leestijd Leestijd: 4 minuten

“… Daan Westerlink over Nationaal rouwen en rouwen in het algemeen. We hebben het vandaag over rouwen.Rouwen in het algemeen zoals familie of vrienden, maar ook rouwen om bekende personen zoals:… ”

  • Joan Cruif
  • Pim Fontijn
  • Prins Friso
  • André Hazes
  • en Slachtoffers van MH17

Rouwen: Tips die je veder kunnen helpen

We vragen aan Daan Westerink: “welke herinnering van nationale rouw is je zo bijgebleven?” Ze antwoordt met: “Ik vergeet nooit meer de nationale rouw van André Hazes, waarbij de kist van André Hazes op de middenstip stond, en zijn gezin daaromheen” Met kleine Dre erbij. Toen nog 10 jaar, die zo gevoed is door zijn liefde voor zijn Vader. linklink: http://www.daanwesterink.nl/rouwen/

Kinderen en volwassen die rouwen.

Je kunt soms niet aan kinderen zien wat er in hun omgaat. Ook aan volwassen niet trouwens, maar je kunt niet beseffen hoe zwaar het is als je op zo’n vroege leeftijd afscheid moet nemen. Je kunt niet zien wat het betekend dat je nooit meer kan weten, hoe jou vader ook ooit opa zal worden. Of moeder oma. Je ziet aan kinderen ook heel vaak dat ze ook gaan spelen. Dat ze ook veder gaan met het leven. Dan denken mensen ook dat ze toch weer (goed) en snel veder gaan met het leven, maar sommige momenten hebben die kinderen het heel erg zwaar, volwassen trouwens ook. En in die tijden hebben ze soms echt hulp nodig.

Momenten van rouw.

Misschien ook als je de leeftijd van je vader of moeder passeert die er niet meer is, dan kun je denken “Hey, ik ben ouder geworden als mijn vader en moeder”. Dat zijn hele belangrijke momenten, daar mag je bij stilstaan. Zelfs jarenlang later nog.

Wat is rouw precies?

Rouwen is niet alleen maar voelen, rouwen is een balans zoeken tussen het verdriet voelen, maar ook weer het leven opzoeken en oppakken. En dat laatste is zo belangrijk. Zoals een weduwnaar laatst mij zei: ik wil ook in de kracht van mijn overleden vrouw, er zijn voor mijn dochters.

Het gaat met ups en downs?

Ja het is én en. Dat is soms ook zo verwarrend. Dan zie je een meisje van twaalf, die zie je bijvoorbeeld door het dorp of in de stad fietsen. En dan denk je gelijk: “Oje, ze heeft haar moeder verloren”. Of een vrouw doet weer boodschappen, terwijl je weet en hebt gehoord dat er twee maanden geleden haar man is overleden bijvoorbeeld. En dan is een belangrijke vraag, hoe gaan we daarmee om. Die “onmacht” daar wil Daan Westerink, rouwdeskundige graag wat aan doen.

Hoe gaan we daarmee om?

Ik zou heel graag willen zeggen tegen de mensen in rouw. Kom dichterbij, het is niet alleen maar verdriet. Het is én + én. Die balans vinden is belangrijk. Dus kijk niet alleen maar naar de tranen. Het leven en het afscheid nemen hoort bij elkaar. Het is één groot proces eigenlijk.

Nationale rouw

En als je kijkt naar Nationale rouw, bijvoorbeeld de MH17. Dat is verschrikkelijk wat daar is gebeurd. Sommige hebben niemand kwijt geraakt of zijn nog nooit iemand bekends verloren zelfs niet bij de MH17. Maar toch voelen we nationaal het verdriet. Wat is dat voor soort verdriet?

Kijk we als nabestaande gaan op zich snel door. Daar is niet snel rouwverwerking voor nodig. Wel voor de binnen-cirkel, zoals de familie en vrienden van de personen die zijn overleden.

Maar toch voelen we het verdriet van de MH17. Het is een herkenbare situatie. Je gaat dan met een gezin op vakantie. Zo herkenbaar. En je verwacht echt niet dat zoiets dan gebeurt. En het bizarre is dat het geen ongeluk is geweest. Maar er is doelbewust een vliegtuig uit de lucht neergehaald. Die wetenschap is voor veel mensen een enorme shock geweest. De nabestaanden hebben wel heel veel troost daaraan gehad. We stonden massaal als Land, langs de snelweg of op de tv massaal stil bij de gebeurtenis. Onbegrijpelijk wat er gebeurt was. En het gevoel dat het ons allemaal had kunnen gebeuren. Het had eigenlijk niet mogen gebeuren.

Samen Rouwen

Samen rouwen dat gebeurde ook vroeger in de kerk. Als je dat samen deelt dan voel je niet zo alleen. En gedeelte verdriet dat is geen klets- of lariekoek. Dat wordt wel is gezegd. Maar je hebt wel het gevoel dat je niet alleen bent die er verdriet over heeft, en dat is #troost. En troost is het allerbelangrijkste om weer een balans te vinden. Dan word je gezien... Mensen in rouw ervaren dat als prettig

Hoe kun je mensen het beste troosten.

Troosten is niet de juiste dingen zeggen. Of juiste adviezen geven. Troost is eigenlijk met lege handen ergens aankomen. En dan wat je ook bent, oom, tante, neef, vriend, of nicht etc. Dat je dat dan ook gewoon blijft. Je hoeft geen hulpverlening te zijn.

En je staat daar af en toe met een gevoel, of gedachte “wat moet ik nou zeggen”? Soms is het lastig maar spreek dat dan ook uit. Soms is dat wel echt lastig want dan zeg je iets en dan denkje nadat je dat hebt gezegd “Shit dat had ik beter niet kunnen zeggen of komt niet zo goed uit”.

Wat je overeind kan houden.

Er is, waarvan ik die ook ken, een vrouw en man, een broer en een zus. Hun jongste zoon is overleden. Dat is natuurlijk verschrikkelijk. De vrouw vertelde me laatst dat ze opa en oma zijn geworden van hun oudste zoon. Ze verteld dat ze alles nodig heeft om overeind te blijven. Elke vorm van steun. Dat je ook verdrietig mag zijn en dat je dat ook mag tonen. Dus beide. Dat je steun krijgt bij het feit dat je na 4 jaar nog steeds rouw om hun zoon. Maar na vier jaar is hun zo’n nog steeds niet terug en ze houden nog heel veel van hun zoon dat gaat niet meer weg. Maar haar zoon zijn naam mag nog steeds genoemd blijven worden. Maar je mag ook tegelijkertijd weer genieten van de dingen die er nog wel zijn.

De doden in leven houden door ze te blijven noemen.

Een voorbeeld is Micheal Jackson bijvoorbeeld. Zijn naam leeft nog steeds door in heel veel mensen. Ook voor de familie als ze video banden weer zien.

Andere betrekken bij je leven

Sommige mensen ervaren steun van mensen als prettig. Voor lotgenoten is het belangrijk dat je vrienden en andere bij je leven moet blijven betrekken. Een man heeft Daan Westerink verteld dat zijn beste steun is als een paar vrienden met een krat pils nakomen. Hij vroeg de mensen: “Nodig me ook uit voor een feestje of ook in momenten in het leven die belangrijk zijn, voor jullie….”

Vergelijk
uitvaartverzekering

Voor een klein bedrag verzekerd voor de uitvaart

Laatst bijgewerkt : 22-11-2016 Door

Rouwen: Tips die je veder kunnen helpen
Van de 13 stemmen, Is de score 4.5 s (gemiddeld)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *