Particuliere uitvaartverzorging

Redactie UitvaartUitvaartverzekering Blog0 Comments

Bij de redactie willen we graag meer weten over een ‘particuliere uitvaartverzorging’ We kijken daarvoor dieper in het werk van Marinka de Haan.

Inhoud pagina


Achtergrond Uitvaartverzorger

Marinka de haan - Particuliere uitvaartverzorger

Mijn vader overleed toen ik 22 jaar was. Toen kwam een uitvaartbegeleider langs. We kregen een boek voor ons. Vervolgens moesten we een kist uit kiezen. En dan konden we kiezen tussen kist 1, uitvaart- kist 2, kist 3. Ik dacht van waarom gaat het eigenlijk zo? Ik zou het gewoon anders doen. Ik zou gewoon meer geïnteresseerd zijn in de mensen en kijken of mensen zelf iets misschien willen, of in ieder geval stimuleren om zo veel mogelijk zelf te bedenken, in plaats van te kiezen uit een boek.

Afscheid nemen


gedicht tekst uitvaart

Waar het om gaat is zelf afscheid nemen en dat is mijn basisvisie. Ik denk dat wij moeten helpen met het rouw verwerken en de eerste rouw taak is eigenlijk dat je beseft wat er is gebeurd. En dat kan je alleen maar onder ogen zien als je er gewoon rustig de tijd voor neemt.

Persoonlijke uitvaart

Sommige mensen die denken aan een persoonlijke uitvaart, denken ze al gauw aan gekke dingen. Het persoonlijke zit hem niet in het grootse, het zit hem niet in hele gekke dingen. Het zit hem juist vaak in het kleine.

Het zit em vaak in het kleineMarinka de Haan

Betrokkenheid bij de uitvaart

Betrokkenheid bij de uitvaart

Bij de ene familie zijn er heel veel, die heel veel zelf willen doen en bij de andere familie niet. En meestal is het zo dat een paar onderdelen zelf gedaan wordt, maar dat er ook toch nog wel veel, dat ze dat liever aan kunnen laten.

ik probeer kinderen altijd heel erg te betrekken bij een uitvaart. Vooral als het een moeder betreft, bijvoorbeeld. Dan is het goed om kinderen ook een rol te geven hoe klein ze ook zijn.

Nabestaanden vertellen

Marian verteld haar verhaal aan de redactie van uitvaartverzekeringenvergelijken.net…

“Mijn man was al een tijdje ziek en de laatste maanden heb ik hem thuis verzorgd. En op een gegeven moment dan dient de tijd zich aan om te gaan nadenken over hoe jij je uitvaart wilt, hoe je dat wilt laten begeleiden. En toen ben ik op internet gaan zoeken. Toen kwam ik de website van Marinka tegen en ik had meteen een prettig gevoel bij haar. Ik kon zelf gewoon aangeven waar wij zelf ideeën over hadden, qua afscheid nemen. En Marinka stelde gewoon af en toe een vraag en als ze dacht het is handig om een idee in de groep te gooien, dan deed ze dat gewoon. En op die manier was het voor mij allemaal heel vrij. En had ik niet de indruk dat ik met een soort standaard programma mee moest, want dat zou ik heel erg vervelend hebben gevonden. En de manier waarop je het afscheid vorm geeft, dat laat ze uiteindelijk over aan de nabestaanden. En dat geeft heel veel rust en dat vind ik heel erg belangrijk in het hele rouwproces, want daardoor maak je het je eigen en is het iets van jezelf. Iets wat bij jouw leven hoort en waar jij vervolgens mee verder gaat in je leven.”

Mogelijkheden en Keuzes

Ik geef keuzes als ik denk, ja, dit past wel bij deze mensen, dan vertel ik wat de mogelijkheden zijn. Maar soms is het ook fijn om juist beperkter te kiezen . Niet voor elke familie is het geschikt om telkens weer te kiezen uit die mogelijkheden. Soms is het misschien fijner om gewoon een beperkte keuze te hebben. Het maakt het eenvoudiger te kiezen en geeft zo minder ‘keuzestress’

Afscheidsbloemen – uitvaart

Cecilia Scharringa - Flow afscheidsbloemen

Cecilia Scharringa – Flow afscheidsbloemen

Cecilia Scharringa is een uitvaartbloemist, dat wil zeggen dat ze als bloemist gespecialiseerd is in het maken van rouwbloemen. Eerst bespreek ze vaak, voor welke persoon is het. Waar hield die persoon van? Wat voor mens was het? Haar bloem- boeken blijven dan vaak in de tas, het is gewoon prettig om eerst een beeld te hebben voor welke persoon de bloemen gemaakt moeten worden. Bloemen zijn ook heel zichtbaar. En als er bloemen op de kist liggen waar een ieder de overledene in herkent, dat doet iets met ze. Naast een stuk laten maken, kunnen mensen ook zelf helpen om een bloemstuk te maken. Er is ook een mogelijkheid voor kleinkinderen om bij de uitvaart betrokken te worden, het is iets heel praktisch wat ze kunnen doen.
“Nou ja, weet je, het is niet zo dat die bloemen per se van een veiling hoeven komen. Je kunt inderdaad ook de tuin door en te kijken van wat is er. Dat geeft echt iets van jezelf mee.”

Live Muziek bij de uitvaart

Marcel Luntungan - Singer songwriter bij uitvaarten

Marcel Luntungan – Singer songwriter bij uitvaarten

Marcel Luntungan richt zich op het favoriete lied van de dierbare overledene of van de nabestaanden. Dat lied wil ik live spelen op gitaar en zang.

Het is stil. Mensen luisteren, mensen kijken, dus op moment dat je dan een lied speelt met een mooie tekst, dan komt het binnen. En anders dan met een muziek op cd, mensen een eigen associatie hebben met een liedje. Nu zijn ze er gewoon bij en zijn ze daar niet mee bezig.
En dat is denk ik wat een onuitwisbare indruk achterlaat. Je kunt het vergeten, je kunt vergeten wat er precies gebeurde tijdens de uitvaart, maar ik weet nog wel dat het heel erg mooi was. Dat het heel bijzonder was en dat ik blij was dat ik er bij was.

vrouwelijke draagsters uitvaart

Vrouwelijk draagsters

Wat gebeurt er als er vrouwelijke draagsters zijn? Marinka de Haan verteld: Ik vond het heel bijzonder, want ze vertelden mij dat ze een leven in dragen, maar ook het leven uitdragen. En zij doen het heel netjes, schouderen alles. Maar er zijn natuurlijk ook veel families die zelf willen dragen.

verzekering dekt dit ? Ja/Nee

Soms worden particulieren uitvaartverzorging gedekt door de uitvaartverzekering. Om dit zeker te weten vraag het op de verzekeraar haar pagina… Soms kunnen de kosten hoger oplopen omdat mensen niet verzekerd zijn voor dit soort types uitvaart.


Vervoer – uitvaartbus

een uitvaart bus - sfeerimpressie bij de uitvaart

Met de uitvaartbus kunnen familieleden hun overleden dierbaren samen naar de laatste bestemming brengen. We halen ’s morgens de familie thuis op, of bij het uitvaartcentrum en daarna gaan we uiteraard met de overledenen er bij, gaan we eventueel naar de kerk en daarna naar de begraafplaats of naar het crematorium. En daarna naar het condoleance adres. En daarna brengen wij de familie weer thuis, dus de bus is eigenlijk de verbindende factor tussen alle onderdelen van de uitvaart. Niets is logischer dan dat je zo’n intiem moment, dat je je overledene dierbaren, ja, uit huis moet brengen, dat je dat samen doet.

Leven en de dood – uitvaart

Sommige mensen denken dat we alleen maar met verdriet te maken hebben. Maar de inspiratie zit juist in het leven van mijn mensen. Er is vaak veel meer saamhorigheidsgevoel en warmte dan verdriet. Dat is bijzonder aan het uitvaart- werk. Dus het is niet alleen maar verdrietig.

En het doel is dat de mensen er met een warm gevoel op terug kijken.
Marinka de Haan
13 x aanbevolen
Particuliere uitvaartverzorging
Van de 25 stemmen, Is de score 4.4 s (gemiddeld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *