Hoge uitvaartkosten & Onduidelijke facturen

Redactie UitvaartUitvaartverzekering Blog1 Comment

Onduidelijke facturen, verzekeringen die toch niet dekkend zijn. Hoge uitvaartkosten zijn al langer onderwerp van discussie.

Inhoud pagina


Onderzoek(je) uitvaartkosten

We hebben bij de redactie van uitvaartverzekeringenvergelijken.net een klein onderzoekje gedaan. We zochten naar mensen die te maken hebben gehad met het opvragen van facturen en offertes van uitvaart- diensten kosten. Of kosten voor de uitvaart… Comments komen af van het internet….

maria uitvaart

Maria belt met diverse uitvaartverzorgers en vraagt kosten op….

Hij zei dat het duurder was geworden. En ja, dat staat niet op papier, dat het duurder is geworden. Er staat: voor extra voorzieningen.

mark uitvaart

Mark Stigter op Twitter. “Ok, nou, offertes, ik heb er hier eentje. Die was 6370, maar die was exclusief catering, exclusief advertentie en exclusief meer dan 50 kaarten. Ik heb er eentje van ongeveer 8200 Euro.”

marius over de uitvaartverzekering

Marius op Facebook:
.
“En ik heb er eentje als je het allemaal bij elkaar optelt van € 9000”.

Tarieven van uitvaartondernemers


uitvaartondernemers

Tarieven van uitvaartondernemers zijn vaker onderwerp van discussie geweest in actualiteitenprogramma’s. Nabestaanden hebben over het algemeen weinig te klagen over uitvaarten. Maar als er klachten zijn, gaan ze vaak over de kosten. Dat beeld wordt bevestigd door mr. van der Putten, de jurist gespecialiseerd in de wet op de lijkbezorging.


Als je kijkt naar de klachten die hier binnenkomen bij de ombudsman van het uitvaartwezen, gaat het eigenlijk om relatief hele kleine aantallen. Enkele tientallen op tienduizenden uitvaarten, dus dan valt het reuze mee.

Forse bedragen voor de uitvaart…

Maar iets waar mensen wel veel moeite hebben vaak, dat zijn de kosten van de uitvaart. Dat zijn kosten die wanneer mensen de rekening ziet, eigenlijk toch vaak wel wat tegen vallen. Het zijn vaak forse bedragen, het gaat vaak om duizenden euro’s. Een gemiddelde uitvaart kost iets rond de 6, 7 duizend euro, dat is natuurlijk niet mis. En ook al weet je het eigenlijk wel een beetje, dan zijn er toch wel bedragen die soms een beetje rauw op je dak vallen.

forse bedragen voor de uitvaart betalen

Vandaag de dag vergelijken consumenten producten en diensten steeds vaker online. In oktober 2013 riep de consumentenbond op, om ook in het geval van een uitvaart, vooraf, meerdere offertes op te vragen en te vergelijken. Heel verstandig vind ook Mark.


“Als je weet dat er binnen een paar dagen of binnen een paar weken een overlijden te verwachten is, je niet moet wachten op het moment daar is en dan lukraak de eerste de beste van het internet of van de telefoongids plukken. Dat je gewoon al van te voren gaat kijken van, wat wil ik eigenlijk precies en wat gaat dat ons dat kosten?. Dat is een activiteit die al snel 1, misschien wel 2000 euro kan schelen.”Mark Stigter

Voldoende tijd om offertes te vergelijken?

Maar is er, wanneer iemand overlijdt, voor de nabestaanden wel voldoende tijd om offertes op te vragen en te vergelijken?

wekelijks dood en leven artikelen blogjes of gedichten?

“Nou, mensen hebben wel eens de indruk dat als iemand is overleden dat ze dan heel in snelle actie moeten komen en alles meteen moeten regelen binnen een paar uur of zo. Nou, dat is beetje een misvatting, want er is geen enkele noodzaak om onmiddellijk met de eerste de beste uit de telefoongids plukt of van internet af haalt en daarmee in zee te gaan. Je hebt best tijd om een middag een avond nog, of een dag of zo, eens wat dingen te vergelijken.”

Oplossing

De eigenaar van: uitvaart.nl

“Nou, ik beheer eigenlijk heel lang de internet site: uitvaart.nl. En uit de response op die site merkte ik dat heel veel mensen eigenlijk vaak helemaal niet weten wat een uitvaart nou precies kost. En op het moment dat een uitvaart plaatsvindt, hun hoofd er ook helemaal niet naar staat om kritisch te zijn over de kosten.
Dus ik dacht, stel nou voor dat ik website maak die mensen helpt hun wensen te formuleren en dat ik die wensen vervolgens doorstuur naar uitvaartondernemers in hun buurt, dan kunnen zij vervolgens de offerte kiezen, die het beste bij hun past. En op die manier wordt er voor gezorgd dat ze geen cent te veel betalen.”

Website uitvaartkosten opvragen.

Op de site vullen nabestaanden het wensenformulier in. Hiermee kunnen nabestaanden precies aangeven hoe ze willen dat de uitvaart er uit komt te zien. Het wensenformulier stuurt uitvaartmarkt.nl door naar diverse uitvaartondernemers in de buurt. Ze kunnen snel een offerte opmaken door achter elke gekozen product of dienst een bedrag in te vullen. Omdat ondernemers alleen maar prijzen kunnen invullen en niet zelf posten kunnen omschrijven, worden de offertes voor nabestaanden volledig vergelijkbaar.

Tenslotte kiest de familie die uitvaartonderneming die het beste voorstel doet, zo zijn ze verzekerd dat de uitvaart goed wordt verzorgd tegen de best mogelijke prijs. Maar leidt zo’n vergelijkingssite er niet toe dat mensen alleen nog maar gaan kijken naar de laagste prijs?

Uitvaartkosten op laagste prijs kiezen?

“Ik ben niet bang dat mensen alleen maar gaan kijken naar de prijs, omdat wij ook andere dingen met elkaar vergelijken. Zo laten we mensen de bedrijfsinformatie van de betreffende uitvaartonderming zien. Maar ook bijvoorbeeld de ervaringen van anderen, in de vorm van reviews van anderen, hun ervaringen wat ze hebben met die uitvaartondernemer. En bijvoorbeeld ook zoiets als response tijd. Hoe snel mag je verwachten dat de uitvaartondernemer je helpt?

Stel nou voor dat de scenario is dat er 3 ondernemers zijn met ongeveer dezelfde prijs, maar de een heeft wel een bedrijfsvideo of bedrijfsinformatie en een hele snelle respons tijd en de ander niet, dan zou ik niet op basis van die prijs hebben gekozen.

Vergelijkingsites

Nu liggen vergelijkingssites de laatste tijd behoorlijk onder vuur omdat ze niet eerlijk zijn over hun beloning. Zo zouden vergelijkingssites vooral sturen naar die partijen waar ze zelf het meeste aan verdienen. Hoe zit dat met de uitvaartmarkt.nl ?

“Het gebruik van de site uitvaartmarkt.nl is helemaal gratis voor nabestaanden en families. Dus die hoeven daar helemaal niets voor te betalen. Maar ook voor uitvaartondernemers die adverteren op uitvaart.nl, is het gebruik van de site kosteloos. En dat is eigenlijk de enige manier om te garanderen dat je mensen objectief en zonder belang kan adviseren. Want wij hebben helemaal geen financiële prikkel om mensen door te sturen naar ondernemer A of ondernemer B, omdat ze er toch niets aan verdienen.
Het enige wat je als uitvaartondernemer wel moet doen is adverteren op uitvaart.nl, maar ja, dat zijn inmiddels meer dan 85% van de uitvaartondernemingen in Nederland.”

En wat vindt Maria van de uitvaartsite?

“Ja, dat vind ik natuurlijk een heel goed initiatief. Het is eigenlijk gewoon alleen maar gek dat het er nog niet was he? Je hebt allerlei sites die allemaal dingen vergelijken, ik zoek allerlei andere dingen op, als ik wil doen. Waarom op dit terrein ook niet? Ik denk dat dat een uitstekend initiatief is.”

Verzekering

Het is daarom verstandig als mensen goed verzekeren voor de kosten van de uitvaart. Een uitvaartverzekering vergelijken is gratis. Afsluiten kan al voor enkele euros per maand. Indien je niet bent onderverzekerd, ben je gedekt voor hoge kosten van de uitvaart…

12 x aanbevolen
Hoge uitvaartkosten & Onduidelijke facturen
Van de 24 stemmen, Is de score 4.6 s (gemiddeld)

1 Reactie on “Hoge uitvaartkosten & Onduidelijke facturen”

  1. Helaas heb ik hier ook mee te maken gehad.
    Ik raad iedereen aan vooraf goed te bekijken bij de verzekeraar voor je uitvaart of alles wel gedekt is. Anders kost het extra veel geld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *