Hoe we omgaat met de dood (uitvaart)

Redactie UitvaartUitvaartverzekering Blog0 Comments

Op de radio (NPO2) in de nacht werd het onderwerp ‘het regelen van een uitvaart, rituelen en of extra wensen besproken. We gaan het in dit artikel hebben over enkele praktijk voorbeelden. Bijvoorbeeld op de vraag, “Op welk moment krijgen nabestaanden een bloem aangereikt, om deze vervolgens op de kist te leggen?”, wordt antwoord gegeven.

Inhoud pagina


Oude gewoontes bij de uitvaart VS nieuwe rituelen

Het zijn soms kleine (ongemakkelijke ouderwetse) gedragingen tijdens de plechtigheid, die de uitvaart, helaas minder aangenaam maken. Soms verliest het ‘echte gevoel’ van betrokkenheid op sommige momenten van de uitvaart. Neem bijvoorbeeld de ‘ontkerkelijking’. Feitelijk betekent het niet dat we stoppen met het geloven, maar stoppen we gewoontes van vroeger stoppen we nu sommige rituelen, in een anders jasje.

Hetzelfde zien we op het moment dat iemand komt te overlijden. Sommige ouderwetse gewoontes tijdens de zijn gebleven, andere tradities verdwenen of kregen ‘nieuwe gewoontes’

Hoe we omgaan met de dood en de uitvaart ceremonie

Er valt nog veel meer te bespreken hoe we omgaan met de dood en hoe we ons gedragen tijdens zo’n uitvaart ceremonie, vindt Claudia Venhorst. Door het jarenlange werk in de uitvaartzorg heb ze gezien wat Do’s and Dont’s zijn in de uitvaart.

Handig om te weten is dat we tijdens een uitvaart te maken hebben met 2 soorten kringen van nabestaanden. De eerste kring nabestaanden zijn (directe) familie, partner, vrienden en of vriendinnen. De eerste kring nabestaanden is feitelijk het meest betrokken met de uitvaart. De tweede kring is zeker betrokken, maar weet vaak daar niet zo goed welke ‘rol’ ze moeten aannemen.

.
  [Download dit schema] (rechtermuisknop en opslaan als)

Een bloem geven als nabestaande

Meest gangbare wat er gebeurt, is dat er kaarsjes door de directe kring wordt aangestoken. Maar wat we ook vaak zien is dat mensen er voor kiezen dat er twee mooie vazen met bloemen daarin op tafel wordt gezet. De gedachte is mooi, begrijp mijn punt niet verkeerd.

Het ding, een #bloem geven

De bedoeling van de bloemenvaas is dat de mensen een bloem kunnen pakken en geven aan, of voor de overledenen. Het punt is op het moment dat ze de bloem pakken dat ze hem bijna direct daarna op de kist (mogen) moeten leggen. In sommige gevallen zien we zelfs dat er zelfs een vaas naast de kist wordt gezet. Dus het ritueel leeft voort, je geef iedereen een bloem en die mogen ze, neerleggen op de kist.

We zijn al lang bekend in het vak, en wil daarom ook in gesprek met de mensen. Ik vraag dan aan de mensen: Wat is de functie daarvan? Je pakt hier iets, om het vervolgens 50 centimeter verder op, dezelfde bloem weer weg te leggen op de kist Claudia venhorst


bloem geven

Als je een bloem wilt geven #oplossing

Wat ik de mensen wil adviseren als ze toch een bloem willen geven. Geef de nabestaanden allemaal een bloem bij de binnenkomst. Laat ze daarna met de bloem ook de aula binnen komen. De bloem wordt nu een beetje ‘eigen’ Het is een beetje ongemakkelijk, het blijft de hele dienst jou bloem. Die (bloem) heeft je in de weg gezeten, en daar heb je iets mee of die heb je mooi gevonden. Op het moment dat dán mensen weggaan en de bloem op de kist mogen leggen hebben ze toch een gevoel dat ze iets meegeven of geven aan de overledenen.

Mensen hebben het gevoel “ik geef deze bloem aan de overledenen” Mensen geven onbewust ook iets van de spanning weg etc. Het is in ieder geval duidelijk, tijdens het bijhouden van een bloem de gehele ceremonie, bouwen mensen ook een soort band op met zijn of haar bloem.


Bekijken of downloaden

Wilt u dit bestand groter bekijken? Klik dan op de afbeelding. Je kunt dit bestand ook downloaden. (rechtermuisknop -> opslaan als) .
.
Download:
download infographic grafkosten[ overlijdensrisico verzekering ]

Ideeën om de uitvaart (meer) betekenisvol te maken

Soms komen mensen zelf met ideeën. Dan hebben ze wel is gezien tijdens een andere uitvaart hoe het moet, maar niet het fijne, hoe het in zijn werking gaat. Afhankelijk ben je altijd van de uitvaartverzorger, in welke maten zijn ze daadwerkelijk betrokken bij de situatie en de uitvaart. Als het aan Claudia ligt, geeft iedere uitvaartverzorger eerlijke terugkoppeling op de ideeën van nabestaanden. Hun zijn immers de specialist. Je gaat ook geen huis verbouwen, als je het zelf niet kunt en het beter door professionals kan laten verzorgen (in sommige gevallen). Als terugkoppeling op hun idee, leggen we de nabestaande uit dat hun ideeën, die op dat moment spelen, wat voor een effect op mensen kan hebben.

Onze persoonlijke mening

We vinden het persoonlijk jammer, iets wat je bij kerkelijke diensten wel had, is dat mensen ook ‘meezingen’ met bepaalde liederen. We proberen er voor te zorgen dat ze actiever betrokken zijn. Het is ook eigenlijk niets meer dan logisch dat mensen, een beetje van slag zijn. Het is logisch dat mensen van slag zijn. Omdat het onbekend terrein is en het allemaal onwennig aanvoelt zijn mensen automatisch passiever in hun houding.

Ons gedrag als nabestaande

Een voorbeeld hoe mensen vaak gedragen tijdens een crematorium of begrafenis. We gebruiken als beeldvorming het voorbeeld van een crematorium. Dit gedrag komt ook voor op andere uitvaart — locaties. Als eerst komen de mensen binnen en gaan automatisch zitten. Er wordt dan verwacht dat er iets voor ze gedaan wordt, en dat ze alleen maar hoeven te kijken en te luisteren. Er is een muziekje te horen, iemand gaat praten, weer een muziekje waarna weer een foto, als er weer iemand gaat praten om vervolgens zelf langs de kist te (mogen) lopen, dan vervolgens hun bloem op de kist leggen als je dat wilt. Over het algemeen vinden we het persoonlijk jammer dat het niet zo gezamenlijk is. En we willen met dit soort situaties, de uitvaart en het afscheid meer betekenisvol te maken.

Bronnen en artikelen

4 x aanbevolen
Hoe we omgaat met de dood (uitvaart)
Van de 23 stemmen, Is de score 4.3 s (gemiddeld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *