leestijd Leestijd: 8 min.

In Nederland heeft 70% iets geregeld voor zijn of haar uitvaart. De meeste mensen willen namelijk hun nabestaande niet belasten. Maar wat kun je het beste doen? Zelf toch geld opzij zetten en sparen? Of moet je wel een uitvaartverzekering afsluiten.Wel of geen uitvaartverzekering

Maar wat kun je nou het beste doen? Zelf geld opzij zetten? Of een uitvaartverzekering afsluiten.

Nederland is een beetje het over verzekerde land van de wereld, dus ik adviseer mensen altijd: verzeker je nou niet voor dingen die je zelf kunt betalen dat geld natuurlijk ook voor de uitvaart. Maar het kan natuurlijk zijn dat mensen geen spaargeld hebben. En in zo’n geval kan het wel degelijk verstandig zijn om een verzekering te nemen. Maar als je spaargeld heb, is het niet altijd nodig om een uitvaartverzekering af te sluiten.

Soorten uitvaartverzekering

Welke soorten uitvaartverzekeringen zijn er allemaal? We hebben hier een overzicht.

Monuta, Yarden, Dela, Ardanta, Nuvema En Budgetuitvaartpolis zijn de grote uitvaartverzekeraars in Nederland. Ze leveren drie verschillende soorten verzekeringen:

De meest verkochte uitvaartverzekering in Nederland is het Natura Pakket ofwel een natura uitvaartverzekering. Hierbij levert de uitvaartverzekeraar een vast pakket aan diensten. Nu wil je weten wat er precies inzit. Dit is lastig want dit verschild per verzekeraar.

Bij de natura bedrag verzekering, krijg je ook diensten vergoed, maar dan tot een bepaald geld bedrag. Je kunt er ook voor kiezen rekeningen terug te vragen bij de uitvaart- verzekeraar. Je hebt hier dus meer keuze vrijheid dan bij het natura pakket, het geld bedrag dat je krijgt is bijna altijd te laag of te weinig om de complete uitvaart te betalen.

Met een geld verzekering (kapitaal uitvaartverzekering), spaar je een bedrag. Waar je dit bedrag aan uit wilt geven zal weinig uitmaken. Het rendement op de premie van deze verzekeringen pakt vaak niet in je voordeel uit.

Welke soort uitvaartverzekering het gunstigste?

De consumenten heeft al die verzekeringen voor de uitvaart bekeken. Zo blijkt een uitvaartverzekering vergelijken moeilijk te zijn omdat ze best verschillend in elkaar steken. Maar je wilt natuurlijk weten welke nu het gunstigste uit de test is gekomen?

De consumenten bond zegt daarover het volgende:
Het hangt natuurlijk af van je persoonlijke wensen. Maar in de meeste gevallen is de ‘in natura verzekering’ het beste rendement op je premie oplevert. Maar die in natura verzekeringen, moet je goed bij opletten. Want je kunt niet zelf kiezen welke uitvaartonderneming of uitvaartcentrum je terecht gaat. Daarin laat je een deel van de keuze bij de verzekeraar. Maar het rendement van je premie is daarbij wel het hoogste. Dit is dus handig als je zelf geen ‘speciale’ extra wensen hebt.

Nadelen en de voordelen van een natura uitvaartverzekering.

Een eenvoudige begrafenis kost ongeveer € 7000,- en een eenvoudige crematie kost al € 5000,- Om je voor die kosten te verzekeren kiezen de meeste Nederlanders voor een natura pakket. Dat kan gunstig uitpakken omdat verzekeraars vaak eigen aula’s en crematoria hebben. Hierdoor kunnen ze goedkoop leveren. Let op veel zaken zijn niet in het pakket verzekerd en daarvoor moet extra worden betaald. Vaak zijn begraafkosten en aula kosten niet meeverzekerd.

Bijkomende kosten bij natura basis uitvaart?

Andere zaken die bijna altijd moet worden bijbetaald zijn bijvoorbeeld:

  • — advertentie landelijk dagblad (€ 1500,-).
  • — grafsteen (€ 2500.-).
  • — uitvaartdienst in de kerk (€ 500,-).
  • — bloemstuk op de kist (€ 120,-).
  • — extra volgauto (rouwvervoer) (€ 180,-).

Bovendien kun je niet zomaar iedereen uitnodigen. Want het aantal kaarten dat verstuurd word en het aantal mensen waarvoor koffie en cake vergoedt, is beperkt. En het verschilt per verzekeraar voor hoeveel dat is.

Bij een natura verzekering ben je dus alleen verzekerd voor een basis uitvaart. Hier komen dan eigenlijk nog heel veel kosten bij waar je eigenlijk niet omheen kunt. Dit werkt niet bij iedere uitvaartverzekeraar zo.

Wat kiezen de meeste mensen?

In de praktijk heeft iedereen een aanvullende verzekering. Er is vaak een basis natura pakket. En de meeste mensen zijn zo verstandig om een aanvullende verzekering te sluiten. Dus elke wens kan ook met een basis natura pakket ook ingevuld krijgen. Er is wel een zogenaamd ‘inkoop voordeel’. Daar kun je gebruik van maken als je de uitvaart bij de uitvaartverzorger laat regelen die aangesloten is samen bij de uitvaartverzekeraar.

Dat principe over een basis pakket en dan nog extra bedrag verzekeren waarvan je alle bijkomende kosten van de uitvaart kunt betalen, doen ook meerdere uitvaartverzekeraars.

Uit de praktijk is wel gebleken dat veel mensen zich daarop verkijken. Uit een peiling van de consumentenbond in 2014 is gebleken dat meer dan de helft van de mensen € 2500,- of meer moet bijbetalen bovenop wat ze verzekerd hebben. En bijna vier / vijfde van de mensen moet € 1000,- of meer bijbetalen. En is natuurlijk heel vervelend als je net een uitvaart meemaakt dat een emotionele ervaring is, en je dan toch nog gedoe en onverwachte kosten krijgt. Veel mensen zijn daar ook verontwaardigd over.

Een voorbeeld:

We hebben van uitvaartverzekeringenvergelijken.net een voorbeeld scenario opgesteld. We stellen ons voor dat we de vraag hebben gekregen van iemand die bang is dat hij al jaren teveel betaald voor zijn uitvaart.

Al 10 jaar lang heeft de 77-jarige Bertus Buiten een natura polis bij Dela. En ieder jaar moet hij meer premie betalen. Hij stoort zich aan die jaarlijkse premie stijging. De fictieve Bertus verteld;

-“Je krijgt ieder jaar een vrij pittige verhoging. Daar zijn ze niet de enige in dat zullen andere ook wel doen. Maar toen ik het een beetje ging vergelijken kwam ik erachter dat ze pittig hoger lagen dan soortgenoten in hun branche. Want waarom is dit eigenlijk? Dela adverteert met: we zijn de goedkoopste in inkopen. Bij ons zit je goed. Dit zou je zeggen? ”-

Behalve de jaarlijkse premie verhoging heeft Bertus Buiten ook achter iets anders gekomen. Omdat de uitvaartverzekeraar geen eigen vestiging bij Bertus in de buurt heeft, wijst de uitvaartverzekering een andere uitvaartverzorger aan die de uitvaart zal regelen. En dat is niet leuk. Als je toch dichtbij begraven wilt worden moet je toch zelf bijbetalen.

De oplossing:

Als we mogen ingaan op ons eigen verhaal. Het beste wat je kunt doen. Is toch om alvast contact op te nemen met de uitvaartverzorger die de uitvaart gaat regelen als je komt te overlijden. We snappen dat een afstand van 70 kilometer behoorlijk is om een goed gevoel te krijgen. Maar als je aan de uitvaartverzekeraar vraagt door wie de uitvaart verzorgt, zal worden. Het contact opnemen met deze uitvaartverzorgers kan een gerust gevoel geven. Zelfs het kijken bij het uitvaartcentrum kan helpen om een beter of een goed gevoel te krijgen over de plaatst waar de plechtigheid zal plaatsvinden.

Als je zelf een andere uitvaartondernemer kiest loop je dus het risico dat je de kosten zelf moet betalen. Dat is ook de basis logica van veel natura uitvaartverzekering. Ze proberen de premies heel erg laag te houden doordat ze heel goedkoop kunnen inkopen. Maar dan moet je daarvan wel gebruik maken anders ben je dus duurder uit. En daarmee benadeeld de uitvaartverzekeraar de andere verzekerden.

Als je zelf een andere uitvaartondernemer kiest loop je dus het risico dat je de kosten zelf moet betalen. Dat is ook de basis logica van veel natura uitvaartverzekering. Ze proberen de premies heel erg laag te houden doordat ze heel goedkoop kunnen inkopen. Maar dan moet je daarvan wel gebruik maken anders ben je dus duurder uit. En daarmee benadeeld de uitvaartverzekeraar de andere verzekerden.

Tips:

Het is mogelijk je uitvaartwensen vast te leggen. Dit is zelfs aan te raden. Hierdoor kun je een goeie inschatting van de kosten maken. Daardoor kunnen er later minder of geen misverstanden ontstaan bij de nabestaanden. Als er toch een klacht is over een uitvaartverzekering, en er valt niet met de verzekeraar uit te komen, is het verstandig (dit te melden bij de Kifid) het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening.

Monuta uitvaartverzekering € 7000,-Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 48% gekozen
Dela uitvaartverzekering € 8500,-Vrij te besteden:
€ 3000,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 25% gekozen
Yarden uitvaartverzekering € 8000,-Vrij te besteden:
€ 8000,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 22% gekozen
Nuvema uitvaartverzekering € 7666,-Vrij te besteden:
€ 1000,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 4% gekozen
Ardanta uitvaartverzekering € 7000,-Vrij te besteden:
€ 7000,-
Kinderen verzekerd: nee Meer informatie Door 2% gekozen

In deze vergelijking zie je premiebedragen. De premie is vergeleken met: een man van 30- jaar, (geboortedatum: 20-04-1986) en er is gekozen voor een levenslange looptijd

Laatst bijgewerkt : 20-01-2017 Geschreven door

Soorten uitvaartverzekeringen en voor en nadelen
Van de 49 stemmen, Is de score 4.1 s (gemiddeld)