Een Roze uitvaart

Redactie UitvaartUitvaartverzekering Blog1 Comment

leestijd Leestijd: 7 minuten

Gert-jan winko is een uitvaartverzorger. Hij verzorgt met name een roze uitvaart. Wat is dat precies? Ja, die kleur van de auto uit Flodder: ‘mooie wagen buurman’. Maar het is ook een mooie wagen?. Laten we maar hopen dat we hem voorlopig nog niet nodig hebben. Gert-jan winko, hij is uitvaartondernemer. We spraken met hem over de uitvaartbranche.


homo uitvaart

Is een homo ook een mens?

Ja tuurlijk is een homo ook een mens. Het maakt niet uit wat je bent en waar je vandaan komt. Iedereen verdient een waardig afscheid.

Ondertussen lees je over Gert-jan winko

Hoelang ben jij begrafenisondernemer?

10 jaar. Ik ben 10 jaar pas begrafenisondernemer en sinds 4 jaar een zelfstandige. Samen met mijn partner. Die heb nog wel gewoon een baan, parttime er bij, maar als hij tijd over heeft, of als hij niet hoeft te werken dan gaat hij mee. Dan doen we het samen.

Geen vak waar geen recessie is.

Nee, ik kan niet zeggen: ‘ik zit vandaag een beetje krap, dus ik ga morgen dood, dat komt mij beter uit’. Nee, overlijden komt altijd onverwachts en je kunt dan wel op de kosten letten, maar daar blijft het ook wel een beetje bij.

Is er veel veranderd in de branche? Als je dan kijkt naar de afgelopen jaren en nu.

Gert-jan winko antwoord met

“Ja, behoorlijk ja. De mensen durven gelukkig meer. De mensen worden ook meer prijsbewuster. Dat is ook heel fijn, voor de kleine ondernemers, zeg maar. Dat mensen toch gaan kijken van: waarom moeten dingen zo ontzettend duur zijn? Ja, het mag allemaal wat kleurrijker. En er kan ook meer, je kan ’s avonds cremeren, ja, noem maar op, bedenk het maar, het kan.”

Is er bijvoorbeeld…dat heb je als je gaat trouwen, op maandag is het volgens mij gratis, is dat met overlijden ook zo?

Het overlijden op zich is wel gratis…?

Ja.

Maar zodra je naar een crematoria gaat, daar heb je wel prijsverschillen in ook. Crematoria op zich, zitten heel veel prijsverschillen in, maar ook de tijdstippen dat je gaat cremeren.

homo uitvaart monument

Dus op maandag kan het maar zo zijn dat het goedkoper is dan op woensdag?

’s Morgens om 8 uur bijvoorbeeld, een crematorium hier in Nijmegen, ja, dan zit je rond de 700 Euro, terwijl je om 3 uur ’s middags voor hetzelfde gebeuren ruim 1100 Euro kwijt bent.

Kijk, we staan nu gelukkig nog met beide benen in het leven. Ik denk dat veel mensen denken niet na over de dood.

Nee, helaas niet. Je zou dat eigenlijk, een avondje hoef je het maar te doen, zeggen we vaak tegen mensen. Ga eens met je partner om de tafel zitten. Wat zijn jouw wensen? Wat zijn mijn wensen? Bespreek dat met elkaar. Zet dat op papier in grove lijnen, dat de belangrijkste dingen in ieder geval bekend zijn.

En ook wie de uitvaart gaat regelen. Wie er verantwoordelijk is? De partner, de moeder. Bijvoorbeeld bij alleenstaande homoseksuele man of vrouw, dat maakt natuurlijk niet uit. Maar als je alleenstaand bent, dan ja, stel dat er wat gebeurd: wie gaat die uitvaart regelen? Want dat moet dan wel worden zoals ik het wil.

Want het mooie is, jullie richten jullie ook, zeg maar, een beetje op het roze vlak?

Ja. We hebben wel gemerkt dat het toch wel een andere manier van benaderen is. Vaak is het als wij zeggen: wij doen ook roze uitvaarten, wij staan ook op de roze uitvaartbranche. Dan mensen gelijk van: oh, regenboog kist, champagne er bij en…

Roze glacé koeken

Roze glacé koeken, daar heb ik wel eens reclame mee gemaakt. En de roze uitvaartwagen. Nou goed, dat zijn allemaal dingen, dat kan allemaal wel, maar het gaat meer om het gevoel wat er achter zit. Als je partner hield van travestie, is het toch vaak moeilijk als je bij een standaard uitvaartondernemer komt met een verhaal van: goh, zou hij misschien damesondergoed aan mogen in plaats van normaal. Of hij hield van leer, leren tuigje, of van mij part helemaal in het leer.

Een luier fetish.

Kan allemaal. Ja. Maar goed, als dat bij iemand zijn leven hoorde, waarom zou je dat dan niet in de dood meenemen?

Praten dat levelt

Je begrijpt dingen misschien meer, ook dat soms vrienden belangrijker zijn, of net zo belangrijk kunnen zijn als familieleden. En ook wel, dat je soms wel eens familieleden moet passeren. Ook dat de partner, ook al woon je dan niet samen, maar die heeft bijvoorbeeld een lat-relatie al jaren. Ja, dan heeft die toch al behoorlijk wat inspraak, denk ik.

Maar dat is in de wet natuurlijk niet vastgesteld?

Nee, als mensen dat niet van te voren regelen, ja, dan kan je zelfs als partner helemaal naast het net vissen. Dan kan het zijn dat de familie de hele uitvaart gaat regelen en dat je er gewoon buiten komt te staan.

Hebben jullie zelf ook wel een wagen eigenlijk?

Zelf hebben wij een zwarte rouwwagen. Gewone een strakke, maar wel een moderne, maar gewoon een zwarte.

En mag je die ook, ja, misschien ook een hele rare vraag, ik ga hem toch stellen: doe je daar ook de boodschappen mee? Of gebruik je hem alleen…

Ik heb er wel eens boodschappen mee gedaan. Mensen schrikken daar wel van, ja het is een auto, dus ja. Dat er toevallig rolletjes achterin liggen voor een kist, ja dat…Ja, maar goed, ik kan er gewoon boodschappen mee doen.

Ja, en er kan behoorlijk wat in.

Ja, behoorlijk ja, vooral als je zegt: ik wil een kast, dan kan ik hem zo ophalen. Dus wil je een kast, dan halen we dat…

Ja, ideaal ja, dat kan.

Op welke leeftijd, of wanneer had jij iets: ik word begrafenisondernemer. Want het is niet een beroep wat je snel kiest, lijkt mij?

Nee. Ik wilde het eigenlijk al vanaf mijn 20ste

Waarom?

Eigenlijk vond ik het super interessant, op de een of andere manier. Ja, dat weet ik ook niet. Ik vond het gewoon interessant. Ik denk de sensatie, het gebeuren, de rouwwagens, het voor lopen..

Waar liep je tegen aan?

Een keer dat we een uitvaart van de sociale dienst en dat was gewoon heel weinig, nou, daar geef ik een heel klein bedrag voor. En dan word er gezegd van: nou, rol hem maar in een laken en doe hem maar zo in de kist. En denk ik van jongens, haal dan voor 15 Euro bij de Zeeman een pyjamaatje, desnoods? Maar kleed iemand fatsoenlijk aan, lijkt mij.

Ja. Bizarre situaties

En een keer een jongen, die haalde we op bij het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. En er wordt op een gegeven moment gebeld door de centrale van: jongens wij zien het, die man is jong en hij is homo, hij kan wel eens Aids hebben, doe maar niet verzorgen, zo min mogelijk, doe maar zo de kist in. Ja, toen dacht ik echt van ja, dit wil ik gewoon niet. Dit gaat nergens meer om.

Maar speelt dat nog steeds zo?

Dit speelt nog steeds, ja. Mensen zijn er toch bang voor. Ik denk van ja, van de een weet je het wel, van de ander weet je het niet. Maakt het dan wat uit? Je moet toch bij iedereen verschillend zijn? Doe normaal.

Maar goed, dat zijn wel dingen waar je tegenaan loopt. Ja, goed, dan verzorg je een keer ’s avonds met een collega van mij. En we komen bij een lesbisch stel, waarvan een vrouw toen overleden is, die gingen wij verzorgen. Daar kon ze helemaal niet mee omgaan. Ze begint van ja, ho, vind je het wel goed dat ik aan jouw vrouw zit? Nou, dat vond ze heel raar dat ze dat vroeg. Ik zeg nou, dat vind ik helemaal niet zo raar, want dat kan ze eigenlijk helemaal niet willen.

Maar raak je zelf nooit, dat kan ik mij heel goed voorstellen, zelf geëmotioneerd?

Ja, tuurlijk wel, er zijn altijd wel situaties die je raken en soms dan pakt het je ineens beet. Vorige maand had ik een uitvaart en toen rolde bij mij ook de tranen over mijn wangen, die dochter die was zo verschrikkelijk verdrietig en dan ben je wel van steen als je dat niet raakt. En dat mag ook, vind ik, je bent een mens en ja, je probeert het wel professioneel te houden natuurlijk. Je probeert toch die afstand te houden en je mag wel medelijden tonen, maar niet mee lijden. Want dan ben je natuurlijk verkeerd bezig. Maar soms ja, dan pakt het je gewoon.

Want de humor is denk ik ook veel aanwezig, toch?

Wat doet een uitvaart assistent. Die assisteert de uitvaart, met name in de kerk; bijvoorbeeld de condoleance verzorgen, zorgen dat de mensen een liturgie of een kerkboekje krijgen. Ook deelt de uitvaartassistent de prentjes uit en we collecteren. En na afloop zorgen we dat de overledenen weer in de auto vervoerd kan worden. En bij de crematie heeft de uitvaartassistent geen taak. Bij de begraafplaats zorgt de uitvaartassistent dat de overledenen uit de rouwauto wordt gehaald, vaak in samenwerking met de familie dat is eigenlijk ook het mooiste voor de plechtigheid. En ook wordt er voor gezorgd dat de overledenen op de plek waar hij of ze begraven wordt ook terecht komt, en ook wordt er gezorgd voor de bloemen etc.

De uitvaart beheerder

Ja, er wordt ook heel veel gelachen, ja. Absoluut, ook bij families en ook natuurlijk achter de schermen. We hebben wel zoiets van ja, we moeten altijd wel respect voor blijven, maar soms gebeuren er gewoon dingen dat, ja…Ik heb meegemaakt toen ik nog bij die grote uitvaartondernemer werkte, dat ik bij een familie binnen kom en ik ben een beetje nachtblind en de hele familie zit op de bank. Ik kom binnen en je stelt je voor: dag, Gert-jan winko, gecondoleerd. En op een gegeven moment zit er iemand en die reageert niet. En ik kijk en ik denk: dat is de overledene. En die zat tussen de familie en ik had zoiets van ja…

Oh, die zat ook echt tussen de familie?

Ja, die zat op de bank. Die was op de bank overleden en de familie had zoiets van ja, we wisten het niet en we zijn er maar bij gaan zitten. Dus ik had echt zoiets van….ja, ik schiet dan eigenlijk in de lach en zij moesten eigenlijk ook heel erg lachen.

Ja, sorry hoor, maar dat had ik even niet verwacht. Maar dat was ook een hele rare situatie, ja Maar goed, dat soort dingen gebeuren ook natuurlijk, ja.

Ja, het is niet macaber, maar je gaat ook wel aan je eigen dood denken ook, hoor. Maar dat maakt ook helemaal niet uit. En je hebt ook heel veel mensen die denken bij zichzelf ja, een roze begrafenis, een roze begrafenis, is dat nou wel nodig? Een roze begrafenis? Maar uit zo’n rapportage van Mike, dan denk je: ja, waarom eigenlijk niet? Wat vind jij?

Wij denken: Het is goed om af en toe om bij de dood stil te staan. Om daarna het leven weer met veel passie, avontuur en liefde te omarmen. Oh ja, wat lekker uitspatten, lekker uitspatten, lekker dansen, lekker een gat in de dag slapen, lekker alles uit het leven halen wat er maar in zit.

Monuta uitvaartverzekering € 7000,-Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 48% gekozen
Dela uitvaartverzekering € 8500,-Vrij te besteden:
€ 3000,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 25% gekozen
Yarden uitvaartverzekering € 8000,-Vrij te besteden:
€ 8000,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 22% gekozen
Nuvema uitvaartverzekering € 7666,-Vrij te besteden:
€ 1000,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 4% gekozen
Ardanta uitvaartverzekering € 7000,-Vrij te besteden:
€ 7000,-
Kinderen verzekerd: nee Meer informatie Door 2% gekozen

In deze vergelijking zie je premiebedragen. De premie is vergeleken met: een man van 30- jaar, (geboortedatum: 20-04-1986) en er is gekozen voor een levenslange looptijd


24 x aanbevolen
Een Roze uitvaart
Van de 46 stemmen, Is de score 4.5 s (gemiddeld)

1 Reactie on “Een Roze uitvaart”

  1. Leuk artikel. Alleen wil ik geen roze uitvaartauto. Ik wil gewoon een zwarte. Het oude ritueel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *