Is een uitvaartverzekering te duur?

uitvaartverzekering te duur?
13-feb-2017 | Nick Walgers | 6 x aanbevolen
leestijd Leestijd: 10 min. Beluister dit artikel.

Zijn uitvaartverzekeringen te duur verkocht? We vinden van niet. De provisie verbod bij het verkopen van een uitvaartverzekering is gelukkig afgeschaft. We vinden het beter omdat een uitvaartverzekering voor sommige verzekeraars die het verkochten soms wel zo’n 600 euro opleverde. Soms was dit bedrag binnen enkele minuten gebeurt. Gelukkig is dit nu afgeschaft en wordt er minder ‘verdient’ op een uitvaartverzekering. Lees hier waarom…

We hebben een gesprek gehad met een oud-Partij kamer- lid van de Arbeid, Mei Li Vos. Daarin verteld ze dat ze problemen had met uitvaartverzekering hoe ze een aantal jaar geleden werden verkocht.


Vroeger en nu, is het veranderd?

Ik heb de uitvaartverzekering, maar het probleem is dat veel te veel mensen een uitvaartverzekering hebben die ze niet nodig hebben. En die worden nog steeds uitgebreid verkocht, terwijl sommige mensen dan over verzekerd zijn.

In het jaar 2014 werd bekend dat de AFM, dus de Autoriteit Financiële Markten, onderzoek doet naar de uitvaartverzekeraars. Bleek dat het weer mis was. En dat was toen al jaren zo, dat ze op een agressieve manier aan de man werden gebracht, of mensen krijgen 2 uitvaartverzekeringen terwijl je maar 1 keer dood gaat.

Maar dat is niet slim van de mensen zelf, zou ik denken?

Ja, maar wij weten inmiddels dat mensen weinig financiële kennis hebben en ook over uitvaartverzekering, het verschil tussen verzekeren en sparen. Dit kwam vroeger omdat er flinke provisies werden gegeven plus de manier waarop ze verkocht worden, dus verkopers kregen bonus-geld als ze bijvoorbeeld veel verzekeringen verkopen, zit er ook eigenlijk een niet zo goeie prikkel in het proberen goed voor te lichten, voor iemand die zo’n product koopt.

Vroeger was je dan dan goed af als je overlijdt?

Nou, meestal wel. Er waren ook wel klachten, maar goed, dat moet je dus goed zien te regelen. Je moet goeie afspraken over wat je dan wil met je uitvaart en dergelijke. Vroeger was het in mijn ogen niet voordeliger om een verzekering te hebben, tegenwoordig is er veel verbeterd. Als je het geld al gewoon hebt op een spaarrekening bijvoorbeeld is een uitvaartverzekering onzin. Een uitvaart kost 4000 tot 8000 Euro en als je heel luxe wil, 9000 Euro tot 10.000,- Er zijn heel veel mensen die dat wel gewoon op de spaarbank hebben, of daarvoor kunnen sparen.

Een voorbeeld wanneer je teveel betaald?

Op twitter kwamen we in contact en in gesprek met Mei Li Vos en hebben we gevraagd wanneer je teveel betaald voor een uitvaartverzekering.

Bijvoorbeeld ik ben een keertje heel kwaad geworden op mijn moeder, omdat op een gegeven moment kreeg ik een mailtje van haar: ‘ja, jullie moeten nu toch een keertje zelf gaan betalen voor jullie uitvaartverzekering’. Ik zeg, potverdorie, wat uitvaartverzekering?

Blijkt ze dus vanaf mijn 18e al premies te hebben betaald en dat is kassa, want ik ben een vrouw, ik ben hoger opgeleid, ik word waarschijnlijk 90 en dan heeft dat arme mensje dus de hele tijd premies betaald, ik heb net even gekeken hoeveel ik nu zou moeten betalen, ongeveer 11,50 per maand. Als ik dat dan afzet naar wat ik wil met als ik dood ga en wat ik dan aan premie heb ingelegd, dan kan ik echt veel beter besparen. Als ik het wil afkopen, krijg ik maar weinig terug”

Omdat we deze opmerking interessant vinden hebben we Dela om een reactie gevraagd.
Het antwoord lees je hieronder.

De reactie op wanneer je teveel betaald

Dela vind dat uitvaartverzekeraars veel en veel beter zijn geworden. Beter dan ze tot nog toe in het verkoopkanaal zelf voorlichting moeten geven, over wie wel en niet zo’n verzekering nodig heeft. En echt aan alle kanten moeten voorkomen dat mensen dus over verzekerd zijn, of een dubbele verzekering hebben.

Mei Li Vos en Martin Kersbergen van DELA hebben elkaar vaker gesproken. Dat was naar aanleiding van het vorige dingetje over uitvaartverzekeringen, toen Mei Li Vos in de Tweede Kamer zat. We hebben toen samen gepleit voor strengere wetgeving rondom de verkoop van uitvaartpolissen.

Want dat is ook nodig, een provisie verbod?

Ja zeker, we zijn voorstander van strenge wet- en regelgeving rondom de verkoop van uitvaartverzekeringen. Daar waren we het ook 2 jaar geleden erg met elkaar over eens. Provisies daar zijn we ook niet helemaal op tegen maar ook niet tegen het verbod op provisies. We snappen dat er misschien teveel werd vroeger bij het sluiten van een uitvaartverzekering. We weten nu dat er nu een provisie verbod ligt op de verkoop van uitvaartverzekeringen.

Helderheid: de provisie, voor wie was dat?

Dat was vroeger voor de verkoper, dus dat kan iemand van de verzekeringsmaatschappij zelf zijn, een werknemer, of bijvoorbeeld een financieel adviseur, die geld krijgt van de verzekeraar als die een verzekering verkocht heeft. En dat merk je ook aan de premie bedrag.

Alleen het lijkt alsof je het niet betaald, omdat het ingebouwd wordt in je premie en daarom zijn dus de verkopers er tegen, maar je betaald er natuurlijk wel degelijk voor.

Mei Li verteld dat er meer dan 2 jaar geleden een einde aan gemaakt aan het provisieverbod. Sinds een jaar of twee / drie jaar is die nieuwe wet- en regelgeving er. Tegenwoordig mag er niet meer veel verdiend meer worden op een uitvaartverzekering. Dela verkoopt hun uitvaartproduct trouwens zonder winst oogmerk.

Ja, uitleggen is wat anders dan gewoon zeggen van nee, er mogen geen provisies meer zijn, je betaald gewoon het bedrag voor het advies.

Het belangrijkste is dat de AFM dat is de Autoriteit Financiële Markten, een rapport heeft uitgebracht, waarmee ze een pleidooi willen onderbouwen voor een provisieverbod. Er zijn op de 10 miljoen polissen bij de AFM, 13 klachten binnen gekomen in 2014.

Nou ja, het punt was bij AFM dat er 10 miljoen polissen afgesloten zijn dat zijn best wel veel polissen voor inderdaad de markt, waarvan je af kunt vragen of er zoveel nodig zijn?

Rekenvoorbeeld: uitvaartverzekering niet te duur.

Iemand die 50 jaar geleden een polis sloot bij DELA en toen 30 jaar oud was en vorig jaar is overleden op 80-jarige leeftijd. Ongeveer € 1200,-. En die krijgt dat bedrag van ons in totaal. Over de hele periode, heeft hij 1200 Euro aan premies zelf ingelegd. € 1200,- betaald en die krijgt daarvoor een uitvaart, met een marktwaarde van ongeveer € 7000 Euro. Dat is gewoon een hele, nette, keurige verzekering wat iemand daar heeft afgesloten. Als die persoon had besloten om voor zijn uitvaart te gaan sparen, dus die premies niet in de verzekering. Had degene in dit voorbeeld het nooit gered. Nee, dan had hij of ze 113 jaar oud moeten worden.

Bij de uitvaartverzekeraar weten ze hoe oud iemand wordt. De uitvaartverzekeraar heeft die getallen, en hebben die cijfers, die stellen ze ook beschikbaar aan de Tweede Kamerleden, aan de Consumenten bond, aan Nibud, aan iedereen die het maar wil weten. Ook de AFM. En dat soort getallen die komen nooit terug. Er wordt alleen gesproken over de feiten.

De AFM doet echt gedegen onderzoek.

Onderzoekers van de AFM, de AFM is een gerespecteerd instituut, de onderzoekers van de AFM zijn jonge mensen, talentvolle mensen. Wel heeft Dela ze moeten uitleggen wat het verschil is tussen een uitvaartverzekering en een overlijdensrisicoverzekering.

Wat is belangrijk om te weten?

Want meestal weten mensen niet het verschil tussen een overlijdens-risico verzekering en een uitvaartverzekering. Dat is op zich wel het probleem van Nederlanders dat verschil niet weten. En daar gaat ook heel veel mis in de verkoop. Ook houden sommige geen rekening met de indexering aan de inflatie.

Een ander punt van Mei Li, is dat er volgens haar gewoon veel te veel van die verzekeringen verkocht en heel veel mensen die hebben er 2.

Natuurlijk is dat onzin dat mensen twee uitvaartverzekeringen hebben. Er zullen ongetwijfeld verkeerde verkooppraktijken hebben plaats gevonden. Uitvaartverzekeraars vinden zelf ook dat de AFM daar tegen moet optreden. Er is de AFM zelf ook gewezen op een aantal voorbeelden waarvan is gevraagd of de AFM hiervoor wil optreden. Betere controles bij het afsluiten en geen rare praktijken meer bij het verkopen van zo’n product. Het is gewoon niet ethisch.

Waarom wel een uitvaartverzekering afsluiten?

Er is door het Nibud een onderzoek gepubliceerd waar men stelt dat mensen op dit moment niet voldoende spaargeld direct beschikbaar hebben, om bijvoorbeeld een koelkast of een wasmachine te kunnen kopen. 50% van de huishoudens. Dus er is wel degelijk een financiële nood om een uitvaartverzekering te sluiten. Want als 50% van de huishoudens al geen koelkast kunnen ‘ophoesten’ op het juiste moment is het wel degelijk om iets te regelen dat je alvast spaart voor het moment wat (vroeg of) later komt. Maar natuurlijk, als er veel mensen zijn die 2 uitvaartverzekeringen hebben lijkt ons dat lijkt ook overdreven.

Soms ineens een uitbarsting negativiteit?

Maar dat komt gewoon bij elke keer voor en zeker op zo’n gevoelig ding als een uitvaart. Als daar dingen mis gaan en lopen bepaalde zaken niet goed, krijg je natuurlijk klachten. Ik heb net op de website van Yarden, Nuvema, Ardanta, budgetuitvaartpolis, en Dela gekeken, en kwam erachter tijdens de uitvaartverzekering vergelijken. Meeste verzekeraars geven aan:

“Kunt u sparen voor u zelf, kunt u beter niet verzekeren.”

Maar je wordt helemaal nergens toe geduwd, er staan daar gewoon objectieve cijfers.

Klantbeoordeling

Dela heeft tot nu toe de meeste uitvaarten mogen verzorgen. Dela zegt in een dossier dat ieder jaar 30.000 uitvaarten via hun plaatsvinden. Met een gemiddelde klanttevredenheid, na afloop onder nabestaanden, een 9. Dat betekent dat er bijna nooit wat fout gaat. Niet dat er nooit iets fout gaat, het blijft mensenwerk. Maar ga nou niet een hele branche categorisch in een hoek zetten, waar we helemaal niet thuis horen.

Wat moet er concreet gebeuren?

  1. — Verzekeraars niet te verkoop achtig verkopen.
  2. — Geen dubbele verzekeringen meer laten afsluiten van mensen die
    van niets weten en dubbel betalen.

Het provisieverbod is zinnig, ook in deze sector. Dus die prikkel zeg maar om financiële producten te verkopen moet gewoon echt over alles, echt van hypotheken tot en met uitvaartverzekeringen, die moet er gewoon uit.

Die moet er uit, ja. En daar is nu weer twijfel over, of het wel moet.

Dat is #1 en de tweede is dat is niet iets aan de uitvaart, maar gewoon dat mensen bewust zijn van het verschil tussen sparen en verzekeren en dat ook hier, echt, als je een beetje verstandig bent zelf dat je het gewoon niet allemaal hoeft te verzekeren. Sommige mensen kunnen meer besparen als hun verdiepen in bepaalde geldzaken. Zoals de uitvaartverzekering.

Als je een uitvaartverzekering niet per se nodig hebt om financiële redenen, dan hoef je hem ook echt niet per se te sluiten. Er zijn ook mensen die een uitvaartverzekering hebben die dat niet per se om financiële redenen nodig hebben. Dan zal de uitvaartverzekering eerlijk moeten melden of er wel of geen uitvaartverzekering moet worden afgesloten.

Natuurlijk, er zijn ook heel veel mensen die een uitvaartverzekering sluiten, niet om financiële redenen, maar die een uitvaartverzekering sluiten omdat ze graag de diensten, de zorg graag goed geregeld willen hebben.

Kijk, wat de uitvaartverzekeraars voorleggen is wat het product is, wat het kost en wat je daarvoor krijgt.

Onze reactie en stelling

Bij dit soort verzekeringen hebben sommige mensen echt niet altijd een uitvaartverzekering nodig. We vinden het belangrijkste bij een uitvaartverzekering, maak daar alsjeblieft geen reclame voor.

Voor de consument hebben we de volgende tips:
Zorg dat je alles voor het moment ook al klaar hebt staan.

— Je moet je adreslijst goed hebben.
— Je moet weten welke muziekjes gedraaid.
— Al dat soort informatie die dus je nabestaanden nodig hebben.
— Welke muziek

Daar moet je zelf over nadenken. En dat is ook een belangrijk aspect meer kennis vergaren over je uitvaart en de verzekeringen. Zie ook de checklist voor het overlijden wat er allemaal nodig is.

Een natura uitvaart verzekering regelt al dit soort zaken vooraf.

Bron: Twitter, Mei Li Vos, oud-Kamerlid voor de Partij van de Arbeid en Martin Kersbergen van DELA.

€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen

beoordeling

Is een Uitvaartverzekering te duur?
Van de 11 stemmen, Is de score 4.2 s (gemiddeld)

Dit artikel beluisteren

Dit artikel kun je beluisteren. Zo hoeft je dit artikel niet te lezen.

Wat is jou mening hierover?

Geef hieronder een reactie wat jij vindt van de uitvaartverzekeringen vroeger / tegenwoordig!
Wat vindt je goed of wat vindt je slecht aan de uitvaartverzekering?
Laat hieronder een reactie achter en laat het ons weten! uitvaartverzekering pijl voor comments