Kan ik mijn uitvaartverzekering laten uitbetalen?

uitvaartverzekering laten uitbetalen
19-feb-2017 | Nick Walgers | 10 x aanbevolen
leestijd Leestijd: 10 min. Beluister dit artikel.

Vroeger toen ik nog thuis woonde had mijn vader een uitvaartverzekering voor mij. Jaren later ben ik getrouwd, laatst liet hij de polis aan mij zien en zag ik dat hij bestond uit totaal iets van 2800 euro. Hiervan kun je geen uitvaart betalen. Bovendien heeft mijn man genoeg geld om mij tegen die tijd op een begrafenis te bezorgen naar mijn wensen. Nu heb ik een vraag, kan ik het gespaarde bedrag uitgekeerd krijgen nu ik nog leef? Of is het verplicht om bij deze verzekeringsmaatschappij mijn uitvaart te regelen?

Wanneer kan je niet laten uitbetalen?

Wanneer je een naturapolis hebt dan is het in ieder geval geen optie; wanneer er een bepaald bedrag verzekerd is, dan komt dit beschikbaar wanneer jij overlijdt. Het is me niet duidelijk wat jij bedoelt met de verzekeringsmaatschappij die de uitvaart regelt. Zij betalen het verzekerde bedrag uit maar gaan niet over het regelen van de uitvaart. Dit kan door jouw man bij elke uitvaartondernemer geregeld worden.

Het afkopen van de polis

Soms is het mogelijk dat jij je van de polis kunt afkopen. Hiervoor zou je met de verzekeringsmaatschappij contact op moeten nemen. Bovendien weet je nooit zeker of jouw man tegen die tijd nog wel genoeg geld heeft. Er kan een heleboel misgaan, economisch crisis, verkeerd beleggen, bedrijf failliet, baan kwijt, arbeidsongeschikt raken, hoge medische kosten etc. Hier wil je nu niet over nadenken, maar het bedrag zou je misschien beter kunnen laten staan.

Misschien kun je kijken of je het bedrag naar een nieuwe verzekering kunt verplaatsen. Zo zou je met een lagere premie kunnen sparen tot je een voldoend bedrag hebt.

Is er bij de geboorte al een uitvaartverzekering afgesloten? Dan kan het zo zijn dat er al een heel aantal jaren op de polis is gespaard. Misschien is het bedrag wel al helemaal volgemaakt. Wanneer je het niet begrijpt kun je het beste de verzekeraar om uitleg vragen. Vaak krijg je helaas maar een klein bedrag wanneer je de verzekering afkoopt. Je kan de verzekering ook laten staan om vervolgens het hele bedrag inclusief winstuitkering te krijgen. Wanneer je het geld dus niet nodig hebt kun je het beter laten staan


Uitvaartverzekering eerder uitbetalen

Overlijdensrisico Verzekering ipv een uitvaartverzekering? Dit is meestal niet zo’n goed idee. Overlijdensrisicoverzekeringen zijn niet voor het leven. Ze eindigen niet wanneer je sterft, maar wanneer je 74 jaar wordt. Hierdoor is de premie ook een stuk lager, er is geen zekerheid dat er uitgekeerd moet worden. Als jij wanneer je 40 bent een overlijdensrisicoverzekering afsluit voor bijvoorbeeld 100.000, en pas op je 76ste overlijdt krijg je uiteindelijk niks.

De naturapolissen van de uitvaartverzekering zijn gelinkt aan een uitvaartondernemer. Zo kun jij jouw uitvaart regelen. En dit heeft een goede reden, wanneer een dierbare overlijdt, heb je het liefst dat alles goed geregeld is. Jij moet dan de tijd hebben om te rouwen. En dit gaat moeilijk wanneer je ook nog een uitvaart en alles wat hierbij komt kijken moet regelen.


Wil je weten welke uitvaartverzekering je moet afsluiten? Kijk natura polissen en vergelijk online in de uitvaartverzekering vergelijken tool…

Uitvaartverzekering premievrij uitbetalen

Een spaarverzekering is een samengestelde verzekering en keert uit op een bepaalde leeftijd, of bij het sterven wanneer je de afgesproken leeftijd niet haalt. Als jij sterft en het bedrag komt vrij kunnen jouw nabestaanden doen met het bedrag wat ze willen, dit ligt anders als de polis aan de hypotheek gekoppeld is. Dan hebben ze in het moment wel een keus. Van het geld kunnen jouw nabestaanden dan doen wat ze willen. Leef je nog wel op de afgesproken leeftijd dan krijg jij het geld natuurlijk in handen. Nu kun jij met geld doen wat je er mee wilt doen.

Dit is anders wanneer je de verzekering afkoopt, dan krijg je maar een klein bedrag van wat jij eigenlijk hebt opgespaard. Dit bedrag wordt pas uitgekeerd nadat je bent overleden en statistisch gezien duurt dat nog een x aantal jaren.

Als alle premies zijn voldaan over de volledige looptijd keert de verzekeringsmaatschappij bij het afkopen de waarde contant uit van de toekomstige uitkering met aftrek van alle kosten die ze nog niet terugverdiend hebben. Hierdoor blijft er niet veel over. Als je de polis toch echt wilt afkopen in plaats van te wachten op de uitkering is dit zeker een optie maar laat je dan wel informeren over mogelijke fiscale consequenties.

€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen

Dit artikel beluisteren

Dit artikel kun je beluisteren. Zo hoeft je dit artikel niet te lezen.

Begrafenisverzekering uitbetalen

Wat vindt jij ervan? Een uitvaartverzekering laten uitbetalen? ja of nee?
Geef hieronder een reactie wat jij vindt. Is het wel verstandig om een uitvaartverzekering af te kopen?

Uitvaartverzekering laten uitbetalen?
Van de 28 stemmen, Is de score 4.4 s (gemiddeld)