Uitvaart begrafenis crematorium westerveld

Redactie UitvaartUitvaartverzekering Blog0 Comments

Als eerste begraafplaats in Nederland werd Westerveld in 2010 gevraagd om lid te worden van de internationaal prestigieuze Association of Significant Cemeteries of Europe. Een eer.

index Inhoudsopgave:


westerveld begraafplaats crematorium uitvaart

Particuliere Begraafplaats Westerveld

Begraafplaats Westerveld is een van de oudste particuliere begraafplaatsen van Nederland. Crematorium Westerveld is zelfs het eerste crematorium van ons land. Begraafplaats en crematorium Westerveld is een rijksmonument. De begraafplaats dateert van 1888 en werd aangelegd door de bekende Haarlemse landschapsarchitect Zocher.

Wanneer is het uitvaart centrum opgericht?

In 1874 werd de vereniging opgericht die nu bekend is als de Koninklijke Facultatieve. Deze vereniging had als doel om cremeren in Nederland mogelijk te maken. In 1913 werd in opdracht van de Koninklijke Facultatieve, crematorium Westerveld gebouwd. Het eerste in Nederland. Een jaar later op 1 april 1914 vond op Westerveld de eerste crematie plaats. Het was de crematie van doctor Vaillant, oud-bestuurslid van de Facultatieve.

ruimte van uitvaart plaats

De ruimte van het uitvaartcentrum

Westerveld beschikt over 3 aula’s. Een is er speciaal voor een begrafenis en er zijn 2 monumentale aula’s voor crematieplechtigheden. Bij een begrafenis wordt de overledene na de plechtigheid in de aula op de schouders van dragers naar het graf gedragen. Natuurlijk kunnen wij dat verzorgen, maar het is uiteraard ook mogelijk dat de kist door familie of vrienden naar de laatste rustplaats wordt gedragen. Omdat op Westerveld, in tegenstelling tot de meeste andere begraafplaatsen, nog wel de mogelijkheid bestaat van een graf voor onbepaalde tijd, is bijvoorbeeld ook het laten bouwen van een bovengrondse grafkelder, een mausoleum, mogelijk.

Graf voor onbepaald termijn?

Voor een graf voor onbepaalde tijd wordt vaak al bij leven gekozen. U kunt op Westerveld zelf de plaats van het graf kiezen. Ook kan gekozen worden voor een huurgraf, ook de plaats hiervoor kunt u meestal zelf kiezen. Huur termijnen zijn flexibel en kunnen verlengd worden. Het gaat om uw persoonlijke wensen. Op Westerveld zijn monumenten te vinden van veel bekende Nederlanders, waaronder vliegtuigbouwer Anthony Fokker, schrijver Boudewijn Büch en politicus Pim Fortuyn.

Crematie plechtigheden

Voor crematie plechtigheden beschikt Westerveld over 2 monumentale aula’s. De Marius Poelzaal stamt uit 1913 en is vernoemd naar de architect. Deze aula heeft ongeveer 60 zitplaatsen en beschikt over een orgel en een kleine vleugel. De andere aula, de Dudokzaal, werd in 1936 door architect Dudok gebouwd. Deze aula heeft zo’n 170 zitplaatsen en beschikt over zowel een groot drie-klaviers-pijporgel als een grote vleugel.

De invulling van de uitvaart

binnen bij uitvaartverzorger westerveld - begraafplaats en crematorium

Bij de invulling van de plechtigheid is alles mogelijk. Uiteraard kunnen er opnames gemaakt worden. Indien gewenst is het mogelijk om aanwezig te zijn bij het in de oven plaatsen van de kist.

Na afloop van de plechtigheid is er een mogelijkheid om te condoleren. Speciaal hiervoor heeft Westerveld verschillende soorten sfeervolle ruimtes. Alles is mogelijk.

uitvaartverzorger westerveld ying yang

De professionele keuken biedt tal van mogelijkheden voor een uitgebreide catering. Mogelijkheden die veel verder gaan dan koffie met cake en broodjes.

Door verschillende ruimtes samen te trekken is het ook mogelijk grotere groepen stijlvol te ontvangen. Bij de ingang bevindt zich ‘Petit Café Westerveld’. In dit openbare Petit Café is iedereen welkom.

monument begraafplaats uitvaart sfeerimpressie

Het is een mooi (uitvaart) park

Wij weten dat Westerveld ook in het weekend vaak bezocht wordt door bijvoorbeeld wandelaars, die genieten van het monumentale gedenkpark en de schitterende natuur. Westerveld is zelfs een erkend vogelreservaat.

begraafplaats bloemen

De wet van as van overledene

De wet bepaald dat de as van een overledene pas een maand na de crematie vrij gegeven mag worden. Hierna kunnen de nabestaanden een asbestemming bepalen. Ook op dit gebied is er op Westerveld veel mogelijk. Zo kan de as bijvoorbeeld worden bijgezet in de uitgestrekte urnentuin of in een van de columbaria.

uitvaart rouwkaart

De as kan ook verstrooid worden. Het is ook mogelijk de as in een urn mee te nemen naar huis of te kiezen voor een beetje as in een medaillon of in een mini-urn.
Een weloverwogen keuze is van het grootste belang.

Vila Westerveld werd gebouwd in 1866 en is de oudste villa van de gemeente Velsen. De monumentale villa, een rijksmonument, werd in 2008 volledig gerenoveerd en terug gebracht in de originele staat. Momenteel is de villa in gebruik als sfeervol rouwcentrum en beschikt over unieke rouwkamers, die 24 uur per dag toegankelijk zijn voor de familie. Hierdoor kunnen de nabestaanden afscheid nemen van hun dierbare op het moment dat zij dat willen.

Dierbare gedenken

Om zoveel mogelijk mensen een mogelijkheid te bieden hun dierbare te gedenken, organiseerde de begraafplaats en crematorium Westerveld in 1994 voor het eerst een door duizenden mensen bezocht concert ‘Concerto in memoriam’. Talloze sprekers, waaronder majoor Bosshardt, professor Smalhout, mevrouw Irene van Lippe- Biesterfeld en oud-politicus Jan Terlouw spraken tijdens dit indrukwekkende herdenkingsconcert in de open lucht, een woord van troost, vanuit hun eigen persoonlijke ervaringen.

begraafplaats crematorium uitvaart de ingang

Een uitvaart, begrafenis of crematie is al snel een dure kostenpost. Daarom is het verstandig je te verzekeren voor deze kosten. Bovendien is het handig dat je gelijk de wensen kan opgeven. Uitvaartverzekering vergelijken en afsluiten

16 x aanbevolen
Uitvaart begrafenis crematorium westerveld
Van de 28 stemmen, Is de score 4.4 s (gemiddeld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *