Waarom een uitvaartverzekering nodig of niet?

uitvaartverzekering nodig of niet?

Deel dit

21-feb-2017 | Nick Walgers | 13 x aanbevolen
leestijd Leestijd: 15 min. Beluister dit artikel.

Voor een crematie of begrafenis houden we graag iets achter de hand. Maar liefst 10 miljoen Nederlanders hebben een uitvaartverzekering. Want u wilt uw nabestaanden toch niet opzadelen met torenhoge rekeningen als je er niet meer bent. Uitvaartverzekeraars weten hier handig op in te spelen. We maken afspraken met adviseurs van uitvaartverzekeraars Dela en Yarden en hebben ons laten informeren.

Doe de gratis test met de beslissingsboom hulptool:

Heb ik het nodig of niet? ❯
.


Wanneer en waarom een begrafenisverzekering?

Wil je nabestaanden opzadelen met een rekening van tussen de 5000 en de 10.000 euro? Nee, liever niet natuurlijk. Dan heb je eigenlijk het antwoord, want daar komt het op neer. Wil jij je nabestaande opzadelen op een moment van diepe rouw?

Jullie moeten heel oud worden. Dat vindt de uitvaartverzekering ook fijn, hoor. Maar je weet het gewoon niet. En dit is wel een verzekering die je ooit gaat gebruiken. Ja, dat staat vast.

In de gesprekken en in de reclames doen de grote uitvaartverenigingen een beroep op uw gevoel. Je wilt er helemaal nog niet over nadenken, je eigen uitvaart. Maar volgens de uitvaartbranche doe je dan je eigen en nabestaanden een groot onrecht aan.

Stel dat er een kind komt. Dat kind kan ook hier buiten in een onbedachtzaam moment de straat op lopen en onder de bus komen. De kosten van dat kind zijn daarom misschien nog wel hoger als van een ouder. Waarom? Daar komt vaak veel meer publiek op af. Dus de bijkomende kosten zijn dan hoger.

Als je je niet verzekert… Jullie kunnen perfect verzekert zijn, maar het is op de persoon.

Nadenken over mijn uitvaart wensen?

De uitvaartverzekeraars willen dat u nadenkt over uw wensen. Want uw wensen zijn nu al geld waard: premies en hoe eerder u begint te betalen voor uw uitvaart, hoe goedkoper u uit bent. Volgens Yarden bent u zelfs helemaal niet in staat om zonder hulp voor uw uitvaart te sparen.

Als je heel graag sparen wilt, heel graag besparen wilt. dus niks betalen wilt. Maar aan de andere kant: je wilt het wel wegzetten met het risico dat je het weer gaat pakken. Zet het dan weg op een plek waarvan je in ieder geval zeker weet dat het ten goede komt van de uitvaart. En dat je zeker weet dat de nabestaande niet die klap te verwerken krijgt.

Het werkte het provisieverbod.

Vroeger (lees een aantal jaar geleden) werd het uitvaartverzekerings product heel veel aangeboden en de reden daarvan is dat er 8% provisie op zat. Reken maar uit, een verzekering met een verzekerd bedrag van 8000 Euro leverde een tussenpersoon € 640 Euro op. Soms in 5 minuten verdient. Wij zijn ook altijd een tegenstander van het afsluiten van verzekeringen, van risico’s die geen echte risico’s zijn.


Niet iedereen wilt een uitvaartverzekering

Volgens Erica Verdegaal, econoom en publicist. Zijn de uitvaartverzekeringen niet altijd nodig en staat ze sceptisch tegenover.

En dan gaan ze werken op je gevoel. Ze gaan zeggen dat het een veel goedkopere oplossing is. Ze zeggen dat als je het niet doet, dat je je nabestaanden dan eigenlijk enorm onrecht aan doet, want die zitten met de kosten. Nou, als je zo’n verzekering wel afsluit dan zitten die nabestaanden vaak even goed nog met hele hoge kosten. Dat blijkt in de praktijk.

Yarden en Dela verzorgen zelf ook de uitvaart. Een verzekeraar die de uitvaart regelt en betaalt. Je krijgt producten en diensten. Ze regelen alles. Vanaf de laatste adem tot het graf.

Voor zo’n 11 à 12 euro ben je klaar, per maand. Wil je daar moeilijk over doen?

Het vergelijken van de begrafenis of crematieverzekering . Online verzekeren voor de uitvaart. Op deze manier ontlast je de nabestaande. Kijk op uitvaartverzekering vergelijken

Begrafenisverzekering soorten

Uitvaartverzekeringen zijn grof weg onder te verdelen in 3 soort groepen.

Zo zijn er:

Sommenpolissen. Als verzekerde krijgt u een vast geld bedrag uitgekeerd bij overlijden. Daar kunt u dan vrij een uitvaart van betalen.

Een naturapolis is een verzekering van diensten en producten. U betaalt voor een kant-en-klare uitvaart. Een uitvaartpakket. Een uitvaart die de verzekeraar verzorgt.

En dan zijn er ook nog de sommen natura polissen. Een combinatie. Dat is dus een vast bedrag waarmee je de uitvaart bekostigt. Een bedrag dat je uiteindelijk weer betaalt aan je uitvaartverzekeraar.

De grote namen in de natura branch zijn: Dela, Monuta en Yarden. Goed voor meer dan 60% van de markt.

Valkuil #1 jaarlijkse indexering

Om geen gat te hebben, is er een jaarlijkse indexering. Dela kijkt aan het eind van elk jaar met hoeveel procent zijn de uitvaartkosten gestegen en daar wordt je premie op aangepast.

Het kan desastreuse gevolgen hebben. Want vooral tegenwoordig worden veel polissen afgesloten op langere termijn. Je stapt er in op je 18de en de tussenpersoon zegt dat je tot je 85ste moet doorgaan. Nou, als je op je 18de een bedrag van 4 euro betaalt en met al die inflatiecorrecties er bij, dan kan dat op je 85ste wel tot 100 euro zijn opgelopen. Even een grove berekening, klopt niet precies.

Maar mag dat dan zomaar?

Dat mag, want dat staat in je voorwaarden. Bijvoorbeeld weet al: even uitgaande van gewoon de standaardgemiddeldes, zoals de gemiddelde grootte van families en kennissen en je werkkring en dat soort dingen, dan zit je rond die 7000 euro. En dan weet je: die crematie en voor jou, omdat het een begrafenis is, is het iets hoger, dan zit je gewoon op een klein bedrag per maand.

Valkuil #2 extra kosten

Elk moment dat je komt te overlijden, hoef je geen zorgen te maken over de kosten, klaar. Geen extra kosten dus. Maar hoeveel premie betaal je over 30 jaar? Dat bepaalt de natura verzekeraar. Daar heb je zelf geen invloed op.

Die goederen en diensten gelden nu, maar je moet eigenlijk maar afwachten wat jij straks over 40, 50 jaar krijgt uitgekeerd, want dan hebben we weer hele andere dingen. Daarom mogen ze die pakketten ook aanpassen.?

Ja, we zijn als we geen uitvaartverzekering nemen dus een dief van onze eigen portemonnee en volstrekt onverantwoord bezig volgens de uitvaartverzekeraars. Maar is dat wel zo?

Als grootste probleem wordt ervaren door de consument dat die vaak, terwijl hij daar helemaal niet op was voorbereid, toch nog extra kosten moet maken, bovenop wat hij aan premie al betaald heeft, voor de naturaverzekerjng. Hij is dus in zekere zin, onderverzekerd.

De 10 miljoen Nederlanders met een uitvaartverzekering hebben samen zo’n 22 miljard euro aan verzekerd kapitaal uit staan.

Valkuil #3 – Uitvaartverzekering vrije keuze?

Onderzoek heeft uitgewezen dat als je die uitvaart eenmaal gaat regelen met die polis, dat je dan duizenden euros, gemiddeld, tekort komt.

Maar dat was niet afgesproken? Alles was toch geregeld?

Ja, maar dat viel er net weer niet onder. Dus je wilt bijvoorbeeld nog een bloemstuk, je wilt toch een iets mooiere kist, je wilt wat extra koffie en thee, wat meer cake, postzegels en daar betaal je natuurlijk dik voor. Uw gemoedsrust is met een uitvaartverzekering dus lang niet afgekocht. Vooral bij de naturapolissen worden de verwachtingen lang niet altijd waar gemaakt.

Als je een volledige crematie hebt betaalt, dan hoor je dat ook te krijgen, waar je voor betaalt hebt. En als er iets niet er bij hoort te zitten, dan horen ze dat dus van te voren te vertellen.

Bijna de helft van alle verzekerden in Nederland heeft op het einde van de rit niet genoeg geld in het verzekeringspotje om een eenvoudige crematie te betalen. Er moet dus geld bij. En dat is lang niet altijd verteld.

Valkuil #4 – voorbeeld

Ria’s moeder had een natura uitvaartverzekering. En die heeft mijn vader en mijn moeder samen in 1979 volledig betaald. Dus de crematie, wat in die tijd een crematie koste, hebben ze volledig, gelijk betaald.

De moeder van Ria dacht bij de uitvaartverzekering alles goed geregeld te hebben. Ze betaalden destijds 1600 gulden vooruit. Een sobere crematie, niets extra’s. Op 26 september overleed ze, op 96 jarige leeftijd.

We hebben heel de crematie uitgezocht en op het eind zei de meneer: u moet 1006,79 euro bijbetalen. En toen zei mijn man: hoe kan dat nou? Kijk jij eens de rekening na. Ik zeg: ja, wat moet ik nakijken? Het is ’s avonds om 11 uur, je bent kapot, je bent de hele dag in de weer geweest. Je denkt alleen maar aan je moeder die net is overleden.

Test aankoop – uitvaartverzekering

Alles lijkt geregeld. Een verzekering voor de gemoedsrust. Met een zorgeloze gevoel de dood tegemoet. Alleen, u zult nooit weten dat uw nabestaanden toch moeten bijbetalen.

De NMA, de Nederlandse Mededingingsautoriteit, bewaakt de concurrentie. Juni dit jaar lichtte de NMA de uitvaartbranche door, ziet geen overtredingen, constateert wel een ander probleem.


Wat we wel gezien hebben, is dat er toch voor de consument vaak heel moeilijk is om helder zicht te krijgen op wat hij nou precies koopt met zo’n verzekeringspolis. Het is toch redelijk niet- transparant.

Of ze betalen te weinig uit voor die crematie, of ze rekenen te veel. Maar kloppen doet het in ieder geval niet.

Ik denk niet dat de tussenpersonen en verzekeraars die mensen alle voorwaarden hebben laten lezen en hebben gevraagd: leest maar eens en bent u het hier echt mee eens? Zo wordt er vaak gewoon niet gewerkt. Lees deze voorwaarde wel goed door.

Maar wanneer een aanbieder zegt: het is helemaal voor elkaar, dan zou je sceptisch zijn?

Dan zou ik sceptisch zijn. Ik zou vragen: ja, het is helemaal voor elkaar, maar wat krijg ik er dan precies voor?

Antwoord op valkuil #4

Peter van Wageningen van Yarden en Edzo Doeve van Dela hebben we gevraagd om antwoord te geven op bovenstaand voorbeeld. Meneer van Wageningen, de moeder van Ria in het voorbeeld hierboven heeft gekozen voor een eenvoudige crematie en een verzekering daarvoor. Die heeft ze ook gehad, dat heeft haar dochter ook zo gedaan. En dan moet ze toch 1000 euro bijbetalen. Hoe kan dat dan?

Antwoord:
Er is toch een aantal aanvullende diensten afgenomen ten opzichte van het destijds afgesloten basispakket.

Bijvoorbeeld: Een dag later cremeren, als dat oorspronkelijk gedacht werd. En de kaarten waren iets luxer. En dan doet zich eigenlijk precies dat verschijnsel voor hè? Dat mensen denken dat ze helemaal verzekerd zijn, ze veranderen een klein beetje en dan moet je fors bijbetalen.

Er waren nog een paar diensten die extra waren, er was langer gebruik van de aula. Het langer gebruik van de aula is niet prettig als er meerdere diensten zijn dan zou het bijvoorbeeld kunnen voorkomen dat een andere famillie 10 minuten moet wachten voordat zij de aula kunnen betreden. En er was aanvullend gebruik van het mortuarium.

Uitvaartverzekering Tips Deel 1

Maar dit voorbeeld raakt wel precies het punt dat de verwachtingen ten aanzien van die uitvaartverzekering anders waren en kan zijn dan dat er feitelijk gedekt was.

Zoiets wordt er vaak niet bij verteld als die tussenpersonen aan tafel zitten en mensen overhalen om een verzekering te nemen.

Op het moment van sluiten wordt dat heel duidelijk verteld. En in de loop van de jaren kunnen uitvaartwensen van mensen ook veranderen, die kunnen uitgebreider worden. En dat hebben we de afgelopen decennia ook duidelijk gezien.

Uitvaartverzekering Tips Deel 2

Soms wordt de indruk gewekt dat nabestaanden nergens last meer van zullen hebben. Dat is een belangrijk argument, daar wil je de nabestaanden niet lastig mee vallen. Toch blijkt uit onderzoek van de NMA dat er zo’n 1000 tot 2000 euro moet worden bijbetaald, gemiddeld, als mensen verzekerd zijn. Hoe kan dat nou toch?

Een voorbeeld van DELA. Dela is opgericht toen, door consumenten, voor consumenten. Dela is eigendom van de polishouders, heeft geen winstoogmerk. Wij verzorgen op jaarbasis ongeveer 20.000 uitvaarten. 20.000 in 2007, 20.000 in 2008. 40.000 totaal. Als het gaat om klachten rondom bijbetalingen: ombudsman, vorig jaar: geen een, 2008: één.

Is dat heel minder in vergelijking met de andere uitvaartverzekeraars?

We hebben bij de redactie (nog) geen idee. Maar we kunnen ons ook voorstellen dat je niet zo in de stemming bent om naar de ombudsman te gaan over de begrafenis van je moeder?

Nee, als we dan kijken naar klachten, dan hebben we het slechts over tientallen. En die lossen uitvaartverzekeraars dan in de praktijk best wel goed op.

Veel van de extra kosten zitten natuurlijk in de extra’s die mensen kiezen hè? We hadden het daarnet ook al even over, bijvoorbeeld koffie die mensen krijgen na een uitvaart. In uw standaard polis zit die koffie er niet in hè?

Nee, dat kan ook niet. De standaard is een standaard voor iedereen. Bij een crematie hoort een urn. Bij een begrafenis hoort een grafsteen. Dat is de basis, gelijk voor iedereen. En vervolgens kan iedereen bijverzekeren. In de beelden die u liet zien, was er voor Dela een mevrouw, in het voorbeeld Ria, die dat in de praktijk ongetwijfeld ook keurig heeft verteld. De mogelijkheden voor bijverzekeren, wel gebaseerd op individuele wensen.

Stel; ik heb dat niet in mijn standaard pakket, die koffie, want dat zit niet in het standaard pakket. Ik heb wel een bedrag, ik wil dat wel uitgeven, maar dan wordt toch voor 2 kopjes koffie gewoon uit een kan en een plakje cake, wordt 5 euro berekent? Dela is van haar polishouders. Jaarlijks overlegt DELA met haar leden…

Klachten bij de uitvaartverzekering

DELA via twitter:
“Ja, maar ga eens op die 5 euro in voor 2 kopjes koffie en een plakje cake?

Nou, wij kunnen, als wij iets fout doen, maakt niet uit of het 5 euro is of 500 euro, gaan we op elke klacht in. Iedereen komt met zijn klacht onmiddellijk bij ons terecht. En gelukkig in de praktijk gaat het om niet al te grote verschillen, in ieder geval bij ons.”

Uitvaartverzekering voorlichting

Denk je niet dat de voorlichting toch nog iets realistischer moet? Want er zit kennelijk een verschil tussen de beleving van mensen van de verzekering en wat ze daadwerkelijk krijgen?

“ Ja, dat vinden wij ook een belangrijk onderwerp. Wij hebben daarom ook onze polissen transparant gemaakt. We sturen elk jaar een polisoverzicht, waarop de verzekerde dekking staat. Elke 5 jaar gaan onze adviseurs bij onze klanten langs om na te gaan of de uitvaartwensen, en dat is een belangrijke kanteling ten opzichte van vroeger, vroeger was het een basispakket wat wij maakten en aanboden, nu zeggen wij: wat zijn uw uitvaartwensen? En aan de hand daarvan kijken we welke financiering wenst u daarbij? Dat kan een uitvaartverzekering zijn, maar dat hoeft niet, het kan ook spaargeld zijn. En op basis van die uitvaartwensen en dat is de voorlichting die ook plaats moet vinden en dat zie je ook in de gesprekken die met onze adviseurs plaats vinden, daar wordt eerst het formulier langs gelopen wat de ingrediënten van die uitvaart zouden moeten zijn en aan de hand daarvan wordt bepaald wat de onderliggende financiering is. Dus het is een omgekeerde volgorde. “

Wordt het altijd duurder bij indexering?

Ja, maar dan gaan we even terug naar het praktijkvoorbeeld wat wij net lieten zien. Daar wordt gezegd door uw tussenpersoon tegen die mensen voor 32 euro per maand ben je klaar en dan is alles geregeld, worden je nabestaanden niet lastig gevallen. Dan heeft hij het niet over een indexering in de komende jaren en dat die 32 euro per maand nog wel eens 40 of 50 euro per maand zou kunnen worden?

Nee, maar de indexering die komt wel degelijk aan de orde. Wij indexeren sowieso het verzekerd bedrag. Of dat voldoende is om daarmee zich de uitvaart kosten ten allen tijden te dekken, kunnen wij ook niet voorspellen. En om die reden komen wij ook periodiek bij onze klanten terug. En dan praat je dus over de afwijking tussen de stijging van de polis versus de stijging van de uitvaartkosten en dat kunnen we opvangen.

Uitvaartverzekering een Onzinnige verzekering?

Zouden we kunnen stellen dat een uitvaartverzekering eigenlijk vooral zin heeft voor mensen die een uitvaart niet als het zich voor doet zomaar uit hun achterzak kunnen halen. Maar hierbij geld ook dat voor mensen die dat wel kunnen, en geld op de bank, die er beschikking over hebben eigenlijk een onzinnige verzekering is?

Nee, wel is dat een goede vraag. Ik zou het zo willen stellen, als je voldoende geld op de bank hebt staan is het minder noodzakelijk, een verzekering. Maar dan kan het nog steeds wel zinvol zijn. Je wilt namelijk aangesloten zijn bij een professionele, betrouwbare organisatie, zonder winstoogmerk, die jou de zorg uit handen neemt.

Wel of niet nodig?

Hieronder is een hulpmiddel ontworpen hoe je makkelijk kunt zien of een uitvaartverzekering wel of niet nodig is bij jou situatie:

Download Hulp beslissingsboom, wel of geen uitvaartverzekering.pdf


Deel dit


is een uitvaartverzekering wel nodig of niet?
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen

Dit artikel beluisteren

Dit artikel kun je beluisteren. Zo hoeft je dit artikel niet te lezen.

Wat vindt jij, is het Wel of niet nodig om een uitvaart te verzekeren?

Wat vindt jij ervan? Een uitvaartverzekering afsluiten en verzekeren? ja of nee?
Geef hieronder jou reactie en laat het ons weten.


uitbetalen" data-width="450" data-numposts="30">