leestijd Leestijd: 4 min.

Steeds meer moslims kiezen voor een begrafenis in Nederland. Wat zijn de rituelen, ceremonies. Begrafenisverzorgers zien dit als een grote verandering.


Moslims worden steeds vaker begraven in Nederland

Steeds vaker komt het voor. De islamitische begrafenis wordt steeds vaker gekozen door de Moslims in Nederland. Steeds meer moslims willen in Nederland begraven worden. Een aantal jaar geleden was het de gewoonte, dat de overledenen terug moest worden gebracht naar het land van herkomst. Het Vaderland. Waarom? Omdat het geloof eist dat moslims een eeuwige rustplaats heeft. De overledenen worden begraven richting: Mekka, de heilige stad. Op steeds meer begraafplaatsen wordt er rekening gehouden dat er meer Moslims in Nederland begraven willen worden.

Moslim begrafenis: de rituelen

Een tijdje terug werden moslims uit Nederland begraven, in het vaderland. Dit komt omdat moslims volgens de regels uit de Koran. Het geloof eist dat er een eeuwige rustplaats is. Het lichaam mag dus niet weg worden gehaald. Simpelweg omdat het geloof eist dat er een eeuwige rustplaats is. Nu is het in Nederland steeds vaker mogelijk om een graf ‘ongestoord’ te laten. In Nederland is het namelijk gebruikelijk dat de restanten na een aantal jaar wordt vernietigd om zo ruimte te besparen. In Nederland is het nu steeds vaker mogelijk om tegen extra betaling een ‘eeuwige rustplaats’ te bieden voor moslims.

Begraafplaats voor moslims beschikbaarheid

In Nederland zijn er ongeveer 40 begraafplaatsen beschikbaar voor een eeuwige rustplaats. De plaatsen waar het nu al mogelijk is om dit te bieden, zijn speciaal gereserveerd. Er wordt rekening gehouden met het geloof en een zo waardig mogelijke ceremonie. Zoals eerder verteld, worden moslims begraven, richting Mekka. Wat ook iets anders is dan bij begrafenissen van “Nederlanders” is dat Moslims binnen 24 tot 36 uur na het overlijden begraven moet worden. Dit lukt dan ook steeds vaker. In Nederland duurt het ongeveer één week. (in 5 tot 7 dagen)

Na het overlijden van een Moslim

Wanneer een moslim komt te overlijden begint de handelingen van rituelen bijna gelijk. Het verzorgen en het wassen van het lichaam is bij moslims, super belangrijk. Dit werd vroeger in de moskee gedaan. Maar nu ook steeds vaker in het uitvaartcentrum. Daarna wordt de overledenen naar de moskee gebracht. Daar wordt het “Djanazah gebed” gehouden.

Na het gebed gaat de stoet naar de begraafplaats. Opvallend is dat vrouwen meestal niet mee gaan naar de begraafplaats. Moslims mogen zich niet laten cremeren na hun dood.

Uitvaartverzekering?

Vooral de oudere moslims hebben in hun Vaderland een verzekering. Met die verzekering kunnen ze de begrafenis betalen en regelen. Veel berichten lees je op het internet dat er steeds meer gebruik wordt gemaakt van begraafplaatsen dat speciaal voor moslims is bedoeld. Zo meldt een begrafenisondernemer: “Er vindt op dit moment een grote verandering plaats in Nederland. Moslims kiezen er steeds vaker voor om begraven te worden in ons land. Het is normaal dat moslims zowel leven in Nederland, maar ook hier begraven worden. Steeds vaker willen moslims hier begraven worden. En niet perse in het vaderland (land van herkomst).
Dit is gemeld door de uitvaartorganisatie: “Meersorgh”.

Specialisten in islamitisch begraven

Er zijn dan ook steeds meer begrafenis verzorgers die zich specialiseren in het islamitisch begraven. Vroeger was het een probleem om moslims de ‘eeuwige rustplaats’ te geven. Dit komt omdat het in ons land gebruikelijk is om te cremeren, en bij het begraven worden de restanten vaak na aantal jaren opgeruimd. Omdat moslims een eeuwige rustplaats moeten hebben, keerden vroeger de meeste moslims terug naar het vaderland. Nu de regels zijn aangepast en het mogelijk is dit wel aan moslims te kunnen bieden (tegen meer betaling), kiezen steeds meer mensen ervoor voor een ‘eeuwige rustplaats’.

Uitvaartverzekeringen
Vergelijken

Voor een door jou gekozen bedrag
verzekeren voor de uitvaart

Laatst bijgewerkt : 11-11-2016 Door

Als moslim begraven in nederland
Van de 12 stemmen, Is de score 4.5 s (gemiddeld)