Interview: Met uitvaartverzorger Joyce van Helden

Redactie UitvaartUitvaartverzekering Blog2 Comments

Joyce van Helden is een eigentijdse uitvaartverzorger. Joyce geeft veel ruimte aan persoonlijke inbreng en wensen. Ze is dag en nacht te bereiken en weet veel over de dood & de uitvaart. Wat hebben we geleerd? Ze werkt voor de organisatie Yarden.

Inhoud pagina


Yarden uitvaartcentrum . Locatiemanager Guido Houtzager

Afscheid nemen van onze dierbare blijft natuurlijk iets moeilijks maar tegenwoordig zijn heel veel mogelijkheden om de laatste wensen van de overledenen op een persoonlijke manier in te kunnen vullen.
Wat dit kan betekenen voor de nabestaanden dat horen we vandaag van Joyce van helden

uitvaartcentrum yarden in oosterhout

Wat zijn de eerste stappen?

“Stel je voor iemand komt te overlijden wat zijn dan de eerste stappen die vaak genomen worden?”

Dat ligt er een beetje aan waar iemand is overleden, hoe iemand is overleden, en wanneer. In elk geval is het belangrijk dat het lichaam zo snel mogelijk wordt gekoeld. Maar voordat de uitvaartverzorger komt moet eerst de arts zei geweest. En de arts vult een verklaring van overlijden in waarin staat de tijd en datum en of het er natuurlijk overlijden is of niet.

Vrij om zelf uitvaartverzorger te kiezen?

Ben je in Nederland vrij om zelf een uitvaartverzorger te kiezen?

Ja, de dag van de afscheid is één ding, maar dat gaat nog een hele week aan vooraf waarin mensen, en de uitvaartverzorger veel contact met elkaar hebben. En dan is het heel belangrijk dat er een klik is tussen de uitvaartverzorger en de nabestaanden of families. Wel is het goed om te kijken in de polis, als er sprake is van een uitvaartverzekering. Kijk dan of dat deze wel alle kosten dekt.

led verlichting uitvaartcentrum sfeer impressie uitvaartcentrum sfeer impressie lichtenuitvaartcentrum sfeer impressie

Hoe ziet het proces eruit vanaf iemand overlijd?

Want hoe zit het proces er dan uit voor de uitvaart verzorger.
Vanaf het moment dat iemand overlijdt tot aan de uitvaart zelf.?

Nadat de schouwarts is geweest dan bel je dus de uitvaartverzorger en dat mag ook ’s nachts. en dan in gezamenlijk overleg kijken of er een “thuisopbaring” is, of dat de overledenen overgebracht wordt, misschien wilt de familie mee wil helpen met de laatste verzorging. Zie tegenwoordig steeds vaker dat mensen dat mooi vinden om te doen. En het helpt ook bij het verwerken van het rouwproces als mensen daar voor open staan De uitvaartverzorger is er dan om te ondersteunen en om te helpen

Meerdere ontwikkelingen de laatste jaren

Zijn er meer ontwikkelingen door de jaren heen?

Ja, de kaarten die is tegenwoordig steeds meer eigentijds geworden. En nabestaanden kunnen ook zelf invloed uitoefenen op het eindresultaat doordat ze bij de uitvaartverzorger in de laptop mee kijken tijdns het ontwerpen van de rouwkaart. Wil je bijvoorbeeld wel een rauw randje, of geen rauwe randje. Wel gekleurde afbeelding? Of misschien wat het meer een watermerk.?

Ook de dag van het afscheid, waar gaat die plaats vinden? In de aula van crematorium of een begraafplaats of dat als bij de overledenen past in het clubhuis van de bijvoorbeeld de hockeyclub of een voetbalclub, hoe ga je er naartoe met een rouwauto of rouwbus?.

Alleen thee koffie en cake is het allang niet meer , wat je wel ziet is dat veel crematoria een hele uitgebreide kaart hebben waarin je veel keuzes kan maken om te nuttigen na de plechtigheid. Voorheen ware mensen het niet zo gewend. Het mag wel hoor. want ook vroeger al de lijkbezorging. Die schrijft niet voor dat je per se in over rouw auto overgebracht moet worden het mag ook in een vrachtwagen als iemand vrachtwagen chauffeur is geweest. De beleving is anders geworden het hoeft allemaal niet zo zwaar meer te zijn. Treurig dat sowieso maar verder mag het wel wat luchtiger allemaal. Vindt Joyce van helden

  • uitvaartverzorger-7
  • uitvaartverzorger-4

De wet op de lijkbezorging

De wet op de lijkbezorging wat houdt dat precies in.

 

De wet op de lijkbezorging is er in de eerste instantie om te bepalen wat er met de lichaam van een overledene gebeurd nadat deze is overleden.

Zijn al die keuzemogelijkheden en opties niet best wel ingewikkeld maakt dat het verwerkingsproces niet moeilijker?

Joyce kan dit zich voorstellen. Het kan aan de andere kant, is de uitvaartverzorger er om mensen te ondersteunen en misschien ook wel te coachen. Joyce verteld: “Ik ben er van overtuigd, dat je door zelf de regie te houden dat dit je helpt bij een goed afscheid. En het verwerken van het rouwproces. Goed om eens bij stil te staan om over na te denken. Heb je hier zelf wel is over nagedacht?

uitvaartcentrum uitzicht
” Joyce van Helden – uitvaartverzorger en begrafenisondernemer – interview ”
4okt 2016
15 x aanbevolen
Interview: Met uitvaartverzorger Joyce van Helden
Van de 20 stemmen, Is de score 4.7 s (gemiddeld)

2 Reacties op “Interview: Met uitvaartverzorger Joyce van Helden”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *