg maar. Wat ik wel verwacht had, maar dat is dus niet meer zo?

Vaak hebben uitvaartcentra het nog steeds standaard wel in ons assortiment, alleen de mensen willen wel een beetje extra. Want zoals ze geleefd hebben, willen ze dat ook laten zien in de koffiekamer. Dus we hebben hier 2 arrangementen staan. Dus we hebben het koffie-arrangement, dat is aan deze kant.

Dus alles wat je nu ziet, dat kunnen mensen gewoon, dat krijgen ze dus eigenlijk standaard als ze dus het koffie-arrangement bestellen. Dus iets voor de kindjes, onbeperkt koffie, thee en fris.

Het Prosecco-arrangement. Dat is het exclusiefste arrangement die we momenteel hebben. Dus wat je nu ziet, zo krijg je het ook, de Prosecco, de luxere wijnen. Je krijgt dus de koude hapjes en de warme hapjes…

Maar alcohol? Past dat bij een uitvaart?

Ja, de laatste jaren is het gewoon allemaal wat..zoals mensen zelf gewoon hun uitvaart gaan in kiezen, of ja, dan is het eigenlijk wel van deze tijd.

Jonge mensen op de uitvaart / opbaring?

Even iets heel anders. Als je jonge neefjes en nichtjes hebt, die komen natuurlijk ook naar zo’n opbaring.

Niet de meest plezierige omgeving voor kinderen. Maar daar hebben jullie wel wat mee gedaan ook?

Ja, weet je wat heel belangrijk is? Dat kinderen gewoon vanaf het moment dat iemand overlijdt, betrokken is bij de uitvaart. En dat ze ook mee gaan naar het uitvaartcentrum, of wanneer er een thuisopbaring is, dat ze er gewoon bij betrokken worden. Wat voor kinderen wel heel vervelend kan zijn, is dat ze strak in het gelid moeten zitten, naast hun papa of mama, omdat iedereen hun wil condoleren. En ook verre ooms en tantes, buurmannen en buurvrouwen, terwijl ze stijf moeten blijven op zitten, zeg maar. Daarvoor hebben we er voor gekozen om een kinderhoekje in te richten, met een televisie, geen geweld er op, een playstation, een laptopje, zodat ze gewoon zich hier kunnen vermaken en terug kunnen trekken wanneer ze dat willen.

En dat is ook anders dan vroeger? Vroeger gingen de kinderen eigenlijk niet mee

Ja, dan werd je er van weggehouden. Want dat verdriet wou jij je kinderen niet aan doen en ouders, of grootouders hadden al genoeg aan zichzelf en gelukkig zien we daar een hele omkeer in en worden kinderen juist betrokken en zijn er heel veel dingen mogelijk om kinderen het ook uit te leggen in boekjes, in beeld en geluid.

Troostkoffer uitvaart

 • Een dromenvanger.
  Die hangen ze dan op in de klas, om toch de boze dromen buiten de klas te houden, om het zo maar te zeggen.
 • Een vlinder.
  De vlinder is symbool van leven en dood. De rups wordt een prachtige vlinder, komt er uit voort.
 • Steentjes
 • tranen.
  Je kunt bijvoorbeeld een kind een traan geven en dan vragen: welke betekenis heeft die traan voor jou? Waarom huil je? Dat is dan vooral ook om kinderen te laten praten. “Om het onder woorden te brengen.”
 • Het poppetje.
  Stelt in principe niet zoveel voor, maar je kan het kind wel meegeven: nou, als je toch wat hebt om dat te uiten, om dat te vertellen, doe dat dan als je het niet tegen je ouders kan doen, doe het dan tegen dit poppetje.

Wat natuurlijk heel erg belangrijk is, is natuurlijk ook op een goede manier er mee om te gaan. Dit boekje is ooit uitgebracht voor de praktische handleiding voor leerkrachten, voor docenten, van: hoe ga je met een kind om, die in de naaste omgeving iemand is overleden.

Kijk, je moet je voorstellen wanneer mensen of kinderen bezig zijn in de klas, voor bij wijze van vaderdag en een vader is overleden van een kind, dat de leerkracht zegt: moet je luisteren, ga jij maar wat anders doen, want ja, papa is net overleden.


Nee, dat is niet goed, het is juist belangrijk om te zeggen: moet je luisteren, weet je wat, ik help je mee, we gaan een hele mooie tekening maken en desnoods ga ik met je mee naar het graf toe en dan leggen we dat bij papa op het graf neer.

Het moment van de uitvaartplechtigheid

Het moment is daar. Hoe bizar het ook is om getuige te zijn van je eigen uitvaart, het is wel heel mooi geworden. Mocht dit inderdaad de dag zijn, zoals het er uit ziet, prachtig.

De muziek vind ik heel belangrijk, dat dat vooral de nadruk heeft. De emotie van muziek..zo ben ik nu eenmaal ook, dus dat vind ik mooi. Maar er is natuurlijk wel meer ook, he? Jullie hebben ook een scherm aan de wand, waar je filmpjes op kunt projecteren.

uitvaartscherm inbegrepen bij verzekering?

Nou ja, zoals je het nu ziet het, hebben we er voor gekozen, in overleg met de nabestaanden en nu in dit geval met jou, om de foto op de kist te zetten. Maar natuurlijk is het mogelijk om een foto te programmeren en is die foto de hele plechtigheid prominent aanwezig.

En de invulling van de plechtigheid, die bereiden wij zorgvuldig voor met de nabestaanden.

De ontvangstkamer – afronding

Indrukwekkend vooral.

Ja, het is natuurlijk soms raar om bij je uitvaart aanwezig te zijn. Ik vond het leuke wel van het maken van het programma..ja, dat doodgaan, dat uitvaart gebeuren, ik had er nog nooit over nagedacht. En dankzij zo’n programma wordt je ineens…moet je daar over nadenken, dus ik moet van te voren gaan bedenken van wat wil ik dan. Ik heb nu dus ook allemaal op papier staan. En dat vond ik het leuke, of het leuke, het mooie van deze samenwerking die we hebben gehad.

En die uitvaart op zich, dat zag er prachtig uit natuurlijk. Ik hoop dat het nog niet gaat gebeuren, niet op korte termijn natuurlijk. Maar als het zover is, ja, dan zou ik hier zeer tevreden mee zijn.

Ik denk dat het heel belangrijk is dat wij met elkaar hebben laten zien wat de mogelijkheden zijn. En dat de uitvaart uit de taboe sfeer eigenlijk moet, omdat wij er allemaal mee te maken krijgen, vroeg of laat. En dat mensen altijd de eigen invulling aan een plechtigheid kunnen geven.

En het allerbelangrijkste is: de mensen bepalen zelf de invulling van de uitvaart. Kijk daarbij of de wensen wel inbegrepen zijn bij de verzekering voor de uitvaart.

€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen

Dit artikel beluisteren

Dit artikel kun je beluisteren. Zo hoeft je dit artikel niet te lezen.

De invulling van uw begrafenis of crematie

Wat wil u graag op uw begrafenis of crematie? Laat het ons weten via het reactie formulier hieronder! Dat zouden we erg fijn vinden om uw reactie te horen.