Uitvaartverzekering 2017: Trends en onderzoeken

Trends en onderzoeken Uitvaartverzekeringen  2017

Deel dit

27-feb-2017 | Bart Moore | 12 x aanbevolen
leestijd Leestijd: 9 min. Beluister dit artikel.

Het klinkt logisch. Een jong iemand denkt niet te vaak aan de dood. Toch het bewustzijn dat we een keer komen te overlijden ontbreekt bij merendeel van de Nederlanders.

Ongeveer 46 procent van jonge mensen tot 35 jaar heeft wel een uitvaartverzekering. Dit is minder dan de helft. Opvallend is dat juist, het meest van de oudere Nederlanders wel een uitvaartverzekering heeft afgesloten. Namelijk 70% heeft van de oudere Nederlanders wel zo’n verzekering voor de uitvaart. Ook is uit de test gebleken dat jongere mensen, de kosten voor de uitvaart vaker onderschatten, dan oudere mensen.


Hoeveel kost volgens jongeren de uitvaart?

Meer dan één derde, van de personen van achttien tot 35 jaar, schat het fout in, en denkt dat een uitvaart minder dan € 5000 euro kosten. We weten inmiddels dat de kosten in 2017 ligt tussen de € 6500 en € 10.000 (en meer) euro.

18% van de mensen van 35 jaar en ouder, raad het fout en denkt dat een gemiddelde uitvaart minder dan € 5.000,- euro zal kosten.

Vooral jongeren hebben een voorkeur voor begraven, wat duurder is dan cremeren. Veertig procent (40%) van de jongeren tot 35 jaar, kiest voor begraven. En achtentwintig (28%) van de jongeren tot 35 jaar kiest voor een crematie plechtigheid.

Van de mensen die ouder zijn dan 65 jaar, kiest meer dan 80% voor een crematie. En 18% wil begraven worden.

Waarom wel of geen uitvaartverzekering volgens jongeren?

Jongeren tot 35 jaar die geen verzekering wilt afsluiten, geven hiervoor als reden:

“Nog niet bezig te willen zijn, met de uitvaart en de kosten van de uitvaart.”

Toch geeft twee op de drie jongeren wel aan een uitvaartverzekering belangrijk te vinden. Sommige vinden het zelfs een noodzakelijk product. Toch hebben zij geen uitvaartverzekering afgesloten hiervoor.

Te laag verzekerd bedrag.

De helft van alle verzekerden leden tot 35 jaar, denkt dat uitvaartverzekering genoeg is om de kosten voor de uitvaart te betalen. Ongeveer 15% van alle verzekerde heeft geen idee of het verzekerd bedrag, ook de kosten van de uitvaart zou kunnen dekken.

Een groot probleem als je het ons vraagt. Namelijk acht en dertig procent (38%) heeft een verzekering met een verzekerd bedrag voor lager dan € 5.000,- Dit is in de meeste gevallen te weinig om de uitvaart te betalen.

Wat daarbij ook opvallend is dat meeste mensen te weinig geld tot hun beschikking heeft om zo maar even een uitvaart te kunnen bekostigen. Mensen hebben namelijk al moeite om € 1000,- extra kosten zonder problemen op te kunnen hoesten als er iets gebeurt. Laat staan de kosten voor de uitvaart, wat al snel meer dan € 5000- kost.


Helft Nederlanders kan de rekeningen niet altijd betalen.

Intrum deed onderzoek onder meer dan 1000 Nederlanders, naar het betalen van de rekeningen. In het algemeen kan ruim een kwart van de ondervraagden zijn of haar rekeningen niet op tijd betalen. Dit komt omdat ze het geld er niet voor hebben. Meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan dat het wel is voor kan komen dat ze de rekeningen niet kunnen betalen.

Als Nederlanders al last hebben om soms honderd tot 1000 euro te kunnen ophoesten, laat staan dat er voldoende geld beschikbaar is voor de uitvaart.

Dit zou betekenen dat nabestaanden de kosten moeten betalen en de kosten van de uitvaart duurder uit komen te vallen.

Of de nabestaanden moeten het doen met een uitvaart waarbij het niet altijd even persoonlijk aanvoelt. Een waardevolle uitvaart kan helpen bij het rouwproces.

Verandering in de uitvaartbranche.

We zijn er van overtuigd dat als je openstaat voor verandering je klanten beter van dienst kunnen zijn. Voor de uitvaart verzorger zijn er ook een aantal trends en veranderingen duidelijk zichtbaar. Nieuwe technologieën geven nieuwe mogelijkheden.


Wij denken dat je als uitvaartverzorger echte waarde toe kan voegen door naast je klanten staan, en hem of haar te adviseren over praktische zaken of de mogelijkheden.


We hopen van harte dat dit wordt gelezen en wil vele uitvaart verzorger en uitvaart ondernemers. Want het document van uitvaart branche monitor is in het leven geroepen om inspiratie te bieden en groeikansen aan te tonen.

Een maand rapportage document wordt er voornamelijk onderzoek gedaan naar de uitvaart ondernemers. Op basis van een online vragenlijst dat is verstuurd naar 673 uitvaartondernemingen zijn er 131 uitvaart centra die meewerkte aan het onderzoek. Is 19,5 procent. Dit onderzoek is gehouden in de periode van februari en maart 2016.

5 Trends van de uitvaartplechtigheid

We merken dat ondernemers en bedrijven in de uitvaartbranche op zoek zijn naar nieuwe mogelijkheden om klanten nog beter van dienst te zijn. Klantbeleving is het toverwoord van 2017. We hebben uitvaartcentra gevraagd naar 5 trends.

Een groene begrafenis.

Volgens ondernemers is het maar een klein percentage dat zich bekommert om het milieu tijdens de uitvaart. Een groene uitvaart is volgens de meeste uitvaartverzorger (namelijk 79%) voor een kleinere doelgroep.

De lijkbezorging en nieuwe vormen.

Al een aantal jaar worden er onderzoek gedaan van nieuwe voor me van de lijkbezorging. Denk aan het resomeren en vriesdrogen. Voorlopig zijn deze nog niet wettelijk toegestaan. De uitvaart ondernemers denkt niet dat deze vorm van lijkbezorging massaal aan zal slaan.

Natuur begraven.

Crematie blijft populariteit winnen en begraven wordt steeds minder populair. Volgens uitvaart verzorger is, natuur begraven een ontwikkeling die mogelijk een ommekeer zou kunnen maken. Namelijk 55% van de uitvaart ondernemers denkt dat natuur begraven meer wordt dan alleen een kleine doelgroep. Omdat natuur begraven relatief goedkoper is in vergelijking met crematie zal het zomaar populaire manier van begraven kunnen worden.

Multiculturele uitvaart.

Het is bekend dat steeds meer moslims in Nederland begraven willen worden. Dit komt doordat er een eeuwige rust plaats is ontstaan voor moslims in Nederland. Toch hebben uitvaart ondernemingen geen heldere visie op het belang van een multiculturele uitvaart. 44% weet nog niet goed hoe zij hier op in moeten spelen. Vooral in de grote steden is een multiculturele uitvaart een groeimarkt. Weer een kwart verwacht dat zij binnen een jaar meer moet doen aan de multiculturele uitvaart.

Online uitvaart volgen.

Meer dan 63% van de uitvaartverzorgers verwacht dat over een aantal jaar mogelijk zal zijn een uitvaart plechtigheid online te volgen. De vraag die hierbij dat wordt door uitvaart ondernemers is of dit een betaalde dienst zal worden of dat het gratis zal worden aangeboden

Bronvermelding: Uitvaartmedia | Pdf bekijken

TEST: Vindbaarheid & Voorkeur

Er is in januari 2017 een ‘Performance Scan Uitvaartverzekering uitgevoerd’ door WUA. Tijdens dit onderzoek zijn 400 bezoekers zich gaan oriënteren op het verzekeren van een uitvaartverzekering. Van de 400 bezoekers waren er tweehonderd op de mobiel te vinden en tweehonderd op de desktop.

Mensen die mee deden kregen de vraag en opdracht:

“Als je voor je zelf een uitvaartverzekering gaat afsluiten online, ga je dan oriënteren. Ga zo ver als mogelijk door als je kunt, maar sluit de verzekering (nog) niet af”

Monuta winaar online oriëntatieproces

Bij de consumenten die de test af hebben genomen is Monuta uitvaartverzekering de favoriet wanneer ze zich moeten oriënteren op het afsluiten van de uitvaartverzekering.

DELA behaalt de tweede plaats, gevolgd door Yarden die op de derde plaats staat. In de metingen van 2016 zag de top 3 lijst er precies hetzelfde uit.

In die metingen Stonden Dela en Monuta beide op nummer 1.

Toch kiezen de meeste voor een DELA- uitvaartverzekering af te sluiten i.p.v. de nummer 1 Monuta.

Vindbaarheid van informatie en afsluiten

Ook op de test ‘vindbaarheid’ scoren de uitvaartverzekeraars hetzelfde en krijgen we hetzelfde lijstje terug. Monuta, gevolgd door DELA.en daarna op nummer 3, uitvaartverzekeraar Yarden. Op nummer 4 staat Nuvema.

Andere aanbieders zijn volgens de mensen die de test aflegden minder goed vindbaar met hun informatie.

Klantonderzoek en verbeteringen.

Robert Hollander is Manager Directe Distributie bij Monuta en verteld hoe blij hij is met het resultaat.

Monuta heeft de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het verbeteren en het personaliseren van de afsluit / aanvraagmodule. Dit is inzichtelijk gemaakt door klantonderzoeken te verrichten. Monuta vindt het belangrijk om de klanten zo goed als mogelijk te adviseren en te helpen bij het maken van een bewuste keuze. Een keuze die moet passen bij de persoonlijke situatie van de klant. Het is voor ons een bevestiging dat we op de juiste weg bezig zijn, en dat dit door klanten wordt gewaardeerd met de eerste plaats in de werkperformance ranglijst.


Uitvaartverzekeringen vergelijken

Je kunt bij ons de uitvaartverzekering vergelijken met elkaar. Pér uitvaartverzekeraar en per leeftijd de premie bekijken


Deel dit


€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen
€ 7000,-
Vrij te besteden:
€ 2500,-
Kinderen
Wel mee verzekerd
Meer informatie Door 48% gekozen

Dit artikel beluisteren

Dit artikel kun je beluisteren. Zo hoeft je dit artikel niet te lezen.

Uw reactie

Laat ons weten wat u van dit onderzoek uitvaartverzekeringen 2017 vindt. Kunt u zich hierin vinden? Laat het ons weten

Beoordeling

Beoordeel dit artikel

Een onderzoek en trends in de uitvaartverzekering
Van de 12 stemmen, Is de score 4.9 s (gemiddeld)