Begraven of Cremeren?

Redactie UitvaartUitvaartverzekering Blog0 Comments

leestijd Leestijd: 6.5 minuten

Omdat ik leef leven, ga ik een keer dood.
Dat is zeker, maar over me uitvaart heb ik nooit écht nagedacht.
Ik stap daarom in de wereld die ik niet ken. De wereld van de uitvaart. Wat gebeurt er met me? Van de dood naar het Graf? En, wat is er allemaal mogelijk?
Als eerste moet ik mezelf misschien wel de belangrijkste vraag stellen.

Bart Moore gaat langs in Groningen in het crematorium.


Begraven of cremeren?

Begraven ligt voor mij en veel andere mensen misschien het meest voor de hand dat ben ik vanuit mijn achtergrond nou eenmaal zo gewend, en van ouds her wordt er ook veel gekozen voor begraven
Maar cremeren is steeds meer in opkomst.

Wat kiest Nederland?

Kiest men in Nederland; begraven of cremeren?
Het is zo dat er in Nederland steeds meer gecremeerd wordt momenteel. Het ligt nu al over de 50% de verhouding. Hoe dit komt? Nederland was altijd wel een overwegend religieus land. En dat gaat toch wel veranderen. Mensen komen wat anders in het leven te staan. En begraven hoorde vroeger ook echt bij de religie. En er was vroeger ook veel minder crematoria aanwezig in Nederland. Tegenwoordig kun je overal terecht als je nu komt te overlijden en is het zo dat de mogelijkheden overal in elke provincie wel zal zijn.

De katafalk.

De plek waar de kist staat. Hier vindt de uitvaart plaats, de uitvaartplechtigheid. En de families die hier dan zitten.

katafalk uitvaartcentrumspeech uitvaart

We vroegen aan Dick Huizinga — uitvaartverzorger wat zijn rol is. “Hier heet ik de mensen welkom, en aan het einde sluit ik het weer af. Op deze mensen spreek ik de mensen ook toe. Daartussenin kan alles gebeuren. Foto’s, video’s, kroketten, Campagne, bier- alles kan!”

Om terug te komen op de katafalk.

Zoals je kunt, je de rails weglopen en daarachter is gordijn. Het kan helemaal achterin de nies glijden en dan gaan de gordijntjes dicht. En dat is ook het einde van de plechtigheid. Wat erachter dat gordijn gebeurt? Weinig hoor, verteld Dick, veel mensen denken dat achter dat gordijn ook vuur is, maar dat is niet zo. Als alle mensen allemaal de aula hebben verlaten gaat het gordijntje weer open, en komt de kist hier weer naar voren. Anders kunnen we de kist niet weg krijgen. Gaat dus niet rechtstreeks in de oven, best een fijne gedachte.

katafalk in aktie uitvaartcentrum groningen

Platteland en de stad

We vroegen aan Inge Okken, ze komt zelf als uitvaartverzorger ook op het platteland maar ook veel in de stad.

In het platteland zijn vaak wat kleinere begraafplaatsen. Dat zal mij zelf meer trekken als zo’n massale begraafplaats. Als je zelf woonachtig bent in het dorp zelf dan mag je daar ook begraven worden. Dit komt omdat in de dorpen de plaats beperkt is, als je daar begraven wilt worden.

Maar zoals je ziet, is het op de begraafplaats behoorlijk druk bevolkt het is best wel vol

We denken dat de wetgeving ook aangepast moet worden, als je praat over jaren en jaren dat we veder zijn. Het is niet eeuwig dat je kunt blijven begraven. Het raakt vol, vandaar moet het aangepast worden. Maar tot op de dag van vandaag hebben we in het Noorden nog wel ruimte. In het westen ligt dat wel anders. In Amsterdam en Den haag enzovoort. Daar wordt meer gecremeerd, en ook meer geruimd. Daar kun je voor de eerste instantie maar voor 10 jaar huren. In het noorden bijvoorbeeld huur je vaak wel voor minstens 30 jaar. Daarna kan er zelfs nog bij-gehuurd worden.

De invoer?

Bij de invoer kunnen mensen ook aanwezig zijn. Zodra er een plechtigheid zal plaatsvinden zal daarna de kist hier terecht komen. Bij de invoer. Zodra de ovens op temperatuur zijn hoef je maar op een knop te drukken en de kist zal naar binnen worden gereden. Er zijn tegenwoordig steeds meer mensen die hier aanwezig willen zijn. En het proces afwachten. Maar je bent er gewoon bij en dat is voor de mensen een geruststellende gedachte. Het geeft rust.

het vrije begraafplaats veldbegraafplaats cremeratie

Het vrije veld

Het vrije veld van begraafplaats Selwerderhof. Dit is een hele andere plek. Mensen die kunnen hier assen en kunnen zelf een plekje uitzoeken. Mensen zijn vrij in wat voor grafbedekking daar allemaal op komt. Het lijkt wel schots en scheef door elkaar heen. Het ligt niet allemaal strak op een rij. Je ziet ook aan de dingen die bij de graven staan dat is soms op de traditionele velden niet mogelijk. Soms voelen mensen zich meer prettig bij een vrij veld.

We kunnen ons dat voorstellen. Cremeren of begraven is écht een gevoel, of een geloofsovertuiging dat kan natuurlijk ook. We weten inmiddels waarom mensen voor de uitvaartbranche kiezen. Ze vinden het prettig en fijn dat ze wat kunnen betekenen in een waardig en fijn afscheid.

Sommige mensen kiezen voor begraven zoals Dick Huizinga

Begraafplaats Selwerderhof wordt ondersteund door Monuta en Yarden.

Vindt je het ook belangrijk dat nabestaanden niet voor de kosten moeten opdraaien? Ontlast je nabestaanden en verzeker je zelf tegen de hoge kosten van een uitvaart. Weet je niet precies welke uitvaartverzekering je wilt afsluiten? Je kunt altijd een uitvaartverzekering vergelijken online…

uitvaart crematorium grote aula

Omdat de nabestaanden nog ergens heen kunnen gaan. Naar een mooie plek

– Dick Huizinga

Monuta uitvaartverzekering € 7000,-Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 48% gekozen
Dela uitvaartverzekering € 8500,-Vrij te besteden:
€ 3000,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 25% gekozen
Yarden uitvaartverzekering € 8000,-Vrij te besteden:
€ 8000,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 22% gekozen
Nuvema uitvaartverzekering € 7666,-Vrij te besteden:
€ 1000,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 4% gekozen
Ardanta uitvaartverzekering € 7000,-Vrij te besteden:
€ 7000,-
Kinderen verzekerd: nee Meer informatie Door 2% gekozen

In deze vergelijking zie je premiebedragen. De premie is vergeleken met: een man van 30- jaar, (geboortedatum: 20-04-1986) en er is gekozen voor een levenslange looptijd


26 x aanbevolen
Begraven of Cremeren?
Van de 50 stemmen, Is de score 4.6 s (gemiddeld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *