leestijd Leestijd: 6min.

Elke uitvaartverzekering heeft een zogenaamde wachtperiode. Deze worden ook wel Carenzjaren genoemd.


Wat zijn Carenzjaren of Carenz- periode

Veel verzekeraars maken gebruik van wachtjaren.Deze jaren zijn in het leven geroepen om te voorkomen dat er direct of kort na het afsluiten al een beroep wordt gedaan op de verzekering van de uitvaart. Als dit wel zou gebeuren zou het totale premiebedrag dat betaald is, niet in verhouding zijn met de kosten voor de uitvaart. De Carenzjaren zorgen er dus voor dat de premie voor de uitvaart betaalbaar is.

Carenzjaren in uitvaartverzekering

Deze carenzjaren komen veel voor binnen uitvaartverzekeringen. Een uitvaartverzekering is eigenlijk te vergelijken met een spaarrekening. Je betaalt premie per maand en krijgt bij overlijden een geldbedrag dat gaat (normaal gesproken) naar de kosten en diensten voor de uitvaart. Er wordt door risico berekeningen een premiebedrag vastgesteld. Dus als iemand direct na het afsluiten komt te overlijden, en in totaal € 100,- euro aan premie heeft betaald, zijn de kosten voor de uitvaart van de verzekerde, meer te dekken.

Door deze wachtjaren is het gebruikelijk dat er (bijvoorbeeld) één of twee jaar na het afsluiten van de verzekering, nog geen beroep kan worden gedaan op de uitkering van de verzekering. Pas na deze jaren kun je aanspraak doen op de dekking. Door deze voorwaarden betaalt degenen die zich verzekerd, dus minimaal 1 of 2 jaar aan premie voor de uitvaartverzekering.

Carenzjaren beperkingen

Eigenlijk worden carenzjaren dus gebruikt om het risico te beperken. Het risico dat iemand kort na het afsluiten van de verzekering komt te overlijden. Het is niet alleen maar goed voor de verzekeraar. Door deze regel is het ook voor de persoon die verzekerd is voor zijn of haar uitvaart. Beter omdat er scherpere premies kunnen worden aangeboden door verzekeraars. Je kunt altijd opzoek gaan naar een zo kort mogelijke periode waarin je nog geen gebruik kunt maken van de uitvaartverzekering na overlijden.

Carenz periode

Bij het vergelijken van de uitvaartverzekering zul je misschien wel regelmatig de term carenz- periode of carenzjaren zijn tegengekomen. Over het algemeen is de jaren-periode van een uitvaartverzekeraar 2 jaar. In deze periode heeft de verzekerde nog geen recht op de (volledige) uitkering van de uitvaartverzekering.

Het is ook in het leven geroepen om misbruik van de verzekering te voorkomen. Uitvaartverzekeraars willen zo voorkomen dat iemand zich verzekerd, en eigenlijk dat de uitvaart plechtigheid in een korte tijd zal gebeuren. In het geval van ziekte bijvoorbeeld.

Wat als je binnen de carenz- periode komt te overlijden?

Sommige mensen zijn bang dat de verzekering helemaal niets uitkeert als je binnen deze periode komt te overlijden. In het meest van de gevallen krijg je een percentage van het verzekerde bedrag dat vooraf is vastgesteld, als je een uitvaartverzekering hebt afgesloten. In andere gevallen betaald de verzekeraar inderdaad niets uit, maar stort de betaalde premie, met rente weer terug op de rekening.

In het meest van de gevallen keert de uitvaartverzekering wel volledig uit als het gaat van een noodlottig overlijden door bijvoorbeeld ongeluk / ongeval. Kijk hiervoor altijd naar de polisvoorwaarden van de uitvaartverzekering.


Een uitvaartverzekeraar zonder Carenzjaren?

Dat klopt, er zijn uitvaartverzekeraars die geen carenzjaren hanteren. Er is dan eigenlijk altijd sprake van een medische acceptatie bij het afsluiten van de uitvaartverzekering. Een medische acceptatie is eigenlijk een vragenlijst dat gaat over je gezondheid. Die zullen ook door een arts worden beoordeeld. Aan de hand van je antwoorden van de medische acceptatie kan er soms gekozen worden om alsnog carenzjaren in de polisvoorwaarde te vermelden of toe te passen.

Monuta uitvaartverzekering € 7000,-Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 48% gekozen
Dela uitvaartverzekering € 8500,-Vrij te besteden:
€ 3000,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 25% gekozen
Yarden uitvaartverzekering € 8000,-Vrij te besteden:
€ 8000,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 22% gekozen
Nuvema uitvaartverzekering € 7666,-Vrij te besteden:
€ 1000,-
Kinderen verzekerd: ja Meer informatie Door 4% gekozen
Ardanta uitvaartverzekering € 7000,-Vrij te besteden:
€ 7000,-
Kinderen verzekerd: nee Meer informatie Door 2% gekozen

In deze vergelijking zie je premiebedragen. De premie is vergeleken met: een man van 30- jaar, (geboortedatum: 20-04-1986) en er is gekozen voor een levenslange looptijd

Laatst bijgewerkt : 08-12-2016 Geschreven door

Wat zijn Carenzjaren
Van de 36 stemmen, Is de score 4.5 s (gemiddeld)