leestijd Leestijd: 5 a 6 min.

“… Tot mijn 18e was ik voor de kosten van een uitvaart, meeverzekerd met mijn ouders. Nu ben ik 22 jaar ben, en er onlangs achter ben gekomen dat ik op dit moment geen uitvaartverzekering heb. Dit is natuurlijk niet zo fijn voor mijn ouders, mocht mij iets overkomen. Nu heb ik op internet even snel gekeken wat zoiets kost. Maar waar moet ik op letten als ik mij wil verzekeren voor een uitvaart… ”

link link: http://forum.viva.nl/forum/list_message/11044144#m11044144


Waar moet je op letten bij een uitvaartverzekering?

De meningen zijn erg verdeeld. Er wordt aangeraden om zelf te sparen voor een uitvaartverzekering. In de praktijk wordt dit niet goed gedaan. De gebruikers die onder andere antwoorden dat je beter zelf kunt sparen zijn “pinky_1980” en “261112anoniem”
linklink: http://forum.viva.nl/forum/list_message/11044232#m11044232


Je moet rekening houden als je verzekerd bent voor een “x” bedrag dat je na verloop van tijd je ‘onderverzekerd’ kunt raken. Dit komt omdat alles bijna duurder wordt per jaar. Je kunt ook verzekeren in vorm van een ‘uitvaart verzekering pakket’. Bijvoorbeeld dat je alvast kan aangeven:

 • Welke kist type
 • Kaarten versturen?
 • Volgauto’s geen volgauto’s ?
 • En meer wat er geregeld kan / moet worden voor een uitvaart
linklink: http://forum.viva.nl/forum/list_message/11044259#m11044259

Soort verzekering & uitvaart pakket

Let altijd op de soort verzekering. Kijk wat er in een uitvaartverzekerings pakket zit dat je afsluit. Kijk of het pakket wel past bij jou wensen. Als je andere dingen wilt zoals het aantal volgauto’s of een duurdere kist, betaal je in sommige gevallen extra voor deze diensten. Als je dit lastig vind kun je ook voor een bepaald bedrag sparen. Ook is het handig om er op te letten, hoe lang de looptijd is van de uitvaartverzekering. Meeste mensen kiezen tot 65 jaar betalen of tot 85 jaar of tot levenslang. Deze verschillende opties kunnen enorm verschil maken in de hoogte van je premie.

 • Hoe korter je premie betaald, hoe hoger het premie bedrag
 • Hoe langer je premie betaald, hoe lager het bedrag aan premie.

Handig hier op te letten, bij een uitvaartverzekering

Als je een bepaald bedrag wilt krijgen als je komt te overlijden (kapitaal uitvaartverzekering) dan was het 15 jaar geleden nog genoeg om voor 5000 euro te verzekeren. In deze tijd kun je daar eigenlijk bijna niets meer mee!

De verzekeraar houd wel rekening met de ‘inflatie’. Inflatie betekend letterlijk dat alles per jaar duurder wordt, dus ook de kosten voor een uitvaart te bekostigen. (alles kost (helaas) geld). Je kunt bij elke uitvaartverzekeraar, jaarlijks je premie laten ‘indexeren’. Indexeren betekent: een correctie berekenen, aan de hand van de inflatie. Dit heeft dus jaarlijks invloed op je premie. Is een uitvaartverzekering te duur?

Heeft de uitvaartverzekering wel zin om af te sluiten?

Overstappen is vaak mogelijk. Bij de meesten kun je als je na minsten 5 jaar overstapt, een x bedrag meekrijgen van je gespaarde premie.

Overstappen is vaak mogelijk. Bij de meesten kun je als je na minsten 5 jaar overstapt, een x bedrag meekrijgen van je gespaarde premie.

Het heeft dus wel zin om je te verzekeren voor een uitvaart. Zelf sparen kun je doen, alleen als je ineens jong dood gaat, heb je daar weinig aan… Je nabestaanden nog minder. Die zullen voor de kosten op moeten draaien.

Als je op jonge leeftijd een uitvaartverzekering gaat afsluiten, betaal je vaak een relatief laag bedrag, als dat je op oudere leeftijd een uitvaartverzekering gaat afsluiten. Dit heeft weer te maken met de looptijd dat je premie betaald.

Wat kies jij voor verzekering? Géén?

Wij zijn erg benieuwd wat jij zal afsluiten… Een natura of een kapitaalverzekering?

 • Naturaverzekering = een pakket met keuzes
 • Kapitaalverzekering = een geldbedrag als je komt te overlijden

Sommige mensen denken dat een naturaverzekering weinig keus biedt, dit is zeker niet altijd het geval. Kijk wat er in een uitvaart pakket zit. Sluiten de dekkingen, die in het uitvaartpakket zit ook aan op je wensen?

Voor jongere personen kost het soms maar enkele euro’s per maand. Dat is eigenlijk best laag. Zelf sparen kan ook, maar wat als je vroeg komt te overlijden? Of als je schulden krijgt, werkloos raakt etc.. ? Dan moeten nabestaanden hiervoor de kosten betalen.

Hoe werkt een (uitvaart) verzekering

Daarom verzekeren mensen zich ook, voor een risico. Verzekeringsmaatschappijen halen hun winst uit mensen, die geen aanspraak doen op hun verzekering. Bijvoorbeeld bij schadeverzekeringen:

 • Geen schade aan brommer
 • Geen brandschade in huis
 • Geen laptop gestolen etc.
 • Etc.

Opvallend is dat de uitvaartverzekering ook geen schadeverzekering is. Je weet 1 ding zeker in de wereld: dat je dood gaat of dat je nabestaanden komt te overlijden.

Een uitvaart is dan ook geen risico maar een zekerheid. De uitvaartverzekeraar moet dus altijd uitkeren, bij iedereen die zich heeft verzekerd.

De verzekeraars halen hun winst uit de premies die hoger zijn dan het totale bedrag dat wordt uitgekeerd. Het is dus slimmer om te sparen dan om je te verzekeren. Maar in de praktijk kan het vervelend uitpakken als je vroeg komt te overlijden of niet kunt sparen door financiële redenen.

Minder positieve verhalen bij een kapitaal uitvaartverzekering

Wist je dat je helemaal geen kosten hoeft te maken? Als je er voor kiest om je lichaam ter beschikking van de wetenschap te stellen hoef je geen kosten te betalen voor de uitvaart diensten. De overledenen wordt binnen 24 uur opgehaald. Bron: de Rekenkamer, KRO

Bij een kapitaal verzekering horen we vaker iets minder positieve verhalen. Je kunt er voor kiezen de uitvaartverzekering tussentijds te verhogen. Hier gaat het vaak mis bij vele - met name oudere - mensen. Dat komt omdat ze maar ééns per jaar geïnformeerd worden met de stand van zaken. Is vaak lastig als je denkt dat alles ‘oke’ is en er dan opeens flink moet worden bijbetaald, omdat het uitkerende bedrag bij lange na niet meer voldoende is. Verschillende berichten hierover te lezen op internet over dit onderwerp.

Uitvaartverzekering en de verhalen...

Het is trouwens meest gebruikelijk dat mensen ééns in de zes maanden een brief krijgt met de stand van zaken. Je kan ervoor kiezen om het aan het eind van elk jaar te laten herindexeren.

Je kunt er dus voor zorgen dat nabestaanden niet schrikken van het bedrag dat ze moeten bijleggen om de uitvaart te kunnen bekostigen. Als mensen dat meemaken is het vaak wel het moment om even goed te kijken naar je eigen verzekering.

Sommige mensen kiezen niet voor een natura verzekering waar je afhankelijk bent aan een bepaald pakket. Sommige mensen vinden dat nabestaanden zelf mogen bepalen hoe de uitvaart eruit komt te zien.

Vergelijk
uitvaartverzekeringen

Voor een klein bedrag
verzekerd voor de uitvaart

Laatst bijgewerkt : 13-11-2016 Door

WAAR OP LETTEN BIJ UITVAARTVERZEKERING?
Van de 13 stemmen, Is de score 4.6 s (gemiddeld)

2 Reacties op “WAAR OP LETTEN BIJ UITVAARTVERZEKERING?”

 1. Bedankt voor de heldere informatie. Soms wijk je wat uit met het onderwerp ‘waar je op moet letten’ 🙂
  Maar voor de rest heb ik erg veel opgestoken van dit artikel! Bedankt daarvor

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *