Het digitaliseren van de aangifte van overlijden.

Redactie Uitvaarthoe werkt, Uitvaartverzekering Blog0 Comments

 • leestijd Leestijd: 6 min.

  In Nederland is in principe iedereen bevoegd om een overlijden van iemand vast te stellen. In Nederland is het wel zo dat enkel een dokter / arts een schriftelijke ‘Verklaring van overlijden’ kan afgeven.

  Verklaring van overlijden

  Als iemand is dood is moet dit altijd officieel worden vastgesteld door een arts die daarvoor ook bevoegd is. Als iemand is overleden moet een bevoegde arts dit dus officieel vaststellen. Dit geeft hij schriftelijk mee, de schriftelijke verklaring van overlijden. Deze verklaring is nodig om bij de gemeente & burgerlijke stand aangifte te doen van overlijden.

  In deze schriftelijke verklaring van overlijden staat onder andere de naam, leeftijd, datum van overlijden, en ook of iemand aan een natuurlijke dood is gestorven, of er een andere oorzaak heeft plaatsgevonden.

  In Nederland is het dus zo dat we de verklaring van overlijden nodig hebben om bij de burgerlijke stand aangifte te doen.


  Wat gebeurt er nu als iemand is overleden?

   

  • Verlof tot begraven of cremeren aanvragen
  • Uitvaartverzorger aanvragen
  • Bij de Burgerlijke stand aangifte doen van overlijden.
  • Bij de gemeente aangifte te doen van overlijden.

  Zonder een verlof, mag een begrafenis ondernemer of crematorium geen overledenen accepteren. En zijn bovenstaande verplichtingen niet mogelijk.

  Het ziet er naar uit dat deze processen binnenkort ook digitaal kan worden afgehandeld.

  Verandering van eeuwenoud proces?

  Toch lijkt er verandering te komen in een oud proces. Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie, vindt namelijk dat het huidige proces, het aangifte doen bij de burgerlijke stand, de laatste eeuw hetzelfde is gebleven, maar dat dit nieuwe wetsvoorstel, hierin verandering gaat brengen.

  Volgens Teeven wordt er namelijk overwogen om de aangifte van overlijden te gaan digitaliseren. Er wordt hierdoor waarschijnlijk ook minder fraude gepleegd, stelt Teeven.

  Daarnaast wordt er gewezen op de gemeente richtlijnen, en standaarden, die om moeten gaan met digitale aangiftes.

  Volgens de staatssecretaris, is het aan de Vereniging van Nederlandse Gemeente, om hierin een leidende rol te gaan spelen als dit wetsvoorstel wordt ingevoerd. Als hierin fouten of minder tot niet goed functioneren wordt geconstateerd, wordt dit duidelijk besproken in tijdens tussentijdse evaluatie gesprekken.

  De invoering is volgens Teeven “een groeiende onder andere verantwoordelijkheid” van de overheid en de regering. Ook een belangrijk punt dat is aangehaald door de staatssecretaris, is dat de gemeente verantwoordelijk zal blijven voor de financiën. Mogelijk zijn bepaalde processen efficiënter, en deze voordelen komen dan in voordeel van de gemeente, en blijft zo.

  Belangrijk punt is dat er mogelijk misbruik van DigiD, en mogelijke risico’s van bijvoorbeeld:

  • Gedwongen huwelijken;
  • Gedwongen ondertekenen;
  • Etc

  Het digitaliseren van de aangifte van overlijden.

  Dit wetsvoorstel is ingediend. Het is volgens deze wet mogelijk om het formulier voor de aangifte van overlijden digitaal af te handelen. Nu wordt de oorzaak van overlijden nog behandeld door een arts vastgelegd, in het bekende “B-formulier”. Dit formulier wordt aangetekend, en in gesloten enveloppe overhandigd aan de uitvaartondernemer. De uitvaartondernemers zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het doorgeven aan de gemeente, die de gegevens weer doorstuurt naar het CBS, Centraal Bureau voor Statistieken.

  Volgens de gesprekken in de Tweede Kamer is dit een inefficiënte manier om routes van persoonsgegevens van overledenen te beschermen. Dit kan volgens de gesprekken verbeterd worden als deze digitaal kan worden opgestuurd. Hierdoor is dan wel een eventuele wijziging van de voorgestelde wet nodig. Zo verteld Heidi van Haastert, van de brancheorganisatie BGNU.

  Informatie op dit B-formulier mag alleen maar worden ingezien als de arts ook werkzaam is bij het CBS. Als dit formulier voortaan rechtstreeks en digitaal naar het CBS toegestuurd kan worden, hebben de uitvaartverzorgers hiermee geen rekening meer mee te houden, en te fungeren als doorgeefluik.

  Tot zover zijn er in totaal acht reacties binnengekomen bij de Rijksoverheid op deze wetsaanpassing consultatie. Deze wordt nu eerst besproken voordat de Tweede Kamer hier veder op in zal gaan.

  Ook in België zijn stappen gezet, om het overlijden meer te gaan digitaliseren.

  Uzelf of andere ontlasten?

  In sommige situaties kan het verstandig zijn om uzelf te ontlasten bij dit soort situaties. Schakel een uitvaartondernemer in om u daarbij te helpen. Ook zijn er diverse verzekeringen voor de uitvaart. Zo kunt u een uitvaartverzekering vergelijken. Zo kunt u kijken of vragen of dit soort zaken ook vergoedt worden door het verzekeringspakket. En hoeft u in zo’n geval, alleen de uitvaartverzekering in te schakelen. Die verteld u vervolgens veder hoe u moet handelen, of verteld u de stappen die ondernomen dient te worden. In sommige gevallen regelt de uitvaartverzekeraar het gehele proces en schakelt voor u een uitvaartverzorger in.


  36 x aanbevolen
  Het digitaliseren van de aangifte van overlijden.
  Van de 69 stemmen, Is de score 4.4 s (gemiddeld)

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *