Waarom een uitvaartverzekering afsluiten?

Waarom een uitvaartverzekering afsluiten?
18-feb-2017 | Nick Walgers | 6 x aanbevolen
leestijd Leestijd: 10 min. Beluister dit artikel.

Een uitvaartverzekering is lang niet altijd nodig, bovendien zitten er veel valkuilen aan vast. Van alle Nederlanders heeft meer dan 38 procent een uitvaartverzekering afgesloten die betaalt voor een simpele uitvaart. Hiervoor betalen ze levenslang een premie. In de hoogte van deze premie zit veel variatie in.

De uitvaartverzekering keert eigenlijk altijd uit. Ook als je de verzekering na tien jaar beëindigd, krijgt je familie na jouw dood toch, na aftrek van kosten, geld uitgekeerd. Toch zit er een addertje onder het gras. Zo kunnen verzekerden bij de populairste polis, het naturapakket, niet zelf hun uitvaartondernemer kiezen. Ze krijgen een uitvaartondernemer die toegewezen door bijvoorbeeld Dela. De verzekeraars en de uitvaartondernemer, verzorgen de uitvaart volledig alleen. Wanneer je zelf een begrafenisondernemer kiest kost dit flink extra: van een verzekerde som van 6.000 tot 8.000 euro wordt dan vaker minder dan de helft uitgekeerd


Geld sparen voor jouw uitvaart

Waarom hebben dan toch zoveel mensen een uitvaartverzekering? Peter Wakker (58), hoogleraar econometrie aan de Erasmus Universiteit legt het uit: ‘Mensen denken vaak in financiële potjes. Bijvoorbeeld één voor als de auto stukgaat en één voor de kerstcadeaus. Met een uitvaartverzekering hopen ze die gebeurtenis af te dekken.

Maar ook bij een naturapolis moet voor extra wensen extra worden bijgelegd, zoals voor meer koffie of extra cake. Wakker denkt dat de mensen met genoeg geld beter kunnen sparen. Dit geld zouden ze dan ook voor andere calamiteiten kunnen gebruiken. Hoogleraar financiën aan de London Business School, snapt waarom de meeste mensen toch een uitvaartverzekering afsluiten:

‘Iedereen sterft een keer, maar gebeurt dat wanneer je weinig geld hebt, dan is een begrafenis van 10.000 euro een grote last voor de nabestaanden.’

De meesten sluiten er een af op jonge leeftijd wanneer ze niet veel geld hebben. Op latere leeftijd vinden ze het jammer om die jarenlang betaalde premie op te geven of genoegen te nemen met een klein bedrag.

Wat opvalt is dat veel Nederlanders met een koophuis dubbel verzekerd zijn: de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering, die geld uitkeert bij het sterven, is meer dan genoeg om ook de begrafenis te betalen. Dan is het niet nodig om ook nog een uitvaartverzekering af te sluiten.


Opties uitvaartverzekering

Natura uitvaartverzekering

Natura-uitvaartverzekering. Een basispakket waarmee een Uitvaartondernemer de uitvaart regelt. Familie hoeft zich nergens druk over te maken.

Kapitaalverzekering

Hierbij verzeker je een vast bedrag. Bij sterven wordt dit bedrag uitgekeerd. Je familie kan er de uitvaart mee betalen. Maar dit is niet verplicht.

Natura-sommenverzekering

Hiermee sluit je een natura-verzekering. Af voor een simpele geregelde begrafenis. Daarnaast leg je geld in voor extra wensen bij deze uitvaart.

Combinatie-uitvaartverzekering

Ook hierbij spaar je voor een vast bedrag. Maar hier is het wel verplicht om er de uitvaart mee te betalen. De verzekering levert het geld pas wanneer ze de factuur van de begrafenis te zien krijgen.

Vrije keus bij de uitvaartverzekering

De meeste mensen hebben een uitvaartverzekering afgesloten. Maar dit betekent niet dat jij dit ook moet doen. Het is iedereens vrije keus om een kleinere uitvaartondernemer in te huren. Soms is er een bedrag beschikbaar dat uw gehuurd uitvaartondernemer kan uitgeven en, in andere gevallen bent u verzekerd voor specifieke diensten en producten. Er staat dan voor ieder onderdeel een bedrag vast, dit kan zijn voor de kist, de bloemstukken of de locatie. De verzekeraar keert dan het geldbedrag per onderdeel van de begrafenis uit. Gemiddeld kost een begrafenis tussen de 5000 en 15.000 euro.

Waarom een uitvaartverzekering verstandig is?

Er is een goede reden om toch wél voor een uitvaartverzekering te kiezen. Bij deze één reden voor jongere mensen om wel een uitvaartverzekering af te sluiten, met name voor vrouwen. Gewild of ongewild raken zij weleens zwanger. Soms wordt de baby doodgeboren of overlijdt kort na de geboorte. Ze zitten dan met de begrafeniskosten. Vaak is er in dit geval geen financiële buffer en ze hebben een probleem. Zij kunnen beter voor een paar euro per maand een uitvaartverzekering afsluiten. Het is hooguit enkele euro’s per maand. Maar ja, dit gebeurt natuurlijk lang niet bij iedereen.”

Wil je een uitvaartverzekering afsluiten? Je kunt een uitvaartverzekering vergelijken en een handig beeld krijgen wat aansluit op je wensen.

Het fiscale voordeel van een uitvaartverzekering

Als je spaart voor de begrafenis moet je over jouw gespaarde geld soms vermogensbelasting betalen. Bij een verzekering is dit nooit nodig. Je kunt een begrafenispolis ook afsluiten om geen 1,2 procent vermogensbelasting te betalen boven je vrijstelling. Onder voorwaarden is een uitvaartpolis zonder belasting. Ieder jaar krijg je bovendien van jouw verzekeraar een overzicht van de waarde. Is deze waarde lager dan 6956 euro, dan hoeft de waarde van de uitvaartverzekering niet bij het vermogen worden opgeteld.

€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen

beoordeling

Waarom een uitvaartverzekering?
Van de 15 stemmen, Is de score 4.4 s (gemiddeld)

Dit artikel beluisteren

Dit artikel kun je beluisteren. En hoef je dit artikel niet perse te lezen.

Wat is jou mening hierover?

Geef hieronder een reactie wat jij vindt. Is het wel verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten?