leestijd kijktijd Leestijd : 5min.
 kijktijd Kijktijd : 3min.

VIDEO: Tips voor de rouwperiode na het overlijden van dierbare…


Tips die helpen voor bij rouwproces

Een rouwperiode doormaken ervaart ieder persoon weer als anders. Het is bewezen dat iedereen het proces moet doormaken. Sommige hebben juist geen behoefte aan vriendinnen of vrienden omdat die het niet begrijpen, of lijken te begrijpen. Iemand (voorgoed) missen is namelijk verschrikkelijk. We hebben met veel ‘lotgenoten’ gesproken via social media en via bronnen op google. Wij hebben een aantal (beste) tips opgeschreven die u kunnen helpen om een rouwperiode een stuk dragelijker te maken.

Tip #1 - Een rouwperiode ‘gunnen’

De allerbeste tip die we willen meegeven is dat je jezelf de rouperiode gunt. Iedereen verwerkt een rouwperiode weer op zijn eigen manier. Ga je liever niet de deur uit? Doe dat dan ook niet. Het is heel normaal dat je in de eerste periode van rouw, jezelf die tijd gunt. Toch is het na verloop van tijd, het weer belangrijk jezelf te ‘dwingen’ weer iets te gaan doen. Het is misschien nog met ‘tegenzin’ maar dat verandert na het vaker doen.

Tip #2 - Je moet niets

De tweede tip is dat je niets moet. Niets van jezelf en niets van anderen. Doe alleen dingen waar je je goed bij voelt. En geen dingen omdat het moet.

Tip #3 - Vluchten mag soms

Soms is het fijn en kan het geen kwaad om soms aan helemaal niets te denken. Het vluchten in een hobby is daarom belangrijk. Toch is het aan te raden om ook tijd te geven aan je verdriet. Het is daarom belangrijk dat je niet teveel vlucht in een hobby of een sport. Een rouwperiode kost tijd, gun jezelf die periode

Tip #4 - Lotgenoten.

Sommige mensen voelen zich niet begrepen of willen zelfs niet begrepen worden door mensen die hetzelfde soort verlies hebben meegemaakt. Zoek daarom zogenaamde ‘lotgenoten’. Zij begrijpen wat voor een tijd je door gaat. Waarschijnlijk kunnen hun helpen de tijd door te maken.

Tip #5 - Grenzen aangeven

Soms is het moeilijk voor andere om in te schatte waar je wel en geen behoefte aan heeft. Laat weten wat u wel en niet wilt.Het is voor andere moeilijk om in te schatten waar u behoefte aan heeft. Wilt u praten of juist liever met rust gelaten worden, geef dit duidelijk aan. Tot slot.

Tip #6: Rituelen

Gewoontes van vroeger kunnen helpen. Zogenaamde rituelen wat je een goed gevoel geeft. Je kunt bijvoorbeeld de eerste van zondag of zaterdag van de week of maand het graf bezoeken. Natuurlijk ook tijdens rituelen als feest- dagen of de verjaardag van de overledenen. Zulke rituelen geven houvast. Ze kunnen troost geven tijdens de rouwperiode.

Video

Laatst bijgewerkt : 17-11-2016 Geschreven door

Tips voor de rouwperiode na overlijden van…
Van de 11 stemmen, Is de score 4.8 s (gemiddeld)