leestijd Leestijd: 5min.

Elke uitvaartverzekering heeft een zogenaamde wachtperiode. Deze worden ook wel Carenzjaren genoemd.


Een wachttijdperiode bij de uitvaartverzekering?

Elke uitvaartverzekering heeft een zogenaamde wachtperiode. Deze worden ook wel Carenzjaren genoemd. Dit is om te voorkomen dat het verzekerd bedrag, niet vanaf de eerste dag van het afsluiten kan worden uitgekeerd, als de verzekerde komt te overlijden. Bij vroegtijdig overlijden van de verzekerde zal er dan geen (volledige) aanspraak op de uitvaartverzekering gedaan kunnen worden. De betaalde premie wordt dan meestal teruggestort met rente.

Waarom een wachttijdperiode?

Toch zijn de voorwaarden rond de wachttijd- periode per verzekeraar verschillend. De voorwaarden zijn anders per situatie. Deze periode wordt ook aangegeven in de polisvoorwaarden van je verzekering. Stel je voor dat je een uitvaartverzekering afsluit en de verzekeraar hanteert een wachttijd van twee jaar.

 • Voorbeeld 1
 • De verzekerde komt één dag na het afsluiten te overlijden
 • -Er gebeurt niets. Eventueel gemaakte kosten worden teruggestort.Met een bijpassende rente.
 • Voorbeeld 2
 • De verzekerde komt 1e jaar na het afsluiten te overlijden
 • Betaalde premie wordt terugbetaald. (in sommige gevallen met een passende rente) De verzekering stopt
 • Voorbeeld 3
 • De verzekerde komt twee jaar na het afsluiten te overlijden
 • Vanaf het tweede jaar wordt er bijvoorbeeld de helft van het verzekerde bedrag gedekt.
 • Voorbeeld 4
 • De verzekerde komt 3 jaar na het afsluiten te overlijden
 • Vanaf het derde levensjaar wordt het volledige verzekerd bedrag ook uitgekeerd. Dit als alles volgens de voorwaarden is gegaan..

Let op: Dit hierboven is een voorbeeld om je een indruk te geven hoe het meestal in zijn werk gaat bij een uitvaartverzekering en haar wachtjaren. We zien wel dat er veel verschillen zijn per uitvaartverzekeraar en wat ze verstaan onder wachttijdsperiodes.

Wachttijdperiode beperken

Je leest verhalen op het internet van mensen die hier geen rekening mee gehouden hebben. Dit voelt als zout op een wond strooien voor de nabestaande. Er is eigenlijk altijd een wachtperiode van toepassing.

Mijn zwager heeft een uitvaartverzekering afgesloten bij Monuta. Hij is helaas overleden. En ook nog is binnen de 2 jaar. Nu zijn de carenzjaren van toepassing. Nu wordt er nog 10% van het betaalde bedrag ingehouden. Mijn vraag is : Is dit normaal en toegestaan ?

link independer.nl/faq/wat-zijn-carenzjaren-voor-een-uitvaartverzekering/#comment-23723

Let op: Dit is vraag dat is gesteld via een reactie op een artikel. We hebben het iets herschreven zodat je snapt wat voor soort pijnlijke situaties het kan veroorzaken. Het beste is voordat je de uitvaartverzekering afsluit, vergelijkt met andere uitvaartpolissen. Je kunt dan een vergelijking maken van bijvoorbeeld de kortste wachttijdperiode. Of vergelijken op de beste voorwaarden met de wachttijdperiode.

Premie verlies

Zoals je kunt zien is het een vervelende situatie. Maar in de praktijk gebeurt het niet vaak dat wachttijdperiode slecht uitpakt. Je kunt er niet slechter op worden. De verzekeraar zal de betaalde premie terugbetalen in het aller ergste geval. Je hebt dus geen verlies. Het bedrag van de uitvaart moet dan door nabestaanden worden betaald en worden geregeld.

Zoals je kunt zien is het een vervelende situatie. Maar in de praktijk gebeurt het niet vaak dat wachttijdperiode slecht uitpakt. Je kunt er niet slechter op worden. De verzekeraar zal de betaalde premie terugbetalen in het aller ergste geval. Je hebt dus geen verlies. Het bedrag van de uitvaart moet dan door nabestaanden worden betaald en worden geregeld.

Bij een fiscaal of bedrijfsmatig en de grondwet voor nabestaanden is nog onduidelijk. Deze zouden vrijgesteld kunnen worden van erfbelasting. Maar er zijn meerdere berichten dat hier toch een probleem is volgens de grondwet en uitvaartverzekering.

Vroeg afsluiten

Hierboven is zojuist een horror situatie geschetst. Je kunt zo’n bovenstaande situatie voorkomen. Het is dan aan te raden om zo vroeg mogelijk een verzekering voor de uitvaart te vergelijken en af te sluiten. Zo zorg je ervoor dat de wachtperiode geen probleem wordt en de nabestaanden nooit in de financiële problemen kan raken.

Monuta uitvaartverzekering € 7000,-Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 48% gekozen
Dela uitvaartverzekering € 8500,-Vrij te besteden:
€ 3000,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 25% gekozen
Yarden uitvaartverzekering € 8000,-Vrij te besteden:
€ 8000,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 22% gekozen
Nuvema uitvaartverzekering € 7666,-Vrij te besteden:
€ 1000,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 4% gekozen
Ardanta uitvaartverzekering € 7000,-Vrij te besteden:
€ 7000,-
Kinderen verzekerd: nee Meer informatie Door 2% gekozen

In deze vergelijking zie je premiebedragen. De premie is vergeleken met: een man van 30- jaar, (geboortedatum: 20-04-1986) en er is gekozen voor een levenslange looptijd

Laatst bijgewerkt : 08-12-2016 Geschreven door

Wat is een wachttijdperiode
Van de 37 stemmen, Is de score 4.5 s (gemiddeld)