Waardige uitvaart voor armen verzorgt door autisten.

Redactie UitvaartUitvaartverzekering Blog0 Comments

leestijd Leestijd: 5 minuten

Autisten helpen mensen met minder inkomen aan een waardig afscheid.

index Inhoudsopgave:


goedrouwautos-1

Domnic Scheggetman – Cura Omnis

Domnic Scheggetman heeft een voorliefde voor oldtimers.
Hij is een oude rockstar en draagt cowboy laarzen. Een opvallend uiterlijk als je hoort wat zijn ambities zijn, namelijk het beteren van het uitvaartwezen. Hij heeft verstand van zaken en is van origine een psychiatrisch verpleegkundige. Door zijn ambitie is hij een uitvaart- tv begonnen ‘Cura Omnis’. Dit betekend “Zorg voor zijn allen” Deze tv wilt mensen informeren dat een uitvaart voor armen mogelijk is, en toch betekenisvol.

Wie, wat en waar?

De zorginstelling is gelegen midden in Enschede. Verwacht een nieuwbouwhuis, achter zijn garage is ook zijn kantoor “Scheggemans zorginstelling All Care” gevestigd. In totaal heeft hij zes huizen die 24 uurzorg kunt geven en een dagbesteding voor totaal 90 cliënten in Enschede.

Van maandag tot donderdag komen op deze locatie ook zes autisten op ‘visite’ en volgen het programma om deze dagen door te komen. Sinds kort zit er een opvallende thema in het programma wat de Autisten helpt. Er komt een overleden persoon, zoals ze zelf zeggen, langs op visite en staat dan opgebaard in de woonkamer.

Hier bieden ze zorg, voor in totaal max. 13 psychiatrische patiënten. Net als bijvoorbeeld bij een begraafplaats. Daar zie je vaak dat er ook een bloemenwinkel is gevestigd. Ook hier is zo’n present winkeltje aanwezig, met de naam ‘Presentje’.

Cura Omnis uitvaart flink onder de prijs

De visie van Cura Omnis is nog steeds niet veranderd. Namelijk flink onder de prijzen van grotere uitvaartondernemingen.

Grotere uitvaartondernemingen zoals Monuta, Dela of Yarden zijn ongeveer even duur als een gemeentelijke uitvaart, die is bedoelt voor de mensen die minder te hebben besteden. Met duur, bedoelen we het bedrag van
€ 1,250 euro. Dit bedrag is grotendeels bedoeld voor de crematiekosten. Bij Cura Omnis krijg je (in vergelijking met de prijs) opvallend wel rouwkaarten, bloemstukken, en een lijkwagen.

Waarom is Domnic gestopt 6 jaar geleden?

Bijna 13 jaar geleden reed Domnic nog in Amsterdam op de ambulance. Ongeveer 6 jaar geleden is hij daarmee gestopt. Hij vindt “Te weinig tijd voor patiënten, en veel ruzie onderling. Voornamelijk ruzie met managers”.

Misschien dat die reden hem ook wel doen denken om iets anders te gaan doen. Hij doet het op een ‘eigen manier’ dat elke dag.

Taken voor de jongens

In Dommic’s oldtimergarage laat op donderdagmiddag de jongens sleutelen aan auto’s (oldtimers). Ook poetsen de wagens. “Dat ontspant, tijdens het poetsen of opknappen van de auto’s je gelijk hoe hun ervaring is van de dag en of er problemen zijn.” Zo gaan ze duidelijk rustiger naar huis.

Uitvaartverzekering

Het begon toen een cliënt van All Care overleed zonder uitvaartverzekering. Doordat de cliënt geen (eigen) geld heeft, kon hij nog een gemeentelijke begrafenis krijgen. Gelukkig is deze wet bepaald door de Wet van de Lijkbezorging. Het nadeel is: de gemeente bepaalt hoe de plechtigheid verloopt.

Domnic zegt: “Het is dus in zo’n geval met afscheid letterlijk inpakken en wegwezen. Zijn vrouw moest op de parkeerplaats van het crematorium afscheid nemen van haar geliefde. Voor haar was er niets. Dit komt ook niet te goede voor haar rouwverwerking

“- Voor een klein bedrag per maand ben je al verzekerd voor de uitvaart-” Uitvaartverzekering vergelijken

Hoezo Autisten in de uitvaartbranch?

Momenteel staan in de garage twee lijkwagens. Deze auto’s zijn opgeknapt door Cura Omnis. Waar deze er staan om te worden opgeknapt is omdat er een cliënt.

De autisten voelen zich ook nuttiger als ze een productief en creatieve dagbesteding hebben. De autisten kunnen voor het dagprogramma, drukwerk ontwerpen en het maken van rouwkaarten zijn de meest normale zaken. Een bloemstuk, met takjes en bloemen uit eigen tuin.

Als we vragen wat, zegt hij “De juiste hulp voor cliënt die verschillende thema- taken krijgen. Soms kennen ze iemand in moeilijke omstandigheden, of hebben iemand in de familie”. Al snel meldden zich meer mensen zich aan voor een afscheidt. Bijvoorbeeld een verzoek van kinderen, die dachten dat hun vader binnen een korte tijd zou komen te overlijden. Deze kinderen konden nergens terecht. “En ja” Hij stemde toe.

uitvaartverzekering vergelijken

Ontzorg uw nabestaande


19 x aanbevolen
Waardige uitvaart voor armen verzorgt door autisten.
Van de 33 stemmen, Is de score 4.5 s (gemiddeld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *