Crematorium Uitvaart Oosterhout

Redactie UitvaartUitvaartverzekering Blog1 Comment

Ik ben dood. En nu? Steeds meer mensen kiezen er voor om gecremeerd te worden in plaats van begraven. We zijn weer in Oosterhout, in het nieuwe crematorium en ik heb een gesprek met de locatiemanager Gino Houtzager.

Inhoud pagina


Een Crematorium

welke uitvaartverzekering

Gino Houtzager, van Crematorium Oosterhout. Wat kan jij mij vertellen over het crematorium?

Wij zijn hier nu namens Yarden Huis van Brabant gevestigd als eerste vestiging van Yarden. Wij faciliteren iedere uitvaartondernemer. Of het nou uit Oosterhout komt of uit de regio, dat maakt niet uit. Iedereen kan gebruik maken van dit crematorium. Wij werken niet alleen in dit pand. Wij werken natuurlijk ook buiten dit pand, als het gaat om de zorg. En wij verlenen zorg als mensen overleden zijn, dan kunnen ze ons bellen. En vanuit die situatie gaan we mensen thuis ophalen, of zullen we de zorg thuis verlenen.

Thuis opbaren?

De mogelijkheid bestaat er natuurlijk dat de overledene thuis wordt opgebaard, dat kan ook hier. Wat zijn dan de mogelijkheden en wat is dan het vervolg? Hoe gaat het dan verder?

yarden uitvaart

Marianne Hermens verteld over de zorg ruimte. Maar wat gebeurd er op het moment dat iemand is komen te overlijden? En wat zijn dan de stappen precies?

Er zijn vele stappen te nemen. In eerste instantie is het zo dat mensen natuurlijk, zij nemen contact met ons op. Wij zijn 24 uur per dag bereikbaar. We zijn ook ’s nachts in touw natuurlijk. Mensen worden dan in ieder geval door ons begeleid, door middel van aan de telefoon, door vragen te stellen: Wat zijn uw wensen? Wilt u bijvoorbeeld een thuis opbaring? Zou ook heel goed kunnen. Of wilt u dat uw dierbare overgebracht wordt naar een uitvaartcentrum? En dan hoeft in wezen niet per se ons uitvaartcentrum te zijn, maar het kan ook zijn dat mensen kiezen voor een ander uitvaartcentrum. Mensen zijn daar totaal vrij in.

Wat wordt er gedaan met de overledenen?

yarden uitvaart familliekamer

Het is met name natuurlijk een zorgkamer. En zeker bedoeld om de nabestaanden van degene die overleden is op te vangen. Mensen hebben hier de gelegenheid om ook zelf, samen met ons zorg te verlenen.
Het kan voor mensen met name ook heel heilzaam zijn, dat ze bijvoorbeeld alleen kijken en alleen het haar kunnen kammen. Hebben ze toch het idee dat ze meegeholpen hebben aan de zorg van hun dierbare. En wij merken in de praktijk dat dat vaak heel goed werkt.

De 24- uurs kamer

wekelijks dood en leven artikelen blogjes of gedichten?

Zoals je ziet is deze ruimte eigenlijk een 24-uurs kamer. Je kan je daarbij voorstellen dat je eigenlijk een hotelkamer boekt voor de overledene. En dan kan je 24 uur per dag eigenlijk terecht in de kamer waar de overledene aanwezig is. Daarnaast hebben we ook nog andere opbaar ruimtes, of afscheidsruimtes of wat de mogelijkheden ook zijn. Wij proberen altijd op wens en op maat te werken.

Rustmoment voor de familie.

Eigenlijk proberen we hier een rustmoment te creëren voor de familie. Een dienst, een plechtigheid is emotioneel altijd zwaar, dat zijn de laatste afscheidsmomenten die je kan hebben met de persoon die je hebt verloren. En we proberen hier in deze ruimte, proberen we een eigen woonkamer sfeer te creëren.
In principe doen wij het eerste kopje koffie voor de familie even inschenken, dat ze even kunnen settelen. Op het moment dat ze de koffie hebben laten staan, laten wij ze met rust en zullen wij voor de nabestaanden alles voorbereiden. Vanuit die situatie gaan ze naar de aula.

yarden oosterhout crematorium

De aula

Ja, het is een aula waar wij ons gespecialiseerd hebben om naar buiten te kijken. Wij werken bij Yarden met het ‘feeling environment’ concept. Als je in een rouwproces zit, moet je ook de omgeving ondersteunen in het verwerkingsproces wat je op dat moment meemaakt en er midden in zit.
Daarnaast werken we hier met verlichting. Die is in alle kleuren te bedienen. Die kunnen we ook zelfs laten knipperen. Maar het kan ook de muziek ondersteunen, door het te laten knipperen, of juist te laten pulseren. En zoals je ziet daar, en overdag is het wat minder goed zichtbaar als ’s avonds of in de schemering, hebben wij de heide, een lokale heide er op staan. Maar eigenlijk van klassiek tot hard rock, eigenlijk kan alles.

yarden oosterhout crematorium

Ook met licht effecten. Yarden Oosterhout kunt echt heel dichtbij de wensen van de familie en de overledenen komen. Ook heel dichtbij de persoon zelf. Want daar gaat het om, wij willen laten zien wie en hoe iemand geweest is.

yarden kamer aula

Als de ceremonie hier is afgelopen

Nou, dat is een heel mooi verhaal over deze aula, deze mooie ruimte. Als de ceremonie hier is afgelopen, wat is de volgende stap dan?

Traditioneel gezien, zie je vaak dat de bezoekers zullen terug gaan naar het restaurant en de familie blijft eigenlijk vaak als laatste, om nog even afscheid te nemen. De bezoekers zijn weg en dan gaan ze ofwel mee naar de invoerruimte, of gaan ze inderdaad naar de familiekamer om even nog samen een kopje koffie te drinken. Of gaan ze naar het restaurant om daar gezamenlijk met de bezoekers een kopje koffie te drinken en een condoleance te doen. Die invoerruimte kunnen we zien.

De invoer ruimte

yarden  invoer ruimte

We zijn nu eigenlijk in het laatste traject, zeg maar, van de hele ceremonie. De invoerruimte. Wat is het proces?

Het proces is dat de familie zelf mag bepalen of ze er bij willen zijn. Persoonlijk vind ik het zelf altijd heel mooi, het is het laatste wat je kan doen. En uiteindelijk laat je een familielid hier achter. En als je er niet bij bent, voor veel mensen is dat een raar gevoel, dus die willen er graag er bij zijn. Wij begeleiden mensen stap voor stap en leggen precies uit wat er gaat gebeuren. De kist zullen wij met de familie, of dat wij dat doen, dat is allemaal de keuze van de familie, zullen wij op de invoer- baar plaatsen, dat is deze. Wij zullen dan uitleg geven van wat er gaat gebeuren, dat de oven open staat en dat er geen vlammen te zien zijn. Dat we werken met hitte. En daarna zal de deur zich weer sluiten als de kist is ingevoerd en dan mogen de familie hier nog even blijven om afscheid te nemen. Maar ze kunnen ook proosten, ik heb pas laatste een groep gehad die met champagne zei: ‘Dag pa, het ga je goed’

Opmerking;
En de as, is dat een voorschrift, dat de as 30 dagen bewaard moet worden? Of heeft dat een andere reden?

Ja, de wet op lijkbezorging zegt dat wij verplicht zijn 30 dagen de as vast te houden. En dat stamt eigenlijk uit de periode dat ze nog forensisch onderzoek kunnen gaan, mocht er iets aan de hand zijn geweest. Nou is er geen DNA meer uit de as te halen. Maar de belangrijkste en voornaamste reden op dit moment is dat de familie geeft het tijd om na te denken over wat ze daarna met de as zouden willen doen.

Nou ja, dan is het aan de familie om echt afscheid te nemen en waar gaan ze dan naar toe?

9 van de 10 keer zullen ze naar het restaurant gaan en zullen ze daar even genieten van een kopje koffie of een wijntje, net wat de familie graag zou willen.

Ongedwongen sfeer, ja, prima.

Dankzei Gino, hebben wij het hele traject gevolgd van de crematie plechtigheid en de voorzorg en de nazorg. En eigenlijk de ruimte waar we nu zijn, het restaurant, dat hoort eigenlijk ook een beetje bij de nazorg. Want hier praten mensen met elkaar, nemen afscheid van elkaar.Bij Yarden proberen wij op alle behoeftes, in te springen. Of dat nou koffie met cake is, of een 3 gangen diner of een 6 gangen diner, in principe is het mogelijk. Het restaurant biedt daar genoeg plaats voor. Wij zien het ook als een mooi afscheid, een waardig afscheid. Dat ze met elkaar kunnen praten over het verleden van de persoon en de goede herinneringen kan terughalen.

Soms besluit de familie dan om naar het einde mee te gaan naar de invoerruimte en dan willen ze zo lang mogelijk de overledene er bij houden. En hoe leuk kan het zijn voor een opa, waarbij de kleinkinderen hier rond rennen en de zoons om de kist staan en de dochters, samen met moeder bijvoorbeeld en toasten op het mooie leven wat hun vader en opa en man heeft gehad.

Wij van uitvaartverzekeringenvergelijken.net Redactie, bedanken Gino voor deze mooie rondleidingen. Hierdoor denken wij dat we een goed beeld hebben gekregen van het Crematorium in Oosterhout.

14 x aanbevolen
Crematorium Uitvaart Oosterhout
Van de 29 stemmen, Is de score 4.2 s (gemiddeld)

1 Reactie on “Crematorium Uitvaart Oosterhout”

  1. Pingback: Rondleiding uitvaartcentrum #1 Yarden Oosterhout Yarden Oosterhout

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *