Online Rouwverwerking

Redactie UitvaartUitvaartverzekering Blog0 Comments

Vakanties, leuke uitjes, etentjes met vrienden, alle leuke en bijzondere momenten uit het leven worden tegenwoordig gedeeld op sociale media, zoals Facebook. Maar opvallend is dat ook de verdrietige momenten de laatste tijd steeds meer op tijdlijnen verschijnen. Mensen kunnen hierop reageren om steun te bieden in de moeilijke tijden die anderen doormaken. Dit kunnen goede vrienden of kennissen zijn, maar ook onbekenden bieden elkaar steun via Facebook. Zo heeft de pagina Wie Troost Mij? Inmiddels al meer dan 100.000 volgers. Op deze pagina kunnen mensen elkaar steunen in het rouwproces. Door het grote aantal mensen dat op deze pagina actief is, is het initiatief tegenwoordig het grootste online platform dat steun biedt tijdens de verwerking van rouw.

Inhoud pagina


Onderzoek uitslag (rouwverwerking)

In juli en augustus van 2016 is een onderzoek uitgevoerd met 929 respondenten, door het onderzoeksbureau Motivacation. Hieruit is gebleken dat mensen die iemand hebben verloren het heel fijn vinden om op een pagina als Wie Troost Mij? in contact te komen met mensen die hetzelfde doormaken als zij. Zo kunnen ze zowel troost ontvangen als troost bieden aan anderen. Ook blijkt dat het delen van verhalen en ervaringen met andere nabestaanden niet het enige is dat troost biedt. Ook een mooie foto met een kleine boodschap of een versje kan voldoende zijn om te helpen bij het verwerken van een verlies.

uitvaart bloem rouwboeket

Wie troost mij?

Monuta, het bedrijf dat steun biedt aan de nabestaanden na het verlies van een persoon, besloot in juli 2013 een online pagina op te richten om ook na de uitvaartperiode te kunnen helpen bij het verwerken van de rouw. Deze pagina, met de naam Wie Troost Mij? is in de laatste jaren gegroeid tot een handige website met informatie en een forum waarbij mensen die in hetzelfde schuitje zitten elkaar kunnen helpen. De nabestaanden kunnen op www.wietroostmij.nl hun verhaal kwijt, ze kunnen tips lezen om de rouw beter te kunnen verwerken, en ze kunnen praten met anderen op het forum. Daarnaast biedt de website ook de mogelijkheid om een ster voor de overledene te plaatsen in de zogeheten Sterrenhemel.

Rouwen met jonge kinderen

Voor jonge kinderen is het een grote schok als een van hun naasten komt te overlijden. Als volwassenen willen we onze kinderen beschermen tegen dit leed, omdat we ze niet verdrietig willen zien. Maar het kan juist goed zijn om de kinderen mee te nemen in het rouwproces. Hierdoor kunnen ze de dood leren begrijpen, en leren dat het een natuurlijk proces is waar geen angst voor nodig is.

Bescherming, of juist niet?

Ouders betrekken hun kinderen het liefst zo min mogelijk bij het rouwproces, met de gedachte om ze te beschermen. “De kinderen gaan niet mee naar het mortuarium, want straks krijgen ze nog nachtmerries;” “De kids kunnen maar beter niet bij het regelen van de uitvaart zijn, daar zijn ze nog veel te jong voor;” “We zullen maar niet vertellen dat de overledene er zelf voor heeft gekozen om dood te gaan…”. Dit zijn allemaal voorbeelden die je misschien wel bekend voorkomen. Maar juist door de kinderen er niet bij te betrekken, worden ze bang voor “de dood”. Ze begrijpen het niet goed, en voelen zich alleen gelaten met hun vragen, waardoor de bescherming van de ouders juist averechts werkt.


Je kinderen bij het proces betrekken

uitvaartcentrum uitzicht

Je kunt je kinderen dus het best betrekken bij de gebeurtenis, zodat ze zich betrokken voelen. Leg op een duidelijke manier uit wat er gebeurd is, en wat dit betekent. Zeg niet dat de overledene ‘slaapt’, want dit kan verwarring opleveren. Gebruik in plaats daarvan de woorden ‘dood’ en ‘overleden’. Laat de kinderen vervolgens helpen bij klusjes rondom de uitvaart, zodat ze zich nuttig voelen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld helpen bij het maken van de kaart, het beschilderen van de kist, of een verhaaltje schrijven die ze voorlezen tijdens de uitvaart. Ook als het kind nog een baby is, is het belangrijk dat hij of zij zich betrokken voelt. Baby’s voelen het namelijk als men gespannen of verdrietig is. Een baby kan aanwezig zijn bij een uitvaart, en de dienst kan op video worden vastgelegd zodat het kind deze op latere leeftijd terug kan kijken.

Rouwapp voor jonge kinderen

Om jonge kinderen verder te helpen bij verlies, is er een speciale app ontwikkeld door Publicatiebureau In de Wolken: “Bo de Beer neemt afscheid”. In de app wordt een verhaaltje voorgelezen over Bo de Beer, die te maken krijgt met een verlies. In de vorm van een lang vers worden verschillende onderwerpen rondom de rouw toegelicht, zoals afscheid nemen, de uitvaartdienst, en emoties rond het overlijden. Binnen het verhaal is er ruimte om vragen aan je kind te stellen, en met hem of haar te praten over het onderwerp. Ook kan het kind n de app een briefje schrijven aan de overledene, die per mail naar het adres wordt gestuurd.

Met deze app kun je je kind goed voorbereiden op het overlijden van een persoon, en hem of haar helpen bij het rouwproces. Het verhaal is geschikt voor zowel een begrafenis als een crematie, en kan bij elke soort relatie tussen het kind en de overledene worden gebruikt.

De app is geschreven door Riet Fiddelaers-Jaspers, een deskundige op het gebied van rouwverwerking.

10 x aanbevolen
Online Rouwverwerking
Van de 17 stemmen, Is de score 4.5 s (gemiddeld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *