Milieuvriendelijke uitvaart

Redactie UitvaartUitvaartverzekering Blog0 Comments

Voor mensen die altijd heel hun leven milieubewust hebben geleefd is het vanzelfsprekend dat hun ook milieubewust afscheid willen nemen en hun uitvaart zo groen mogelijk wil laten zijn. Soms kan het ook voorkomen dat mensen die niet milieubewust hebben geleefd op latere leeftijd erachter zijn gekomen dat het ‘slecht’ met het milieu gaat. Of dat mensen er op latere leeftijd achter komen dat een uitvaart slecht is voor het milieu. Mensen die willen dan ook een zo groen mogelijke uitvaart. En hoe kun je dat thema uitvaart verzekeren?

Inhoud pagina


milieuvriendelijke uitvaart?

Dit artikel heeft Bart Moore geschreven om mensen op weg te helpen. Hier hebben we de top #tien meest milieuvriendelijke mogelijkheden voor een uitvaartplechtigheid te laten plaatsvinden. Steeds meer mensen willen duurzaam leven. Ook we merken dat er steeds meer vraag is voor een ecologische uitvaart. Bart Moore praat met uitvaartverzorgers en vertel je daar graag meer over.


Het begraven of cremeren ?

Of je begraven gecremeerd wilt worden heeft grote ‘gevolgen’ voor het milieu. Het is een feit. Het is slecht voor het milieu.

Begraven op een natuurbegraafplaats is beter dan begraven te worden dan een reguliere begraafplaats. Cremeren is slecht voor het milieu omdat het verbrandingsproces veel energie opeist. Crematoria zoeken nog naar een duurzame manier van deze manier van ontbinden.

We hebben op YouTube laatst een uitleg video geüpload. Daarin wordt duidelijk uitgelegd waar het ‘heen’ gaat met de technologie. Het is duidelijk dat diverse crematoria zoeken naar een groenere oplossing. Over het algemeen is een crematie ‘slechter’ voor het milieu dan een begrafenis.

We zoeken naar alternatieven die het lichaam doet ontbinden. Deze methode worden (nu) gebruikt in landen als America.

 • cryomeren (vriesdrogen)
 • resomeren (ontbinden door vloeistoffen)

Dit is op korte termijn nog niet mogelijk in Nederland. Hieronder zie je een filmpje hoe dat in zijn werking zal gaan:

 

uitvaart bloem rouwboeket

Groenere manier van Rouw– drukwerk.

Zoals we weten worden er bomen gekapt voor gebruik van papier. Als er iemand komt te overlijden wordt er al snel een rouwkaart gemaakt en bedrukt. Of er wordt een rouw advertentie geplaatst.

 • Krant papier is slecht voor het milieu
 • inkt is slecht voor het milieu
 • rouwkaart materiaal is slecht voor milieu
 • coating van de rouwkaart is slecht voor het milieu

Als je toch een groene uitvaart wilt realiseren, is het aan te raden om voor 100% gerecycled papier te kiezen. Ongebleekt of afkomstig uit “bossen” die duurzaam beheerd worden. (1 boom kappen is 1 boom zaaien).

We weten dat bij Monuta uitvaartverzekering er gebruikt word gemaakt van papier met een FSC-keurmerk. Kijk van te voren of de uitvaartverzekering wel alle kosten dekt van bijvoorbeeld het drukken van de rouwkaarten.

Tegenwoordig gaat veel digitaal, en we zien daarom steeds meer dat er wordt gekozen voor een digitale rouwkaart. Uiteraard is een digitale rouwkaart niet slecht voor onze planeet.

Alternatief voor rouwkaarten

Een ander alternatief is een online condoleanceregister. Het platform http://www.condoleanceregister.nl/ geeft nabestaanden de mogelijkheid om een bedankbetuigingen achter te laten of (mooie) foto’s filmpjes of herinneringen te delen. Kijk op condoleanceregister.nl, voor meer informatie, het is gratis. Als je zelf een bericht wilt achterlaten of een overlijden online wilt melden kan dat op memori.nl/gedenkplaats/aanmaken/gegevens-overledene

 • goedrouwautos-1
 • groeneuitvaart-1

De uitvaartkist

uitvaartcentrum uitzicht

De uitvaartkist is één van belangrijkste onderdeel van een uitvaart. Er wordt momenteel veel gekozen voor een ‘traditionele’ houten kist. Soms wordt de kist van spaanplaten gemaakt. De productie is niet erg goed voor het milieu.

 • Kappen van bossen
 • productie van kisten
 • drogen van hout
 • vervoer van kist en overledenen

Bij dit proces komen veel stoffen vrij die niet goed zijn voor het milieu. Je kunt voorhout te kiezen met een FSC-keurmerk en dat afkomstig is uit Nederland, of België bijvoorbeeld. Je kunt ook voor kist te kiezen dat zonder lak, lijn, of andere chemische coating is bewerkt. Er zijn veel alternatieven toch worden deze minder gekozen door Nederlanders.

Beter voor het milieu dan een houten kist zijn :

 • kartonnen kist
 • Draagbaar
 • Lijkwade

Ook de binnenkast van de kist (bekleding) kan duurzamer. De bekleding van de uitvaartkist bestaat meestal uit katoen. Katoen is ook slecht voor ons milieu. Hoog water gebruik bij productie verven bleken e.a  chemische middelen

Uitvaartcentrum

Alternatieven voor de binnen bekleding van de uitvaartkist

 • Bamboe
 • brandnetelvezel
 • hennep

Een “groene” uitvaartkist voldoet aan de eisen.

Uitvaartverzekering tip;

Kijk of de uitvaartverzekering de groene uitvaart kist dekt in de kosten. In het geval van een uitvaart verzekering in diensten.

ecologisch uitvaart

Biologische hapjes en drinken

Zoals je waarschijnlijk al wist, is het traditioneel gebruikelijk om koffie en thee te drinken na de plechtigheid. Tegenwoordig is er meer mogelijk om erbij te nuttigen. Soep en (alcoholistische) dranken.

 

Alternatief voor rituele catering na de uitvaart

Bij een groene uitvaart kan ook biologische producten horen. Fairtrade- keurmerk artikelen of kraanwater i.p.v uit water uit een fles(je).

Rouwvervoer

Bij een uitvaart is de rouwstoet en het rouwvervoer + volgauto’s een dure De uitlaat gassen en de productie van auto’s is slecht voor het milieu. Er zijn alternatieven.

Een uitvaartbus, kunnen ook nabestaanden van de overledenen in één voertuig worden vervoerd. De loopkoets voor korte afstanden of een uitvaartfiets.

11 x aanbevolen
Milieuvriendelijke uitvaart
Van de 17 stemmen, Is de score 4.5 s (gemiddeld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *