Euthanasie of zelfdoding & Uitvaartverzekering

Redactie UitvaartUitvaartverzekering Blog0 Comments

leestijd Leestijd: 3 minuten

Bestaat er een kans dat je later als de kwaliteit van het leven minder wordt je gaat kiezen voor zelfdoding en euthanasie is het goed om eerst te lezen wat de voorwaarden zijn van de uitvaart verzekering. Deze keert in sommige gevallen namelijk NIET uit.

index Inhoudsopgave:


euthanasie

Uitvaartverzekering en zelfdoding

Om te voorkomen dat iemand met plannen voor zelfdoding een uitvaartverzekering afsluit om die gelijk te gaan gebruiken, hanteren verzekeraars vaak een bepaalde wachttijd. Dit houdt in dat men in een bepaalde periode na het afsluiten van de uitvaartverzekering, nog geen gebruik kan maken van de dekking. De lengte van deze wachttijd is vrij in te vullen, en verschilt dus per verzekeraar.

Bij sommige verzekeraars mag je na 6 maanden gebruik maken van de dekking, anderen hanteren een wachttijd van tot 2 jaar. Voordat je een uitvaartverzekering gaat afsluiten, is het dus verstandig hier goed op te letten.

Overlijdensverzekering ontbinden

Voor de nabestaanden is het altijd lastig wanneer een persoon komt te overlijden door middel van zelfdoding. Vaak is dit voor hen een periode van schuldgevoelens en veel twijfels, en daar komt dan ook nog eens de onzekerheid van de uitvaartverzekering bij. In het geval van een zelfdoding, heeft de uitvaartverzekeraar namelijk de mogelijkheid om de verzekering terug te draaien. Dit hangt af van de voorwaarden die vooraf zijn gesteld bij de verzekering.

Uitvaartverzekering ontbinden

Een uitvaartverzekeraar heeft de mogelijkheid om de verzekering terug te draaien wanneer er sprake is van zelfdoding binnen een bepaalde termijn. De termijn die ze hiervoor hanteren, kan wederom door de verzekeraar zelf worden bepaald. De meeste verzekeraars kiezen voor een periode van 6 maanden tot 1 jaar na het afsluiten van de uitvaartverzekering. Wanneer de zelfdoding in deze periode plaatsvindt, kan de verzekeraar ervoor kiezen om niet uit te keren.

Wanneer de uitvaartverzekering met terugwerkende kracht wordt ontbonden, zal de betaalde premie of koopsom worden teruggestort op de rekening van de nabestaanden, zodat het lijkt alsof de verzekering nooit is afgesloten. Met deze maatregel hopen verzekeraars ervoor te zorgen dat mensen met plannen tot zelfdoding niet nog snel een uitvaartverzekering afsluit om de nabestaanden een financieel steuntje in de rug te geven.

Zelfdoding na de ontbindingsperiode

Wanneer de zelfdoding plaatsvindt na afloop van de vooraf gestelde termijn van de verzekeraar, wordt het volledige bedrag wel uitgekeerd. Er kunnen echter wel een aantal voorwaarden gelden, die in de polis van de verzekeraar zijn opgenomen. Dit kun je van tevoren bekijken, zodat je precies weet hoe de verzekeraar handelt na een zelfdoding. Het is ook goed om er rekening mee te houden dat niet elke verzekeraar een periode van 6-12 maanden aanhoudt als ontbindingstermijn; bij sommige verzekeraars is deze periode 24 maanden.

Voor de nabestaanden is het vaak erg lastig om de ontbindingsregeling te accepteren, vooral omdat ze het al zo zwaar hebben met hun geleden verlies. Voor de verzekeraars is het echter nodig om deze regels aan te houden, om te voorkomen dat mensen er misbruik van maken.

Voorwaarden van de uitkering

In de voorwaarden van de verzekering staat precies wanneer wel of geen uitkering plaatsvindt. Dit kan dus het geval zijn bij een zelfdoding, maar ook bijvoorbeeld in de eerste jaren nadat een uitvaartverzekering wordt afgesloten. Deze voorwaarden verschillen per verzekeraar en kunnen van belang zijn voor jouw situatie, dus lees deze goed door voordat je een uitvaartverzekering afsluit.

-> wil je meer weten en een overzicht zien van de voorwaarden bij euthanasie en zelfdoding? Bekijk de voorwaarden van euthanasie en zelfdoding pér uitvaartverzekeraar hier.

“- Voor een klein bedrag per maand ben je al verzekerd voor de uitvaart-” Uitvaartverzekering vergelijken

Vergelijk
uitvaartverzekering

Voor een klein bedrag verzekerd voor de uitvaart


22 x aanbevolen
Euthanasie of zelfdoding & Uitvaartverzekering
Van de 15 stemmen, Is de score 4.6 s (gemiddeld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *