Uitvaartverzorging ballergooijer

Redactie UitvaartUitvaartverzekering Blog0 Comments

We zijn met de redactie van uitvaartverzekering vergelijken op bezoek in Rotterdam. We hebben eerst een afspraak gemaakt via skype en daarna zijn we persoonlijk langs gegaan. Alsmede om ook foto’s te maken en persoonlijk te praten met de uitvaart- verzorgers. We zijn erg benieuwd wat we kunnen verwachten. Hier een kleine mini-documentaire over de uitvaartverzorger in Rotterdam: van Ballergooijer

index Inhoudsopgave:


Wat zijn de eerste stappen als je komt te overlijden in Rotterdam?

uitvaart (verzekering?) rotterdam Ballergooijer

Ten eerste belt u de huisarts, of eventueel dienstdoende arts van het tehuis. Het maakt niet uit op welk tijdstip. De arts komt dan zo snel mogelijk om de dood te constateren en de overlijdenspapieren af te geven. Deze overlijdenspapieren heeft de uitvaartverzorger later voor de aangifte van het overlijden bij de gemeente nodig. Waarna u, na de uitvaart, de officiële overlijdensakte van de uitvaartverzorger ontvangt.

Wat moet je dan doen?

Vervolgens belt u ons, ons telefoonnummer. Wij zijn dag en nacht bereikbaar en we maken dan met u, volgens uw wens een afspraak op de tijd en locatie van uw keuze, om alle wensen van de uitvaart op het gemak met u te bespreken en de uitvaart vervolgens in werking te zetten.

Wie werken er?

crematie begrafenis

Ik ben Wouter van Ballegooijen, uitvaartverzorger te Rotterdam. Het bedrijf is hier gevestigd, 40 jaar, ruim 40 jaar. In 1968 is mijn vader ooit begonnen, hier op deze locatie ook. En zelf ben ik hier inmiddels al 27 jaar werkzaam. Zoals waarschijnlijk iedere zoon ten aanzien van zijn vader heeft, is dat een normale gang van zaken. En of een vader dan metselaar is of een timmerman of een uitvaartverzorger maakt niet zoveel verschil.

Ralph van Ballegooijen, ik werk ook hier in het bedrijf, het is een familiebedrijf. Ik heb altijd gezegd: ‘ik ga hier niet werken’. Want ik wou zelf mijn ding doen en op een gegeven moment toen door omstandigheden ben ik eigenlijk tijdelijk ingevallen en toen toch blijven hangen.

Uitvaartondernemer een bijzondere functie?

rotterdam uitvaartondernemer

Ja, dat is heel gevarieerd. Er zijn mensen die daar terughoudend in reageren, er zijn mensen die daar laconiek in reageren. Er zijn mensen die daar gewoon normaal en realistisch reageren. Dat is eerder afhankelijk van de mensen, hoe zij daar zelf tegenaan kijken. Als dat een afschrikwekkend beroep is, vroeger was dat meer. En tegenwoordig is het natuurlijk veel bespreekbaar, mede door media en andere dingen natuurlijk. Vroeger was er meer taboe aan gebonden natuurlijk. Het was allemaal wat donkerder en de gordijnen moesten dicht, de televisie moest uit en de radio mocht uit en de buren deden de lakens voor de ramen. Er mocht niet over gesproken worden.

Nu is het natuurlijk veel bespreekbaar. Mensen uiten hun eigen wensen. Mensen maken het persoonlijker. Wat alleen maar goed is. Dus het heeft wat dat betreft veel meer inhoud gekregen dan dat het vroeger was.

Het is heel dankbaar werk. Het is heel leuk om te doen. Alleen niet altijd even makkelijk, je hebt natuurlijk altijd wel moeilijke gevallen die je bij blijven, maar als je het goed doet, je levert goede service, dan is het heel dankbaar werk. Dat is toch eigenlijk wel waar we naar streven. Om mensen zo goed mogelijk afscheid te geven en een goede herinnering aan de overledene en de uitvaart.

Begrafenis of crematie in de omgeving?

Voor het crematorium Den Haag, in Amsterdam gebouwd. Die werd dus eerst gebouwd. Het is ook het crematorium waar wij als onderneming hier gericht op Rotterdam-Zuid natuurlijk het meeste komen. En ook het meeste gebruik van maken voor onze klanten.

Rotterdam Uitvaartverzekering

In wezen, vanaf het moment dat het eigenlijk hier geplaatst is, heeft toendertijd mijn vader in het bedrijf al gebruik gemaakt van dit crematorium. De ligging is natuurlijk heel rustiek, het ligt niet in een woonwijk, het ligt niet aan een snelweg. Het ligt in principe rustiek, het heeft een hele mooie tuin, een heel mooi park, waar dit getuige van is natuurlijk.
Het crematorium zelf is multifunctioneel. Het heeft alle mogelijkheden van opbaring tot crematie.

Is het zwaar werk als uitvaartondernemer?

begrafenis uitvaart verzekering

Ja soms wel. Je krijgt dagelijks veel emoties. Maar onderaan de streep is het mooi en dankbaar werk.

Ik heb hier zojuist een crematie plechtigheid gehad. Die mensen die hebben hier dus ook afscheid genomen, ook crematie gehad en uiteindelijk nu ook, het condoleren en een consumptie, wat ze hier gebruiken. En ook daarna van hieruit ook gewoon hun eigen weg gaan.

Het is niet een dag natuurlijk, het is een gedeelte. Het is in principe gemiddeld 1,5 tot 2 uur, afhankelijk van hoe een plechtigheid gaat verlopen natuurlijk. Het kan zijn dat iemand elders opgebaard is, dat je met auto’s moet gaan rijden. Het kan zijn dat iemand gewoon hier, wat nu ook het geval was, opgebaard is. Dus de mensen zich hier verzamelen, hier een plechtigheid houden, afscheid nemen en daarna nog van elkaar afscheid nemen en condoleren en consumpties gebruiken. Daarin begeleiden wij hun. Dat is de dienstverlening die wij dus eigenlijk verlenen. Het blijft toch wel een stukje professionaliteit wat je moet hebben om dus inderdaad gericht te zorgen dat het ook echt goed verloopt. Dus inderdaad in te kunnen grijpen als het nodig is en zorgen dat de muziek en alles georiënteerd is en afgesproken is. Dus dat is belangrijk.

uitvaart stoel ballergooijer rotterdam

Weersinvloeden dat kan je wel eens hebben, maar dan praat je meer over sneeuw of ijs, of dat soort dingen, dat je dus inderdaad verkeerstechnisch problemen hebt.

Media en de uitvaart verzorgers

Verder techniek, ja, de muziek kan je in de steek laten. Beeldtechniek, geluid, stroom, dat zijn dingen die in het verleden best gebeuren natuurlijk hier. Daar ben je dus professioneel voor, dat je dus improviseert. En dat je toch zorgt dat op wat voor manier dan ook iets zijn doorgang kan vinden, of in ieder geval met wat andere vertraging, dat mensen opgevangen worden totdat het wel zijn doorgang kan vinden. Maar dat is het feit van, dat is het improviseren en ervaring waar je over praat.

uitvaart rouwkaart

Nou ja, wij hebben tegenwoordig bij zo’n uitvaart heel veel keuzes en ook in rouwkaarten. Vroeger had je een zwart randje en een grijs randje en dat was het. Tegenwoordig, ja, de ontwikkeling is veel meer keus, je hebt tegenwoordig allerlei soorten rouwkaarten. Ik zal er een paar laten zien. Er zijn standaard rouwkaarten zoals deze. Maar het is tegenwoordig dat een uitvaart toch echt iets persoonlijks is, is het zo dat eigenlijk alles mogelijk is. Heel veel mensen die willen graag een foto van hun hond of hun kat of van hun geliefde zelf, of iets dergelijks. En ja, dat kan ook tegenwoordig. En daarom maak je het zo persoonlijk mogelijk. Het is toch een persoonlijk afscheid en iedereen heeft zijn eigen persoonlijke wensen. En daar proberen wij zo goed mogelijk invulling aan te geven. En omdat er zoveel mogelijk is tegenwoordig, lukt dat ook goed.

Keus voor de uitvaart genoeg?

Wij hadden een tijd geleden iemand die belde en die was ook stervende en die wou graag alles in het roze. Die vroeg wat er mogelijk was. Nou is er tegenwoordig, bestaat er een roze rouwauto, een roze kist. We hebben zelf over gehad om bijvoorbeeld roze koeken en eigenlijk zeg maar, ja, eigenlijk is alles mogelijk en dat zijn toch wel vragen die komen steeds vaker.

En je hebt ook allerlei soorten vervoer, bijvoorbeeld met de bakfiets, kan het tegenwoordig. Je kan met de motor op zijspan, in een bus. We hebben sinds kort een uitvaarttruck, dat is een vrachtwagen, echt voor vrachtwagenchauffeurs, speciaal ingericht als rouwauto zeg maar. Dus ja, wat dat betreft is er heel veel vraag en heel veel mogelijk.

Ik heb daar niet echt een mening over of ik begraven of gecremeerd of wat ik wil, dat is iets, nee, daar heb ik niet specifiek een mening over. Dat is iets, dat moet dan degene die achterblijven voor mij maar bepalen wat die daar in zien. Of ze wel iets willen hebben om terug te gaan, of niets iets willen hebben om terug te gaan. Dus daar hebben hun meer mee te maken dan als ik zelf, want ik ben daar dan niet meer, dus.

uitvaart pad begrafenis

Geloof jij in leven na de dood?

Ik geloof wel dat er iets is, maar niet bijvoorbeeld dat er een hemel is waar iedereen naar toe gaat en dat iedereen daar bij elkaar komt. Want dan zou het natuurlijk zo vol zijn. Maar ik geloof wel dat er een soort van energie in een lichaam zit wat weer verder gaat en eventueel terug komt als iets anders of in een bepaalde vorm. Maar hoe of wat, dat moeten we maar afwachten natuurlijk.

Ik ben niet gelovig, nee. Daar ben ik te realistisch voor en dat is ook mede het gevolg van het werk wat je al die jaren al doet. Je ziet zoveel verscheidenheid en je ziet ook zoveel verschillende geloven. En in mijn ogen komt het allemaal relatief op een zelfde lijn terecht, alleen ja, er zijn andere personen die daar op gericht zijn, waar men dat dan aan verbind. Dat is een visie die ja, die mij realistisch maakt door hetgeen wat je meemaakt. En door het feit van dat er dus een natuur niet altijd even eerlijk en even strak en even recht in is, dan kan je ook niet echt zeggen van: ik ben daar strak gelovig in. Dat kan niet. Ondanks dat er heel veel verdriet en andere omstandigheden in zitten, heeft dat toch wel het feit dat het je de kracht geeft om verder te gaan en die dankbaarheid er uit haalt. Dus het blijft een dankbaar beroep, wat dat betreft.

13 x aanbevolen
Uitvaartverzorging ballergooijer
Van de 27 stemmen, Is de score 4.4 s (gemiddeld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *