“Wat is Het Verschil, Tussen een Uitvaartverzekering en Een Overlijdensrisico- verzekering”

Vraag:
Ik heb al een overlijdensrisicoverzekering, is het nodig om een extra uitvaartverzekering te nemen?

Wat is het verschil tussen een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is een verzekering die een vooraf afgesproken bedrag uitkeert als een persoon komt te overlijden. Meestal worden dit soort verzekeringen verplicht gesteld bij het afsluiten van een spaar of beleggings- hypotheek. Het uitgekeerd bedrag van de verzekeraar wordt gebruikt om de hypotheekschuld gedeeltelijk of helemaal af te lossen.

Een uitvaartverzekering is daartegen vaak voordeliger omdat dit alleen de kosten van de uitvaart vergoed. Bij een overlijdensrisico verzekering moet ook de kosten van de hypotheek bekostigd kunnen worden. Met een uitvaartverzekering kennen we eigenlijk drie soorten verzekeringen.

  • Een kapitaalverzekering: je krijgt als je komt te overlijden een bedrag uitgekeerd waarvan je de uitvaart kunt betalen. Dit bedrag is altijd vooraf afgesproken met de verzekeraar
  • Een Natura verzekering: Bij een Natura verzekering regelt de verzekeraar diensten. Je krijgt dan geen geld, maar een diensten voor de uitvaart. Veel mensen kiezen voor dit typesoort verzekering. De uitvaartverzekeraar zorgt ervoor dat je nabestaanden meer ruimte hebben voor de uitvaart. Het ontzorgen van je nabestaanden in tijden dat hun hoofd totaal niet staat bij het regelen van dingen. Nabestaanden kunnen dan je kist of steen uitzoeken of een urnveld waar je uiteindelijk komt te liggen in het geval van een crematie enz.
  • Een Combinatie verzekering: Een combinatie- verzekering of deposito verzekering regelt een gedeelte in geld en een gedeelte in diensten. Niet iedere uitvaartverzekering heeft deze optie beschikbaar.

Een uitvaartverzekering regelt dus wat nodig is om een uitvaart te bekostigen. Een overlijdensrisico verzekering regelt dus ook het schuldbedrag van de hypotheek. Het bedrag wat vergoed wordt is vooraf afgesproken met de verzekeraar. Het is dus altijd verstandig vooraf, de (polis voorwaarden ofwel ) kleine lettertjes te lezen. In de polisvoorwaarden staat vaak dat er bijvoorbeeld een maximum aan koffie of drinken en cake mag worden gespendeerd, of het maximaal aantal kaarten dat vergoed wordt. Een verzekering moet goed aansluiten op je wensen als je komt te overlijden. Helaas gebeurt het nog vaak dat we slechte revieuws lezen van mensen die worden opgezadeld met behoorlijke hoge kosten omdat een deel van de 'wensen' of 'eisen' niet in het verzekeringspakket zit. Kortom: je zult er tijd in moeten steken om te bepalen welke verzekering het beste past bij jou persoonlijke situatie.

Een ander belangrijk verschil is dat een overlijdensrisico verzekering een 'einddatum' heeft. Je kunt dan bijvoorbeeld na 35 jaar als risicobescherming bij een hypotheek. Wanneer je zonder overlijden de afgesproken einddatum overschrijdt, keert de verzekeraar niet uit. Een uitvaartverzekering keert altijd gegarandeerd uit bij overlijden.

Als Mijn overlijdensrisiocverzekering stopt en ik nog leeft, wat dan?

Als je een overlijdensrisicoverzekering stopt als je nog leeft dan heeft die geen waarde meer. Dit is het zelfde als je (bijvoorbeeld) wel betaald voor een brand verzekering, maar nog nooit brand hebt gehad.

Bij de uitvaartverzekering spaar je als het ware voor de uitvaartkosten. Soms is het een nadeel omdat de uitvaartverzekeraars soms tussentijds premies kunnen verhogen en je dus niet weet voor welk bedrag je goed verzekerd blijft. Uiteraard houden we op deze site de trends en ontwikkelingen bij en reageren we direct als er wat nieuws is te ontdekken. Een overlijdensrisico is daarentegen weer duidelijker.Laatste toevoeging: Bij een uitvaartverzekering betaal je premie per maand en daarvan spaar je weer voor de uitvaartkosten. Iedereen komt helaas te overlijden en dus iedereen die een uitvaart verzekering heeft afgesloten, zal vroeg of laat gebruik maken van de uitvaartverzekering...

Laatst bijgewerkt : 14-09-2016

Het verschil tussen uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering
Van de 24 stemmen, Is de score 4.3 s (gemiddeld)