Uitvaartcentrum Nuenen- van der stappen

Redactie UitvaartUitvaartverzekering Blog2 Comments

leestijd Leestijd: 6 minuten

Regelmatig zie je in één van de Nuenen weekbladen, met een foto van twee personen:

— Thijs van de Biggelaar
— Sigrid Hielkema

Hun werken bij van der stappen uitvaartverzorging. Wat mensen zich iedere keer afvragen is bijvoorbeeld: “Waarom heeft iemand nou gekozen, voor zo’n triest beroep”

index Inhoudsopgave:


uitvaartverzorging nuenen

“Waarom heeft iemand nou gekozen, voor zo’n triest beroep”

We hebben een skype conference gehouden en hebben gevraagd wat hun drijfveer is en wat er allemaal komt kijken bij het regelen van de uitvaart. Thijs van de Biggelaar werkt nu ongeveer vijf tot 6 jaar bij van der stappen, als uitvaartverzorger voor Nuenen.

We vroegen aan Thijs: “Hoe ben je er toe gekomen om in de uitvaartverzorging te gaan werken?”

Waarop hij antwoord met:

“Nou ik heb een opleiding gevolgd in Eindhoven op het economisch lyceum, en vanuit daar ben ik in de ICT gaan werken. Maar ik wist wel al altijd dat ICT niet iets was wat ik wilde gaan doen voor de rest van mijn leven. Wat ik wel wilde gaan doen, was voor mij altijd heel moeilijk te bedenken. Tot op een gegeven moment gewoon een advertentie las van een uitvaartverzorger, en toen dacht ik: Dit is op mijn lijf geschreven”

Ook Sigrid Hielkema werkt bij van der stappen uitvaartverzorging. Sigrid Hielkema is in begin 2014 bij de uitvaartverzorging van der stappen komen werken. Het was wel een nieuwe stap in mijn leven. Bij de uitvaartverzorging is volgens Sigrid een logische volgende stap. Ook omdat de uitvaartbranche mij al enige tijd zeer interesseerde.

Is het een triest beroep?

Hans antwoord met “ Nee dat vindt ik niet. We komen met regelmaat in hele trieste omstandigheden, maar de bijdrage die we daarbij hebben, namelijk het helpen van mensen, en de nabestaanden met een goed gevoel terug laten kijken op het afscheidt, ja dat maakt dan wel heel veel goed. Zo ervaar ik dat, maar zo ervaren ook volgens mij al mijn collega’s”

Er is iemand komen te overlijden en die meld dat bij jullie, wat is de eerste stap?

De eerste stap

De uitvaartverzorger neemt eerst contact op met de familie om een afspraak in te plannen, er moet namelijk zo snel mogelijk een aantal zaken geregeld worden. We vragen ook vaak meteen wat de wensen zijn van de overledenen, al mocht dat bekend zijn. Over bijvoorbeeld het opbaren, of dat de overledenen overgebracht moet worden naar een uitvaartcentrum of dat er een thuisopbaring plaats gaat vinden.

Daarnaast wordt in het eerste gesprek de afspraken voor de begrafenis of crematie vastgelegd. En kan de familie door middel van afbeeldingen in mappen keuzes maken voor het drukwerk (rouwkaarten) en de kist. Als er niet gekozen is voor een thuisopbaring, is de overleden overgebracht naar het rouwcentrum.

Bij van der stappen uitvaartcentrum zijn er een aantal kamers beschikbaar voor uitvaart- diensten. Thijs verteld dat er vier rouwkamers beschikbaar zijn. Hierbij is het ook mogelijk dat families door middel van een sleutel altijd naar de overledenen toe kunnen gaan. Hieronder hebben we een foto’s geplaatst hoe zo’n rouwkamer en nu uitziet.

Mensen kunnen hier afscheid nemen van de dierbare. Vroeger was het eigenlijk ook wat de buurt ook deed bij de uitvaart, de tradities. Maar tegenwoordig wordt steeds meer persoonlijke ingeving gegeven. Dus het kan zomaar gebeuren dat in deze ruimte- of familiekamer ook muziek wordt gedraaid zonder dat daar een priester of een dominee bij aanwezig is. En kan de overleden bijvoorbeeld naar het crematorium wordt gebracht. En ook daar hoeft niet altijd gebruik worden gemaakt van de aula.

De slogan van het uitvaartcentrum van der assen is:

..
“Omdat Persoonlijke wensen, geen grenzen mogen kennen”
..

Natuurlijk kan niet alles, maar wel binnen de grenzen van de wet.

Natuurlijk werken niet alleen Thijs en Sigrid bij van der stappen. Er worden meerdere functies bekleed. Het verzorgen van de overleden.

Wat houd verzorgen van de overledenen in?

Wat houdt dat precies in?

Het verzorgen van de overleden houd in: opfrissen, het kleden, en eventueel de haren fatsoeneren. Ook het make-up indien het gewenst is. En ook de familie kan meehelpen bij het verzorgen van de overledenen. Het gebeurt steeds meer dat de familie meehelpt om de overleden te verzorgen.

We vroegen ook aan Ger Hendrikx of hij vroeger al als klein kind heeft gedroomd om later het beroep uitvaartverzorger te kiezen. Nee antwoord hij gelijk. Het komt door zijn eigen ervaring met de dood, zijn vader die in 1998 is overleden, toen was er ook een kleinere uitvaartondernemer die ook heel kort betrokken zoals de verzorging daarvan. Daar kijkt Ger Hendrikx met een goed gevoel naar terug en ook een goed gevoel aan overgehouden. Sinds dien, wist hij dat hij de uitvaart werkzaamheden ook wilde gaan beoefenen.

Wat brengt het je? Een uitvaartondernemer te zijn?

Ger antwoord met, heel veel rust, en heel veel dankbaarheid, en respect voor het leven.

Na alle voorbereidingen komt dan toch de dag van de uitvaart. Om dit is van een afstand te bekijken, moet je het eigenlijk een keer hebben meegemaakt. Van dichtbij of ver af. Wat natuurlijk nooit te hopen is. We kijken nog even per beroep wat het inhoudt.

Rouwchaffeur.

Probeert de mensen op een zo mooi mogelijke manier, naar het kerkhof of het crematorium te brengen, op een eerbiedwaardige wijze. Waarom we het liever rouwauto noemen in plaats van rouwauto, is vanwege het respect. “Lijkwagen” klinkt een beetje grof. Een rouwauto klinkt wat zachter. Meer informatie over dit onderwerp kun je vinden in de kennisbank van uitvaartverzekeringenvergelijken.net. Over de rouwauto en rouwvervoer

Uitvaart Assistent

Wat doet een uitvaart assistent. Die assisteert de uitvaart, met name in de kerk; bijvoorbeeld de condoleance verzorgen, zorgen dat de mensen een liturgie of een kerkboekje krijgen. Ook deelt de uitvaartassistent de prentjes uit en we collecteren. En na afloop zorgen we dat de overledenen weer in de auto vervoerd kan worden. En bij de crematie heeft de uitvaartassistent geen taak. Bij de begraafplaats zorgt de uitvaartassistent dat de overledenen uit de rouwauto wordt gehaald, vaak in samenwerking met de familie dat is eigenlijk ook het mooiste voor de plechtigheid. En ook wordt er voor gezorgd dat de overledenen op de plek waar hij of ze begraven wordt ook terecht komt, en ook wordt er gezorgd voor de bloemen etc.

De uitvaart beheerder

De uitvaartbeheerder is er voor het onderhoud, ook geeft de uitvaartbeheerder antwoord over vragen. Soms komen mensen naar de beheerder toe met de vraag over steenhouwers. De beheerder zorgt er ook voor dat er geopend wordt voor een begrafenis en dat de begrafenis ook weer gesloten wordt.

Zo krijg je een persoonlijke manier van de uitvaart. Soms kun je geen goeie muziek vinden of geen inspiratie vinden of is er niet bekend waar de overledenen van heeft gehouden. In dat geval kun je eigen laten inspireren door bijvoorbeeld de uitvaart-top-muziek tips. Dit is een lijst die eigenlijk overal op internet te vinden is.

Uitvaartverzekeringen
Wil je een uitvaartverzekering vergelijken? Dan kan dat op onze vergelijk pagina…

Wat gebracht?

Een medewerker antwoord met:

“ik heb eigenlijk mijn hele leven in me gehad om andere mensen te helpen”

Een andere medewerker antwoord met:

“Is eigenlijk een heel gek verhaal, bijna 15 jaar geleden verongelukte bij mij in de straat twee mensen, man en vrouw. En we moesten van de buurt meehelpen. En dat heeft me eigenlijk zo geraakt dat ik eigenlijk naar van stappen heeft gebeld en vroeg, hebben jullie nog een knecht nodig? En ik zit er nog steeds”

En wat brengt het?

Waarop de medewerker antwoord: “Heel veel liefde en respect”

Een ander reageert met:

“Voldoening wel, mooie is dat je nog wat voor mensen kunt betekenen. Er zijn wel veel mensen die toch wel verdriet hebben allemaal hier, toch wel verdrietige mensen. Maar je kunt ze wel helpen door bijvoorbeeld de graven bij te houden en toch de wensen van de mensen kunnen vervullen”

Rust er nog een taboe over de dood?

Ja een taboe is natuurlijk moeilijk. Een overlijden is voor iedereen eigenlijk heel emotioneel, en dat maakt het voor mensen ook heel moeilijk bespreekbaar. Maar vergeleken met jaren geleden zie je wel dat het heel veel makkelijk is om eigen wensen in te vullen of om daarover te spreken. Er is een beetje wel een taboe over de dood, en het is sowieso een heel gevoelig onderwerp.

Monuta uitvaartverzekering € 7000,-Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 48% gekozen
Dela uitvaartverzekering € 8500,-Vrij te besteden:
€ 3000,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 25% gekozen
Yarden uitvaartverzekering € 8000,-Vrij te besteden:
€ 8000,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 22% gekozen
Nuvema uitvaartverzekering € 7666,-Vrij te besteden:
€ 1000,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 4% gekozen
Ardanta uitvaartverzekering € 7000,-Vrij te besteden:
€ 7000,-
Kinderen verzekerd: nee Meer informatie Door 2% gekozen

In deze vergelijking zie je premiebedragen. De premie is vergeleken met: een man van 30- jaar, (geboortedatum: 20-04-1986) en er is gekozen voor een levenslange looptijd


22 x aanbevolen
Uitvaartcentrum Nuenen- van der stappen
Van de 47 stemmen, Is de score 4.6 s (gemiddeld)

2 Reacties op “Uitvaartcentrum Nuenen- van der stappen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *