Op vakantie in buitenland en overleden?

Redactie UitvaartUitvaartverzekering Blog1 Comment

Wat als mensen komen te overlijden op vakantie, in buitenland bijvoorbeeld. Dan zijn er een paar zaken waar je aan kunt denken. De eerste vraag is: heb je een uitvaartverzekering? Zoja: neem dan (zo snel mogelijk) contact op met je uitvaartverzekering. De verzekeraar zal u veder informeren. De mensen die werken bij het consulaat of de ambassade kunnen je ook helpen in het land waar je op dat moment verblijft. Je kan het ook vragen bij: Ministerie van Buitenlandse Zaken. Die kunnen je ook daarbij helpen.

index Inhoudsopgave:


Overlijden in het buiteland – Contact – Nederlandse ambassade

Als je echtgenoot of reisgenoot of partner komt te overlijden op vakantie of in buitenland, moet je dit zo snel door te geven bij de het Consulaat van Nederland of de Nederlandse ambassade. Als er in het land waar je op dat moment verblijft geen contact kunt opnemen met een diplomatieke post. Dan kun je naar de ambassade van een EU-land gaan. Het is trouwens ook mogelijk om contact op te nemen met de reisverzekering of reisorganisatie. Zowiso kun je ook contact opnemen met de politie.


Wat als mijn partner / reisgenoot in is overleden in buitenland? Dan is er een algemeen telefoonnummer: Buitenlandse Zaken die je kunt bellen op
telefoonnummer → 070 348 47 70 → [-Nul-zeven-nul-] [-Drie-vier-acht-] [-Vier-zeven-] [-Zeven-nul-]


De Nederlandse ambassade of consulaat kan je op verschillende manieren te woord staan en helpen in de roerige moeilijke en emotionele tijd. Tijdens deze omstandigheden kunnen zij je helpen met het regelen van zaken zoals: contact opnemen met Buitenlandse Zaken (in Den Haag), het bemiddelen, en het “garant staan” voor de kosten. Ze kunnen ook helpen met een tolk te regelen.

Overlijdensakte opstellen

Als je op reis bent en je ‘reisgenoot’ komt te overlijden. is het erg belangrijk dat je een overlijdensakte laat opstellen door de lokale autoriteiten. Dit kun je doen bij het plaatselijke gemeentehuis of bij o.a deze consulaten:

 • Tokio
 • Peking
 • Islamabad
 • Bagdad
 • Abu Dhabi
 • Damascus
 • Koeweit
 • Seoel
 • Kabul
 • Teheran
 • Riyadh

LET OP: Controleer of het overlijdensakte ook wel in Nederland rechtsgeldig is verklaard. Volgens de “Rijsoverheid” moet deze acte voldoen aan bepaalde “legalisaties”. Wil je meer weten hierover kan je de documenten bekijken op de site van de Rijksoverheid

Het aanvragen van “Laissez-passer”

Laissez-passer, betekend in het Frans: “Sta toe te passeren”. Dit is nodig om de overledene, het lichaam, te vervoeren naar Nederland. Hiervoor is dus een aanvraag van een “laissez-passer” nodig. Dit kun je doen bij de politie of lokale autoriteiten. Kan dit niet ? Dan kun je dit ook melden bij de Nederlandse consulaat of ambassade. Zij zijn verplicht je daarbij te kunnen helpen.

Nabestaanden informeren

Als u de nabestaanden kent, dan kunt u deze persoonlijk informeren over het overlijden. Zodra er een overlijden wordt gemeld in Nederland bij de ambassade, wordt er ook contact gelegd met het ministerie van Buitenlandse Zaken. Indien de nabestaanden niet zijn geïnformeerd, dan zorgt het ministerie ervoor dat de politie, nabestaanden op de hoogte brengt van de situatie.

Overleden – kiezen voor soort uitvaart

Nadat alle nabestaanden zijn geïnformeerd kan er gezamenlijk gekozen worden. Wat moet er gebeuren met het overleden lichaam? Je kunt kiezen voor de volgende opties.

 • De overledenen overbrengen naar Nederland voor de uitvaart
 • De overleden persoon in het buiteland begrafen of cremeren.

(Let op! Hoewel in Nederland de meeste mensen kiezen voor een crematie is het in andere landen niet altijd mogelijk om de overledenen te cremeren)

Als de nabestaanden zijn geïnformeerd en ook het ministerie van Buitenlandse zaken over de keus die hierboven is genoemd, geeft de Buitenlandse Zaken deze zaken weer door aan het consulaat of de Ambassade.

Betalen voor de kosten en het overbrengen

Ja, er is een reisverzekering afgesloten : Als degene die is overleden in het bezit is van een reisverzekering, kun je contact opnemen met de centrale van de verzekering. De verzekeraar zal navragen of repatriëring naar Nederland ook wordt gedekt. Daarmee bedoelen we de kosten om het lichaam te vervoeren. Ook het consulaat of de ambassade kan dit voor je doen. De verzekeraar van de reis zorgt er voor dat de overledenen naar Nederland wordt gebracht en dat de kosten daarvan ook zal worden betaald. Let op: de uitvaart wordt niet vergoed van de overledenen met een reisverzekering.

Nee, er is géén reisverzekering afgesloten : Als er geen reisverzekering is afgesloten, moeten de kosten voor het transporteren van het lichaam van de overledenen worden betaald door de nabestaanden.

Reisverzekering & overleden in buitenland.

Als deze kosten niet betaald kan worden wordt er gekozen om de overledenen in het land van overlijden te cremeren of te begraven. In sommige landen is cremeren niet altijd mogelijk. Deze uitvaart zal volgens de gewoonte van het land van overlijden plaatsvinden en worden gehandhaaft.

Als nabestaanden de kosten voor het overbrengen wel kan betalen, moet je rekening houden met de volgende stappen voordat het overleden lichaam naar Nederland kan worden getransporteerd.

De volgende stappen zijn belangrijk:

 • Er wordt een verklaring opgesteld en afgegeven aan de lokale begrafenisondernemer. Hierin staat dat er voldaan is aan het wetterlijke voorschrift. In dit geschrift staat zwart op wit, dat het vervoer van het overleden lichaam ook is toegestaan en dat dit volgens de regels kan worden uitgevoerd
 • De overledenen wordt door een lokale begrafenisverzorger ‘klaar’ gemaakt voor het vervoer naar Nederland
 • Lokale autoriteiten zal een “laisser-passer” afgegeven. Dit gebeurt op basis van de verklaring van de begrafenisverzorger,
 • Er wordt contact opgenomen door de uitvaartverzorger met de luchtvaartmaatschappij. Hun zorgen ervoor dat het overleden lichaam, netjes op de luchthaven binnen kan komen.
 • Door de nabestaanden uit Nederland wordt er contact opgenomen met een uitvaartverzorger die het lichaam weer komt ophalen vanuit de luchthaven.

Als de overledenen voor bijvoorbeeld zijn werk een langere tijd in het buitenland is geweest, dan is het over het algemeen gebruikelijk dat de werkgever de kosten voor het vervoer naar Nederland betaald.

Zoals je hoort komt er nogal veel bij kijken als iemand komt te overlijden in het buitenland. We raden iedereen aan, altijd een reisverzekering af te sluiten.

Ook raden we iedereen aan om een uitvaartverzekering af te sluiten. Weetje niet zo goed welke uitvaartverzekering? Dan kan je eerst een uitvaartverzekering vergelijken en eventueel afsluiten.

Vindt je dit een goed artikel? Deel het dan Sociaal, en nog leuker: laat een reactie achter.

17 x aanbevolen
Op vakantie in buitenland en overleden?
Van de 30 stemmen, Is de score 4.5 s (gemiddeld)

1 Reactie on “Op vakantie in buitenland en overleden?”

 1. Dankje voor het posten @ Redactie. Laatst een ziek verhaal gehoord van een stelletje in het buitenland. Hij was overleden, erg veel regels!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *