leestijd kijktijd Leestijd / Kijktijd : 5min.

Hoe schrijf ik een speech voor op een uitvaart, crematie- of begrafenis?


Hoe schrijf ik een speech voor de uitvaart?

Een speech schrijven voor op een uitvaart is lastig en moeilijk en emotioneel vaak zwaar beladen. Het is traditioneel gebruikelijk dat een dierbare van de overledenen een speech maakt. Voordat je hieraan begint is het vooral belangrijk om te weten, dat je het niet fout kunt schrijven of doen. Het is tenslotte je eigen verhaal en herinneringen, samen met de overledene.

Hoe begin je met een uitvaart speech te schrijven?

Het beginnen aan het schrijven van een speech is soms nog het lastigste, daarna blijkt het wel te gaan omdat herinneringen beter ‘doorkomen’. Het is belangrijk om eerst goed na te denken over de inhoud. .

  • Wat wil je echt graag vertellen over de overledene?
  • Hoe wil dat de gasten of jezelf, de overledenen blijft herinneren?
  • Wat wil je persoonlijk zeggen tegen de overledenen?

Moeilijk wat je wilt zeggen bij een uitvaartspeech?

Sommige mensen vinden het moeilijk om bepalen wat ze precies (wel of niet) willen vertellen. Er zijn een aantal manieren om dit ‘probleem’ aan te pakken. Vertel een bijzondere herinnering, een bijzonder verhaal of humoristische gebeurtenis waaraan je nog altijd herinnerd zult worden. Zo’n verhaal kan veel zeggen over hoe iemand in het leven heeft gestaan. Aarzel niet om humor in een uitvaart speech te verwerken. Een “lach” op het gezicht van u of andere nabestaande kunnen een afscheid juist meer waardevoller maken.

Prestaties

Sta ook stil bij prestaties. Het is vaak ook erg mooi om stil te staan bij prestaties die de dierbare heeft geleverd. Iedereen heeft wel prestaties mee gemaakt. van het behalen van een rijexamen, school- examen of het opzetten van een eigen bedrijf of werken in een bedrijf. Het is mooi om even stil te staan bij deze gebeurtenissen in het leven van de persoon.

Toespraak voor de uitvaart

De kans is groot dat niet alle nabestaanden / vrienden of familie het verhaal zullen kennen. Het is dus een mooi moment om tijdens een speech, de herinneringen in een vogelvlucht te vertellen. We noemen dit een “levensverhaal” .

Het is handig om ook zaken rondom de speech goed voor te bereiden. Zoals: wie staat er voor u stand-by, in het geval dat je niet uit je woorden komt of dat je vast loopt. Het vastlopen of niet veder kunnen met een speech gebeurt namelijk best vaak. Dit is te begrijpen omdat er veel emoties meespelen tijdens het spreken voor een dierbare en nabestaande. In sommige gevallen zijn er mensen in de omgeving die je kunt vragen om een speech te geven. Wacht niet te lang om de nabestaanden hiervoor te vragen. Ze moeten als ze er voor openstaan, ook genoeg tijd krijgen om hun speech goed voor te bereiden.

Video

Meer bronnen: toespraak bij de uitvaart geven
Laatst bijgewerkt : 16-11-2016 Geschreven door

Hoe schrijf ik een begrafenis speech?
Van de 13 stemmen, Is de score 5 s (gemiddeld)